07 червня 2019 р. 14:33

Жителі Доброслава виступили проти намірів бізнесу зберігати хімікати біля будинків: у селищній раді запевняють, що все законно

Жителі Доброслава виступили проти намірів бізнесу зберігати хімікати біля будинків: у селищній раді запевняють, що все законно

4 червня відбулась зустріч мешканців вулиць 8 березня, Лугова та Серпнева селища Доброслав Одеської області з депутатом селищної ради від цього округу Віктором Полозьким, на якій обговорювалася проблема можливого зберігання хімікатів поблизу будинків.

Так, ще рік тому, 3 липня 2018-го, доброславські депутати погодились надати в оренду на 49 років  земельну ділянку площею 12,242 гектара ТОВ «Агропівдень - 3». Орендну плату встановили майже 1 мільйон 500 тисяч гривень на рік. Пізніше, 19 квітня 2019 року, обранці погодились на продаж цієї земельної ділянки, і через деякий час жителі селища Доброслав помітили, що на цю територію нові власники завезли іржаві цистерни та почали рити для них траншеї.

Це викликало занепокоєння жителів, тому 20 травня було проведено збори громади за участі заступника голови селищної ради Максима Калюжного, чотирьох депутатів: Юрія Тріфонова, Анатолія Голубовича, Тетяни Чабан, Віктора Полозького, який також виконує обов'язки спеціаліста І категорії з земельних питань, виконуючого директора ТОВ «Агропівдень-3» Олександра Іванова. На зборах були також присутні 55 жителів селища та посадові особи: юрист селищної ради Олег Горбань, заступник начальника Лиманської районної поліції Юрій Дереш, начальник Лиманського районного управління держпродспоживслужби Михайло Орос, провідний фахівець Лиманської районної державної служби надзвичайних ситуацій Юрій Стоілакі та виконуюча обов'язки начальника відділу агропромислового розвитку Лиманської райдержадміністрації Тетяна Шишовська.

На порядок денний зібрання було винесено питання про законність виділення в довгострокову оренду земельної ділянки ТОВ «Агропівдень-3» та встановлення ними вісімнадцяти залізничних цистерн. Ємність кожної із них  складає 60 тонн. Громадськість хотіла також дізнатись, яка мета використання цих цистерн, адже вони знаходяться доволі близько від артсвердловини з питною водою, районною лікарнею, де знаходяться пологове, реанімаційне, інфекційне та дитяче відділення. Мешканці селища побоюються, що зберігання цих цистерн загрожує екологічною катастрофою населеному пункту.

На початку зібрання була присутня голова селищної ради Людмила Прокопечко, яка повідомила, що виділення земельної ділянки ТОВ «Агропівдень-3» відбулося без порушень норм чинного законодавства. Максим Калюжний розповів про те, що селищною радою було прийнято рішення про надання в оренду земельної ділянки ТОВ «Агропівдень-3» для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості та зазначив, що селищна рада не могла їм відмовити, бо підприємці мали на цій земельній ділянці свою нерухомість, придбану раніше в СФГ «Зернове». 

На зібранні також виступив виконавчий директор «Агропівдня-3» Олександр Іванов повідомивши, що в Лиманському районі їхнє підприємство має 16 тисяч гектарів землі, і ділянка в Доброславі їм необхідна для розвитку матеріальної бази. Там проводять ремонт будівель, які викупили в СФГ «Зернове». На його думку,  на цій ділянці землі не відбувається нічого протиправного. Для того, щоб вирощувати сільськогосподарські культури, «Агропівдню -3» необхідно мати базу для зберігання нафтопродуктів, рідких мінеральних добрив та базу для накопичення води.

Голова зборів Світлана Мартинюк запитала у Олександра Іванова, яку саме кількість мінеральних добрив будуть зберігати у цистернах. На що прозвучала відповідь, що замовлено генеральний план території, і після розпланування та проведення експертизи будуть враховані всі санітарні та екологічні норми, тому тоді зможуть визначитись з об'ємом. 

Громадяни цікавились, чому ж тоді вже риють траншеї для зберігання цих цистерн, на що підприємець пояснив, що поки ці цистерни нічим не заповнені, це звичайний металобрухт. Оксана Година, секретар зборів, обурилась тим, що керівництво «Агропівдня-3» збирається зберігати довготривалий час токсичні речовини в «металобрухті», які будуть просочуватись в грунт, поряд з артсвердловиною та житловими будинками, на що Олександр Іванов відповів, що цистерни будуть зберігатись без контакту з грунтом, і керівництво підприємства планує отримати дозвіл на експертизу цистерн. Депутат Юрій Тріфонов відповів на ці слова, що цистерни будуть підфарбовані, підремонтовані, тому буде отримано позитивну експертизу, але ж такі цистерни довго не витримають і незабаром почнуть протікати, що призведе до значного позанормового шкідливого викиду в грунт. 

