05 березня 2018 р. 11:29

На програму «Доступна медицина» в Лиманському районі планують виділити більше 25 мільйонів гривень

На програму «Доступна медицина» в Лиманському районі  планують виділити більше 25 мільйонів гривень

На черговій сесії Лиманської районної ради, яка відбулася минулого тижня, депутати затвердили районну цільову програму «Доступна медицина на 2018-2020 роки»

У Лиманському районі, згідно з офіційною інформацією, від серцево-судинних хвороб щорічно помирає близько 600 осіб (59%), і  ця хвороба займає перше місце в районі у структурі смертності населення. В Україні від цієї патології помирає 55% населення, а в Одеській області - 60%. На другому місці - смертність від онкології. Кожного року на Лиманщині від раку помирають 135 чоловік, з них майже половина - особи працездатного віку. При цьому, як повідомляють лікарі, за останні три роки збільшилась кількість людей із занедбаним станом хвороби: 2014 рік – 12%; 2015 рік – 18%; 2016 рік – 23%. Причини цього криються у неналежній профілактиці, відсутності планових оглядів, недостатній оснащеності медичних установ необхідною апаратурою. Так, Одеська область знаходиться на останньому місці в Україні щодо виявлення онкопатології. Тому і виникла необхідність в розробленні програми, на яку з районного бюджету планується виділити більше 25 мільйонів гривень. Як повідомляє ІзбірКом, у 2018 році мають виділити більше 5 мільйонів гривень, у 2019 – близько 16 мільйонів, у 2020 році – понад 4 мільйони.

Первинний рівень цієї програми передбачає надання медичної допомоги сільському населенню, тому заплановано придбати для сімейних лікарів і фельдшерів сумки-укладки, які забезпечені планшетами або ноутбуками, можливістю підключення до Інтернету, ЕКГ, спірометром, пульсоксиметром, електронним стетоскопом, добовим монітором артеріального тиску, апаратом для вимірювання глюкози, холестерину крові, ендоскопом. Вартість однієї такої сумки – 42 тис. грн, а сімейних лікарів та фельдшерів ФАП в районі - 63. На  придбання сумок-укладок планують виділити 2 мільйони 646 тис. грн, з 2018 по 2020 роки щорічно виділятимуть по 882 тис. грн. Ці кошти планують брати не тільки з районного бюджету, а й з обласного та інших джерел фінансування.

Заплановано також створення інформаційної системи  в амбулаторії – робоче місце адміністратора, де необхідно встановити комп'ютерну техніку та гарнітуру (250 тис. грн). Сімейних лікарів в районі - 40 осіб. Одне робоче місце адміністратора буде коштувати 20 тис. грн. На створення інформаційної системи заплановано виділити 1 мільйон 200 тисяч гривень: у 2018 році - 700 тис. грн, у 2019 – 250 тис. грн, у 2020 – 250 тис. грн.

На створення консультативно-діагностичних центрів (вторинний рівень медицини) необхідно 5 мільйонів 700 тисяч гривень. Планують щорічно (з 2018 по 2020 роки) виділяти по 1 мільйону 900 тисяч гривень. Для цього мають закупити послуги, а при можливості закупити та встановити апарати МРТ  та КТ. На це  виділятимуть кошти в розмірі 12 млн 800 тис. грн.

Також заплановано створити відділення невідкладної медичної допомоги на базі приймального відділення центральної районної лікарні та придбати, а також постійно оновлювати сучасне лікувально-діагностичне обладнання, створити кабінет телемедицини. На це заплановано виділити 3 мільйони 300 тисяч гривень, щорічно спрямовуючи на ці потреби по 1 мільйону 100 тисяч гривень.

Також  з районного бюджету виділять протягом трьох наступних років 16 млн 622 тис. грн на створення паліативного відділення (паліативна допомога - це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки. - Ред.) в Лиманській центральній районній лікарні. Крім того, за рахунок обласного бюджету тут планують провести ремонт, придбати обладнання, медикаменти. На це витратять за 2018-2020 роки 3 мільйони 300 тис.  грн. З районного бюджету виділять протягом трьох наступних років майже 8 млн грн на придбання автомобіля, обладнання, медикаментів та на заробітну плату працівникам паліативного відділення.

Поділитися