14 червня 2019 р. 12:26

У Лиманському районі планують публічно звітувати про результати використання коштів районного бюджету

У Лиманському районі планують публічно звітувати про результати використання коштів районного бюджету

10 червня у Доброславі Лиманського району Одеської області голова ГО «Суспільний добробут» Інна Полякова презентувала перед керівництвом районної адміністрації, районної ради та громадянським суспільством результати експертного дослідження «Наскільки ефективним є публічне звітування про використання бюджетних коштів на районному рівні».

Громадська активістка нагадала присутнім, що 31 травня в Доброславі пройшла акція «Бюджетний пиріг Лиманського району», на якій жителів пригощали пирогом та з'ясовували, чи цікаво їм дізнатись, як формується бюджет, на що витрачаються кошти і чи хотіли б вони впливати на цей процес. В результаті цієї акції дізнались, що взагалі громадянам це цікаво, але як шукати  інформацію, вони не знають. Їм би хотілось, щоб хтось розповів про це, але активності вони не проявляють. Вона підкреслила, що пасивність людей призводить до непрозорості бюджетного процесу.

Голова ГО « Суспільний добробут» повідомила присутнім, що метою цього пілотного проекту є спілкування з людьми, намагання зацікавити їх тим, що відбувається в районі, в їхній громаді. Вона наголосила, що бюджетний звіт має бути зрозумілим кожному. Нею було проаналізовано роботу сайту Лиманської районної ради з метою дізнатись, наскільки зрозумілим кожному громадянину є його наповнення. Інна Полякова підкреслила, що головне в цій роботі – діалог між владою, підприємцями і громадянами. Голова громадського об'єднання попросила керівників району сприймати аналіз не як критику, а як намагання зробити все якнайкраще. За її аналізом, бюджетний звіт 2018 року, який міститься на сайті Лиманської районної ради, не завжди зрозумілий і доступний кожному. Якщо необхідно подивитись, які саме зміни внесено до того чи іншого рішення, що стосується бюджету, то необхідно передивитись всі рішення, прийняті раніше.

«Прозоре використання бюджетних коштів сприяє довірі людей до керівництва. Державний бюджет в нашій державі є більш відкритим, ніж місцевий. Місцеві бюджети залишаються закритими, не всі бюджетні звіти в населених пунктах району розміщені на сайті», - наголосила вона.

Заступник голови районної ради Іван Ососкало повідомив, що потрібно мати ще декілька штатних одиниць у районній раді, щоб вони займались наповненням сайту, бо один керівник апарату не може впоратись з цією роботою (саме він займається наповненням сайту районної ради, і, якщо селищні чи сільські ради подають інформацію, то він її виставляє). 

Інна Полякова наголосила, що бюджет має працювати на громаду і ті податки, що люди сплачують, повинні повернутись їм окремими послугами, яких вони потребують. Люди повинні зрозуміти, що вони можуть впливати на розподіл бюджету, підказуючи владі, на що краще було б витрачати кошти. Вона підкреслила, що мета громадських організацій – розвиток громадської активності та інформаційної грамотності з бюджетних питань, налагодження комунікації між мешканцями та органами влади, підвищення рівня взаємної довіри, а звідси – більш ефективне управління бюджетом. Від влади громадські активісти просять прозорого публічного звітування про використання бюджетних коштів в доступній для пересічних громадян формі і хотіли б, щоб громадянське суспільство знало і використовувало чинні інструменти для вирішення проблем, які їх хвилюють. Інна Полякова проінформувала, що після того, як проаналізувала, наскільки легко знайти інформацію в інтернеті, то зрозуміла, що на сайт Лиманської районної ради без пошукової системи зайти не можливо. Для спілкування з громадськістю на сайті  Лиманської районної адміністрації є відділ комунікацій, а в районної ради такого відділу немає.

Далі перед присутніми виступила консультант з бюджетних питань Одеського регіонального відділу Асоціації міст України Світлана Осадчук, яка наголосила,  що найбільшою проблемою є те, що не існує зовнішнього контролю за використанням коштів, а тільки внутрішній: самі витрачаємо кошти – самі й контролюємо. Вона повідомила, що на рівні всіх місцевих бюджетів запроваджено програмно-цільовий метод бюджетного процесу, який передбачає перехід від постатейного витрачання коштів до їх витрачання за принципом ефективності та результативності. Світлана Осадчук повідомила, що з 2019 року цей метод запроваджено на рівні всіх місцевих бюджетів. Вона розповіла про кращі практики використання бюджетних коштів, а начальник фінансового управління Ольга Задорожна розповіла, як проходить бюджетний процес у Лиманському районі. 

На даний час розроблено проект «Положення про порядок публічного звітування про результати використання коштів районного бюджету». Текст положення голова ГО «Суспільний добробут» Інна Полякова роздала всім присутнім та  висловила сподівання, що  подальша співпраця влади та громадськості продовжиться. У подальшому заплановано залучити до співпраці підприємців та створити дорадчий орган – багатосторонню робочу групу, в якій братимуть участь представники органів виконавчої влади, депутати, підприємці, науковці, які зможуть розробити в подальшому проект бюджету. Також Інна Полякова висловила сподівання, що на місцевому рівні, в кожному селі та селищі будуть запроваджені  правила відкритості, прозорості бюджетного процесу.

Поділитися