На зібранні також виступив Михайло Орос – начальник районного управління Держпродспоживспілки. Він зазначив, що у громади не виникало б запитань до підприємства, якби на місці реконструкції розмістили стенд з інформацією про те, що саме будується на земельній ділянці, і зазначив, що ніхто не отримає дозволу в установі, яку він очолює, на ввезення на територію району хімікатів з відповідними паспортами. Він зазначив, що при застосуванні низьких оприскувачів санітарна зона повинна складати не менше 300 метрів до населеного пункту, високими – не менше 500 метрів. Ширина санітарно-захисних зон для базисних складів з пестицидами встановлюється залежно від їхньої місткості: до 20 тонн - 200 метрів, 21-50 тонн – 300 метрів, 51-100 тонн – 400 метрів, 101-300 тонн - 500 метрів, 301-400 тонн - 600 метрів, 401-500 тонн – 700 метрів, понад 500 тонн – 1000 метрів. Адміністративний штраф за порушення зазначених норм законодавства складає 50 тисяч гривень. 

Одна із мешканок, Ольга Бондаренко, зауважила, що від земельної ділянки «Агропівдня-3» до її будинку - менше 30 метрів, інша – Оксана Година - повідомила, що до її будинку ще менше – 20 метрів, і зазначила, що поле оброблялося підприємством в будь-який час, за будь-якої погоди, а Світлана Мартинюк розповіла, що з цього приводу письмово зверталась в березні цього року до Доброславської селищної ради про те, що обробіток поля проводився у неділю, на відстані 56 метрів від дитячого майданчика, де гралися діти.

На цьому зібранні мешканці дізнались від заступника селищної ради Максима Калюжного про те, що договір про продаж земельної ділянки між селищною радою та «Агропівднем-3» ще не підписано, і рішення про розміщення паливно-мастильних матеріалів та хімічних речовин селищною радою не приймалось, тому що це не компетенція селищної ради. За його словами, про те, що будуть розміщатись цистерни, працівники селищної ради не знали, і як тільки про це стало відомо, туди відразу виїхала депутатська комісія.  

Громадська активістка з Доброслава Валентина Кузьмич припустила, що працівники селищної ради знали про те, що «Агропівдень-3» збирається будувати на цій території елеватор. Вона повідомила, що про це на засіданні регіональної ради повідомляв голова Лиманської райдержадміністрації Василь Приймак, але Максим Калюжний зазначив, що ніякого проекту відносно будівництва елеватора працівники селищної ради не бачили.

Світлана Мартинюк запропонувала депутатам селищної ради на позачерговій сесії розглянути питання про скасування рішень селищної ради щодо передачі в оренду земельної ділянки та її продаж «Агропівдню-3» та припинити договір оренди. Депутат Тетяна Чабан подякувала небайдужим жителям селища за їх активну громадську позицію та відповіла, що депутати ніякого злочину не коїли, а не розібралися в даному питанні, і запевнила, що надалі депутати будуть більш пильними та уважними  при прийнятті рішень. 

Наприкінці зібрання жителі селища проголосували за те, щоб у 10-денний термін була проведена позачергова сесія за участю голів райдержадміністрації та райради, районних депутатів, обласного телебачення та громадськості селища Доброслав, яких має бути не менше 200 чоловік, тому громадськість виступила з ініціативою провести сесію на площі перед райдержадміністрацією. На цій сесії, на їхню думку, має бути скасовано рішення Доброславської селищної ради про довгострокову оренду земельної ділянки, переданої «Агропівдню -3» від 3 липня 2018 року та рішення про продаж земельної ділянки від 19 квітня 2019 року. Громада також запропонувала звернутись до відповідних органів – державної архітектурно-будівельної інспекції, екологічної інспекції, Держпродспоживслужби, Державної служби з надзвичайних ситуацій з метою уникнення екологічної катастрофи і після отримання дозволів повернутись до питань функціонування ТОВ «Агропівдня-3» в межах населеного пункту.

