10 травня 2020 р. 14:12

Вагонка на стінах та відсутність схем евакуації: через що ДСНС вимагала закрити гуртожиток коледжу, чия будівля горіла у грудні

Вагонка на стінах та відсутність схем евакуації: через що ДСНС вимагала закрити гуртожиток коледжу, чия будівля горіла у грудні

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов Головного управління ДСНС України в Одеській області до Державного вищого навчального закладу «Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу». Рятувальники вимагали закрити гуртожиток коледжу. 

Згідно з рішенням суда гуртожиток мають закрити. 

В ДСНС вимагали відімкнути будівлю від енергопостачання до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей.

Рятувальники констатували відсутність схем евакуації, співробітники коледжу не пройшли протипожежний інструктаж, на території і в приміщеннях навчального корпусу, а також гуртожитки, лежали купи горючих відходів, стіни в аудиторіях облицьовані небезпечної вагонкою, розетки і перемикачі встановлені на горючі основи. Всього в списку - більше 20 порушень.

Представники коледжу наполягали на тому, що інспекцію проводили ще у грудні, і до винесення судом рішення, 30 березня, ДСНС більше не перевіряли гуртожиток. Між тим гуртожиток, за словами представника відповідача, зачинений через карантин. Тому в коледжі просили відкликати позов, але невдало.   

Шестиповерхова будівля на вулиці Троїцькій, 25, в центрі Одеси, де розташовувався Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, а також ряд установ і фірм, загорілася 4 грудня о 10:00.

Останні тіла загиблих в результаті пожежі витягли з-під завалів на місці трагедії о 6:45 12 грудня. Всього загинули 16 осіб.

Одеська прокуратура наполягала на обранні запобіжним заходом для підозрюваної в халатності завгоспа коледжу нічний домашній арешт.

Київський районний суд Одеси задовольнив клопотання слідчого поліції про арешт частини майна згорілого коледжу, вилученого в якості речових доказів під час додаткового огляду місця події.

Одеська міська рада виплатив сім'ям загиблих і постраждалим в результаті пожежі в в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 3 мільйона 620 тисяч гривень. Також компенсації виділив Кабінет міністрів і Одеська обласна рада.

Керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій вирішило змінити керівництво управління в Одеській області.

Поділитися