12 червня 2020 р. 21:22

Більшість бібліотек Одеської області не мають якісного підключення до інтернету

Більшість бібліотек Одеської області не мають якісного підключення до інтернету

Міністерство та комітет цифрової трансформації України вперше в Україні детально дослідило підключення бібліотек до фіксованого інтернету, та виявило, що 91,24% такого не мають.

Про це повідомили у пресслужбі Мінцифри. 

На думку фахівців міністерства, в Україні налічується 16 тисяч бібліотек. І саме вони можуть стати тим місцем, де українці матимуть змогу оволодіти цифровими навичками, користуватися електронними послугами від держави чи оплатити комуналку.

Але це можливо лише якщо є підключення до швидкісного інтернету та Wi-Fi покриття. Тому бібліотеки стали складовою дослідження щодо наявності підключення до оптоволоконних ліній зв’язку та наявності Wi-Fi мережі, яке вперше в Україні провело Мінцифри.

Цифровим хабом бібліотека може стати за наявності інтернету від 100 мбіт/с, вільного доступу відвідувачів до WiFi, сучасних комп’ютерів. Саме за таких умов люди зможуть отримати якісний контент та повноцінно користуватись онлайн-сервісами.

До будь-якої технології підключені лише 4 тисячі 662 бібліотек з 16 тисяч 38 – це 29%. Виняток – тільки Київ, де 90% бібліотек мають інтернет. Доступ до Wi-Fi мережі є у 3 тисяч 733 бібліотек.  До оптики підключені лише 954 бібліотеки із загальної кількості. Тобто 92% бібліотек країни не мають якісного інтернету, і це означає, що в таких закладах є суттєві обмеження у використанні контенту.

Міністерство розробило інтерактивну мапу та форму, де можна перевірити дані нашого дослідження, наявність Wi-Fi в бібліотеках та залишити відгук, якщо знайшли невідповідність. 

Нагадаємо, Міністерство та комітет цифрової трансформації України вперше в Україні провели детальне дослідження підключення соціальних об’єктів до фіксованого інтернету, зокрема – шкіл та виявило, що 381 школа Одеської області не має якісного підключення до мережі інтернет. 

Поділитися