04 травня 2020 р. 21:17

Через відсутність інтернету в СІЗО розгляд справи Гандзюк знову перенесли

Через відсутність інтернету в СІЗО розгляд справи Гандзюк знову перенесли

Приморський районний суд Одеси вчергове переніс засідання у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк, в якому мав брати участь Ігор Павловський, раніше заарештований за іншою кримінальною справою.

Цього разу причина перенесення - відсутність інтернету в СІЗО, в якому утримують Павловського, повідомляють у групі «Хто замовив Катю Гандзюк» в Facebook.

«Тобто, всі знали, що сьогодні відбудеться важливе судове засідання. Має вирішуватись питання залучення потерпілих. Суд заздалегідь погодив можливість участі сторін по відео-зв'язку. А СІЗО СБУ, де знаходиться під вартою Павловський, сьогодні повідомило, що в них нема інтернету. Так буває в ХХІ сторіччі, коли суд допускає можливість відео-конференцій, місця тимчасового утримування підозрюваних здатні все одно зірвати засідання.

Сподіваємось, що до 25 травня (на цей день назначили наступне засідання у справі) СІЗО СБУ зможе знайти провайдера, який забезпечить установу безперебійним інтернет-зв'язком. І, можливо, нарешті вперше за рік судове засідання щодо Павловського в Одесі відбудеться», - обурені активісти.

.Нагадаємо, фігурант справи про вбивство Катерини Гандзюк - Ігор Павловський чотири рази ігнорував засідання в Приморському районному суді Одеси.

3 жовтня Ігор Павловський проігнорував судове засідання в третій раз.

22 серпня Приморський районний суд в черговий раз переніс підготовче засідання по справі Катерини Гандзюк, розгляд якого перенесли до Одеси.

Перше підготовче засідання, призначене на 16 серпня, також не відбулося. У травні Одеса приєдналася до всеукраїнської акції «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою. Дівчина отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі.

Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення. Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Владислав Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою по іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту. Також у січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку.

16 березня Левіна екстрадували до України. 17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна. 25 березня Шевченківський районний суд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.

Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх захисника Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді. Натомість захисник Мангера Дмитро Ільченко позитивно оцінив передачу справи Гандзюк до суду. Він стверджував, що у матеріалах кримінального провадження щодо вбивства активістки немає ні слова про його підзахисного.

Поділитися