01 листопада 2018 р. 08:59

Як змінились проекти громадського бюджету Білгорода-Дністровського за два роки

Як змінились проекти громадського бюджету Білгорода-Дністровського за два роки

Ініціативу громадського бюджету в Білгороді-Дністровському було прийнято Білгород-Дністровською міською радою в червні 2017 року. В подальшому хід реалізації цієї ініціативи супроводжувався неабияким суспільним резонансом.

Перед стартом подачі проектів та голосування в рамках бюджету участі весь процес супроводжувався тренінгами та локальною інформаційною кампанією в міській раді, ЦНАПІ, а також в соціальній мережі Facebook. 

Яким же був у першочерговому вигляді бюджет участі Білгорода-Дністровського?

Громадський бюджет складається з 1,5 мільйона гривень, з яких 900 тисяч гривень заплановано на реалізацію великих проектів (макс. сума проекту до 600 тисяч гривень) і 600 тисяч гривень на реалізацію малих проектів ( максимальна сума проекту до 60 тисяч гривень). В рішенні міської ради № 344 від 2017-06-12 було зазначено, що проекти, які дублюватимуть статті видатків в рамках бюджету розвитку – будуть одразу відсіюватись. Також було зазначено, що участь у подачі проектів та голосуванні за них зможуть винятково мешканці Білгорода-Дністровського.  Крім того, важливою особливістю бюджету участі було те, що переможець не отримував гроші «на руки». Гроші переводились на баланс профільного комунального підприємства в помноження якого входила реалізацію відповідного проекту.  

Кампанія подачі проектів та голосування супроводжувалась аномальною активністю депутатського корпусу у мережі facebook із закликами голосувати за відповідні проекти. Особливо в цьому плані вибивалися депутати, на персональних сторінках яких за попередні три роки каденції не було жодної інформації про їх депутатську діяльність (Басій, Крамар). Закінчилося все це грандіозним скандалом із накруткою голосів та дилемою, чому мешканцям СМТ Затока та Сергіївка не можна приймати участь у голосуванні, якщо депутати від цих населених пунктів представленні у Білогород-Дністровській міській раді. Крім того міський голова звинувачувала у накрутці голосів за свої проекти депутатів міської ради, а ті у відповідь звинувачували Аллу Гінак у використанні адмінресурсу.

Як виглядали проекти бюджету участі в Білгороді-Дністровському в 2017 році

На розгляд було винесено 31 проект, з яких 15 великих і 16 малих на загальну суму 4,9 мільйонів гривень. Найбільше проектів було винесено в сфері спорту (8 проектів), а також комунальне господарство, культура і туризм (по 6 проектів). Однак до голосування допустили 29 проектів.


Проектами-переможцями було обрано 13 проектів: 3 великих («Облаштування дитячого майданчика на подвір'ї будинків 135а,135,133», «дитячий ігровий комплекс», «Відновлення міжбудинкового проїзду до будинку Південна 12 "Б","Г"» і 10 малих («Водограй мікрорайону «Тіра», «Створення дитячого майданчика та облаштування території», «Благоустрій Чорнобильського меморіалу», «Ігровий майданчик для дітей з особливими потребами», «Облаштування спортивно- ігрового майданчика по вул. Приморська», «Затишний двір моєї мрії», «Капітальний ремонт проїзду на вул. Сонячна 12 та Сонячна 12а», «Реконструкція систем опалення ОСББ "Щаслива оселя"», «Підвищення енергоефективності будинку за рахунок монтажу під’їздних металопластикових вікон» та «Дитячий ігровий комплекс Три мушкетери»).

Зауважимо, що авторами проектів виступило 28 мешканців Білгорода-Дністровського , з яких 13 -  жінки.  Середній вік більшості авторів коливається між 26-35 роками.

На жаль, частина проектів-переможців так і не була реалізована вчасно. Винуватих в цьому так і не знайшли.  Депутати звинувачували виконавчу владу в тому, що «неугодні проекти гальмують», виконавча влада казала, що винуваті безграмотні автори, які не змогли правильно скласти проект. Єдиний вихід з цієї ситуації був знайдений у компромісному рішенні внести проекти, які не було реалізовано в 2017 році, до бюджету розвитку на 2018 рік.

2018 рік для громадського бюджету в Білгороді-Дністровському видався спокійнішим, ніж минулорічний досвід, і в цілому ініціатива пройшла майже непомітно і без гучних скандалів. В травні було прийнято програму Бюджету участі на 2018-2020 роки, де зазначалося, що обсяг фінансування тепер становитиме 60 тисяч гривень + 1% від обсягу доходів загального фонду бюджету на відповідний рік.

Як виглядали проекти бюджету участі в Білгороді-Дністровському в 2018 році

На розгляд було винесено 36 проектів з яких 13 великих і 23 малих на загальну суму 5.9 мільйонів гривень. Найбільша кількість проектів була подана у сфері комунального господарства (13 проектів), і по шість проектів у сферах енергозбереження та спорту. Комісією було відсіяно чотири проекти.


А от переможців вже в цьому році стало 10: 3 великих («Заміна вікон,дверей в під'їздах будинків 133,135 та 135а на вул. Ізмаїльська», «Доступний та комфортний спорт», «Монтаж локальної мережі та мережі Wi-Fi у КЗ НВК ім. С.О.Морозової вул. Театральна, 14» і 7 малих ( «Там, де живе радість!» Дитячий ігровий майданчик, «Реконструкція аварійно-небезпечного ганку житлового будинку по вул. Пірогова,2», «Дитячий майданчик Гагаріна, 6», «Світло в дім» - Заміна силового кабелю живлення на ж/д Перемоги 34 м, «Тепло нашому дому» - однак назву вулиці не вказано, Комплекс для дітей та батьків «Подоляночка» вул. Московська, 1, «Дитячий майданчик по вул. Маршала Бірюзова, 4».




Зазначимо, що в 2018 році більшість авторів проектів стали жінки. На їх долю припадає 63% авторів. Крім того, збільшився середній вік більшості авторів. Тепер 44% авторів - це люди у віці від 45 до 65 років.

Як бачимо, за два роки збільшилась кількість поданих проектів з 31 до 36, в той час як кількість проектів-переможців зменшилась з 13 до 10. Також помітно змінилась орієнтація більшості проектів за сферами. Якщо у 2017 році більшість проектів подавалась у сфері спорту, то вже у 2018 році такою сферою стало комунальне господарство, де основна орієнтація проектів – ремонтні роботи будівель будинків. Однак, що ж стосується проектів-переможців то там спостерігається стабільність кількість проектів присвячених ремонту будинків і прибудинкових територій залишається сталою – 4 проекти, як і спортивних майданчиків, яких мешканці Білгорода-Дністровського обирають по одному кожного року. А от кількість дитячих майданчиків скоротилася з п’яти до чотирьох.

Також зазначимо, що інтерес зі сторони громади Білгорода-Дністровського помітно виріс, адже у 2018 році участь у голосуванні прийняли 4603 мешканці, в той час як у 2017 ця цифра складала 3346 аккерманців.

ФОТО: bilgorod-d.pb.org.ua

     
 

Поділитися