21 червня 2017 р. 03:00

ЗНО в Одеській області відбулося без істотних порушень, - моніторінг

ЗНО в Одеській області відбулося без істотних порушень, - моніторінг

В цьому році спостерігачами фіксується тенденція до зменшення випадків запізнень учасників тестування та відсутності у них обов’язкових для проходження до пункту тестування документів.

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА традиційно здійснювали спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів з метою забезпечення його відкритості та прозорості.  

У 2017 році в Одеській області спостереженням були охоплені такі міста як Одеса, Подільськ, Роздільна, Татарбунари, Рені та Ізмаїл під час тестування з української мови та літератури, англійської мови, математики, історії України, російської мови, біології, географії і фізики.

За підсумками спостереження можна констатувати, що робота Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти щодо підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчальних досягнень випускників організована на належному рівні. Підготовка пунктів тестування також була відповідною.

В цьому році спостерігачами фіксується тенденція до зменшення випадків запізнень учасників тестування та відсутності у них обов’язкових для проходження до пункту тестування документів. Це свідчить про високий рівень поінформованості учасників. Однак, досі залишається проблема із наявністю в учасників заборонених пристроїв чи допоміжних матеріалів. Наприклад, під час тестування з фізики в школі № 25 м. Одеси у абітурієнта був виявлений мобільний телефон, хоча для самого абітурієнта це було четверте тестування.

В цілому, персонал пунктів тестування також добре підготовлений та знається на всіх процедурах. Однак мало місце виключення. Так, попри існування інституту громадського спостереження за ЗНО вже більше десяти років, непорозуміння між персоналом та спостерігачами досі трапляються. Особлива ситуація відбулася під час тестування з історії України у пункті тестування, який знаходився у Міжнародному гуманітарному університеті (м.Одеса). Під час пропуску учасників на ПТ персонал пункту не проводив обов’язкового етапу перевірки необхідних документів в учасників тестування під час проходження до пункту. Спостерігачка звернулася з цього приводу до Уповноваженої особи та Відповідального за пункт тестування задля усунення порушення. Останні, в свою чергу, не тільки не усунули відповідне порушення, а й перешкодили спостерігачці зафіксувати цей випадок у протоколі про завершення тестування, склавши неправомірний акт про порушення спостерігачем процедури та вилучивши її з пункту тестування. (Спостерігачку було звинувачено у порушенні, яке на переконання Уповноваженої особи та Відповідального за пункт тестування, полягало у наявності у неї мобільного телефону в коридорі пункту тестування.

Зазначимо, що відповідно до Положення про громадське спостереження, громадському спостерігачу забороняється "мати при собі в аудиторії, протягом часу, відведеного на виконання сертифікаційної роботи учасниками ЗНО, засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими частинами відповідних технічних засобів чи пристроїв, друковані або рукописні матеріали"). Попри те, що Одеський регіональний центр оцінювання якості освіти визнав перевищення повноважень Уповноваженою та Відповідальною особами, стверджувати про дотримання інших процедур на цьому пункті тестування не можна.

Зі звітом щодо результатів всеукраїнського спостереження можна ознайомитися ТУТ.

Поділитися