20 травня 2019 р. 17:23

Закінчується відбір учасників навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики»

Закінчується відбір учасників навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики»

Відбір учасників навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики» закінчується 21 травня. 

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»До участі в програмі запрошуються журналісти-початківці та блогери з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Першим етапом програми стане проведення триденного тренінгу, надалі заплановано фінансово підтримати кращі медійні проекти учасників тренінгу в сфері практичного використання миротворчого підходу.  

Метою програми «Школа миротворчої журналістики» є зміцнення спроможності регіональних журналістів з невеликим досвідом професійної діяльності та блогерів подавати інформацію без використання «мови ворожнечі», натомість застосовуючи миротворчий підхід. Учасниками програми можуть бути журналісти-початківці (з досвідом професійної діяльності до 5 років), студенти-журналісти, блогери з Одеської, Миколаївської та Херсонської області. 

Базовий рівень програми передбачає участь 15 відібраних учасників в триденному тренінгу з питань протидії «мові ворожнечі» та впровадження миротворчого підходу в журналістській діяльності. Навчальна програма має максимальне практичне спрямування та сформована на основі проблем та потреб, виявлених в ході моніторингу українських ЗМІ на предмет використання «мови ворожнечі» та проведення серії відповідних тренінгів для журналістів в 2017 році. Тренерами навчально-практичної програми виступлять українські правники та журналісти з великим практичним досвідом, для окремих тем будуть залучені профільні фахівці та представники міжнародних організацій.  

Програма тренінгу складається з трьох частин: ідентифікація та протидія «мові ворожнечі» в публічному просторі; миротворча журналістика (журналістика, чутлива до конфлікту); планування медійних ініціатив, заснованих на миротворчому підході. Учасники програми працюватимуть з конкретними реальними кейсами впливу «мови ворожнечі» в українському суспільстві протягом 2016 - 2018 років (в публікаціях ЗМІ, офіційних заявах посадових осіб, соціальних мережах). Корисним для учасників та учасниць тренінгу буде презентація та обговорення зарубіжного досвіду боротьби з «мовою ворожнечі» та миротворчою діяльністю журналістів (особливо в країнах, які пройшли через конфлікти). За допомоги тренерів програми, учасники навчання зможуть розробити та спланувати короткотривалу конкретну медійну ініціативу з використанням підходу миротворчої журналістики. 

Тренінг «Школа миротворчої журналістики» відбудеться протягом 27-29 травня 2019 року (три дні) в Центрі етнографічного, сільського та зеленого туризму Фрумушика Нова (Одеська область, Тарутинський район).  

Навчальна програма буде доповнена низкою культурних заходів, які також являються частиною філософії проведення «Школи миротворчої журналістики». Мультинаціональну культуру Бессарабії учасники навчання зможуть відчути завдяки традиційній кухні, проживанню в традиційних 2-місних гостьових будинках, тематичним екскурсіям. Зокрема, передбачена екскурсія етнографічним музеєм під відкритим небом «Бессарабське село», де можна побачити національні подвір'я XIX-XX століття Бессарабії (молдавське, українське, російське, болгарське, німецьке, гагаузьке, єврейське), церкву, пасіку, корчму, а також відвідування парку-музею скульптур "Історія Бессарабської землі", парку пам'ятників колишнього СРСР. 

Участь в тренінгу безкоштовна. Всі учасники забезпечуються проживанням та харчуванням під час тренінгу, роздатковими матеріалами. Учасникам навчання  відшкодовуються транспортні витрати до м. Одеси, а також забезпечується трансфер з м. Одеси до місця проведення тренінгу.  

Команда учасників «Школи миротворчої журналістики» складатиме 15 осіб та буде сформована на конкурсній основі. Для участі в конкурсі необхідно заповнити анкету учасника не пізніше 21 травня 2019 року включно. Про результати відбору, всі учасники, які заповнили анкету, будуть повідомлені 22 травня 2019 року. 

Анкета для заповнення доступна за посиланням

Другий рівень навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики» буде направлений виключно на учасників тренінгу 27-29 травня та надає їм можливість отримати фінансову, а також експертну та інформаційну підтримку власних медійних ініціатив в сфері практичного впровадження миротворчої діяльності. Такий підхід мотивує учасників навчання до практичної діяльності та дасть змогу створити низку самостійних інформаційних продуктів в сфері миротворчої журналістики. Зокрема, передбачається на конкурсній основі фінансово підтримати кращі медійні продукти в сфері практичного впровадження миротворчої діяльності як противаги «мови ворожнечі» в публічній сфері (розслідування, репортажі, аналітика, дослідження, відеоролики тощо). Такі ініціативи повинні бути реалізовані протягом одного місяця, максимальний розмір фінансової підтримки ініціативи складатиме еквівалент 200 доларів США. 

Автори найбільш успішних медійних продуктів в сфері практичного впровадження миротворчої діяльності, зможуть їх презентувати на публічних обговореннях в кінці червня 2019 року. Крім того, абсолютно всі учасники навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики» зможуть продовжити співробітництво з Одеською обласною організацією Комітету виборців України та партнерськими організаціями в сфері моніторингу та захисту прав людини, підвищення медіа-грамотності, розвитку та впровадження передових стандартів журналістської діяльності. 

За додатковою інформацією звертайтесь: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України», Ігор Бринош, odesakvu@gmail.com  

Ініціатива «Миротворчий підхід на противагу «мові ворожнечі» реалізується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України", за фінансової підтримки Robert Bosсh Stiftung (RBSG) та Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund (BST), a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов'язково відображають позицію Robert Bosсh Stiftung, Black Sea Trust чи їх партнерів.

                                     

Поділитися