23 травня мешканці Доброслава передали копію протоколу Доброславській селищній раді та відповіді не отримали. Не надійшла поки що відповідь громадськості про те, чи орендодавець давав письмову згоду на завезення цистерн (запит надавався 27 травня), не надали письмового підтвердження про те, що договір-купівлі продажу між ТОВ «Агропівдень-3» та Доброславської селищною радою не підписувався. Формальна відповідь керівництва селищної ради є, але вона про те, що громадяни надсилають занадто багато запитів, тому відповідь буде надано лише у 20-денний термін.

29 травня жителі Доброслава зустрілись з безпосереднім керівником ТОВ «Агропівдень-3 Миколою Лашкіним. У нього запитали, чому керівництво їхньої установи не сказало депутатам, що земельна ділянка їм потрібна для розміщення промислової бази, а говорили про те, що будуть зберігати там зерно. Натомість Микола Лашкін переконував присутніх, що хімічні речовини, які вони збираються завезти, не мають запаху (навіть давав понюхати охочим), не роз'їдають метал. Також уточнив, що дизельного палива планують зберігати 200 тонн. Жителів цікавило, чому не провели громадські слухання і не запитали, чи бажають мешканці, щоб поблизу їхнього житла розміщувалась промислова база. Одна із мешканок, Світлана Мартинюк, зазначила, що «тут могла бути майстерня, склади для зберігання зерна, але не промислова база». Він запевнив присутніх, що токсичні матеріали зберігатимуть під землею лише після отримання дозволу відповідних служб, на що жителі заперечили, що знають, як саме в нашій державі отримують  дозволи. Також жителі з'ясували на цій зустрічі, що у «Агропівдня-3» є план по побудові елеватора. Микола Лашкін переконував присутніх, що тепер елеватори можуть бути розміщені в межах населених пунктів, адже є багато таких прикладів і це не шкодить здоров'ю, тому що відбувається необхідна очистка, встановлюються потужні фільтри, а отже зберігаються всі санітарні норми. Жителі Доброслава рішуче з цим не погодились. 

4 червня відбулась зустріч мешканців вулиць 8 березня, Лугова та Серпнева з депутатом Віктором Полозьким, учасники якої попросили свого депутата винести питання про скасування рішення про продаж земельної ділянки. За наполяганням мешканців, він підтвердив, що договір купівлі-продажу між селищною радою та ТОВ «Агропівдень-3» ще не підписано та зазначив, що селищна рада діяла відповідно до законодавства, надаючи можливість спочатку орендувати земельну ділянку, а потім погодилась на її продаж за майже 5 мільйонів гривень, бо не могла відмовити власнику нерухомості відповідно до законодавства. Депутат пообіцяв, що на вимогу своїх виборців поставить питання про скасування рішення про продаж земельної ділянки. Жителі попередили, що налаштовані рішуче, і будуть діяти всіма можливими способами, щоб не дати розміщувати промислову базу на території селища: перекривати трасу, писати скарги у найвищі органи влади.

На сайті Доброславської селищної ради «Гаряча лінія Доброславської селищної ради» 31  травня розміщено відповідь мешканцям селища про те, що профільна депутатська комісія підготувала такий проект рішення селищної ради:

"1. Призупинити дію рішення Доброславської селищної ради №1165-VІІ від 19.04.2019 року (про продаж земельної ділянки ТОВ «Агропівдень-3». 2. Заборонити розміщення на земельній ділянці розміщення будь-яких токсичних речовин (без відповідних дозволів), які можуть негативно вплинути на здоров`я мешканців Доброслава. 3. ТОВ «Агропівдень-3» - прибрати з земельної ділянки ємності для рідини". Виконавчий комітет Доброславської селищної ради уточнив третій пункт в такій редакції: «До 10 червня прибрати на безпечну відстань ємності для рідини, згідно санітарних норм). Запропонували звернутись до всіх правоохоронних та контролюючих органів щодо проведення перевірки всіх фактів, які виклала громадськість.

Станом на 6 червня дата проведення сесії Доброславської селищної ради не відома, хоча громадяни просили її проведення до 5 червня, чим, на їхню думку порушено ст.8 п.1 регламенту «у разі наявної і фактичної необхідності вирішення термінових питань територіальної громади, які не терплять зволікань та можуть спричини негативні наслідки, а також в окремих випадках термінового розгляду заяв, звернень громадян скликати позачергову сесію».

Громадяни повідомляють, що цистерни перенесли з місця їх розташування приблизно на 100 – 200 метрів (далі від помешкань громадян), але вони запевняють, що таке пересування нічого не вирішить. Небезпека для здоров`я мешканців залишається.

Крім того, сьогодні, 7 червня, селищний голова Людмила Прокопечко на своїй сторінці у Facebook опублікувала гарантійний лист від підприємства: 


 

Поділитися