31 травня 2019 р. 19:18

Держархбудінспекція Одеської мерії скасувала документи, якими намагались узаконити 14-й поверх в ЖК «Граф»

Держархбудінспекція Одеської мерії скасувала документи, якими намагались узаконити 14-й поверх в ЖК «Граф»

Управління державної архітектурно-будівельної інспекції за запитом журналіста провело перевірку повідомлень про реконструкцію трьох квартир в ЖК «Граф», що розташований на вул. Морська, 8-А (район Відради). Інспекторів на об’єкт не допустили, але виявилось, що власники трьох квартир внесли недостовірну інформацію в повідомлення щодо реконструкції їхніх квартир.

Замовники реконструкції в повідомленнях зазначили, що внаслідок будівельних робіт не будуть змінені розміри їхніх квартир. Насправді ж власники квартир надбудовують ще один 14-й поверх. 

Згідно чинного законодавства для цього необхідно отримувати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки в Управлінні архітектури Одеської міської ради, а також замовник надбудови ще одного поверху повинен сплатити до бюджету громади пайовий внесок у розвиток інфраструктури міста (в народі – «частка міста»), оскільки була створена додаткова площа будинку.  

Але намірам власників квартир зекономити не судилось втілитись у життя – наказом виконуючого обов’язки начальника УДАБК ОМР Олександра Авдєєва всі три повідомлення були скасовані.   

Окрім цього, раніше Олександр Авдєєв повідомляв, що за фактом незаконного будівництва Управління держархбудконтролю звернулось до правоохоронних органів. 

Поки що правоохоронні органи не повідомляли, чи було зареєстроване кримінальне провадження у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. 

За інформацією з джерел, до будівництва 14-о поверху може бути причетний забудовник ТОВ «Ханбер», фактичним власником якого є громадянин Литви Гердас Дубріцкас. 

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року ТОВ «Ханбер» намагалось побудувати 14-й поверх в ЖК «Граф». УДАБК ОМР тоді скасувало всі попередні дозволи на будівництво. 

Після цього українська компанія з литовським корінням звернулась повторно до УДАБК ОМР та отримала дозвіл на будівництво такої ж кількості поверхів, а саме – 13. 

Надалі ТОВ «Ханбер» отримало сертифікат про введення ЖК «Граф» до експлуатації, а через деякий час стартувало незаконне будівництво 14-о поверху буцімто власниками квартир на 13-у поверсі. 

Ярослав Берендаков
 

Поділитися