23 вересня 2017 р. 17:04

В Офісі Омбудсмена відреагували на звернення правозахисників Закарпаття

В Офісі Омбудсмена відреагували на звернення правозахисників Закарпаття

Відповідь на листа правозахисників з’явилася на сайті Уповноваженого Веховної Ради України з прав людини

В Офісі Омбудсмена відреагували на звернення правозахисників Закарпаття. Про це повідомляється на порталі "Правовий простір".

Представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина в офіційній відповіді наголосила: «Підбурювання до дискримінації – це одна з форм дискримінації, що є небезпечним прикладом розпалення агресії».

Відповідь на листа, що його 11 вересня надіслали Омбудсмену правозахисники Об’єднання ромів Ужгорода «Ромська громада», з’явилася на сайті Уповноваженого Веховної Ради України з прав людини 14 вересня.

У своєму зверненні ромські активісти на чолі з керівником громадської організації Мирославом Горватом просили відреагувати на публікацію на Фейсбук-сторінці з назвою «Національний рух «Карпатська Січ». Пост містить мову ворожнечі по відношенню до ромів, звинувачення у злочинах та заклики до насильства за етнічною ознакою. Також автор публікації розмістив посилання на низку матеріалів Закарпатських ЗМІ про вчинені ромами кримінальні правопорушення. 

У відповіді на сайті Офісу Омбудсмена на це зокрема зазначено:

«…Вказані повідомлення у ЗМІ є неприпустимими, адже призводять до формування негативного ставлення до представників ромської спільноти, створюють стосовно них напружену, ворожу атмосферу, принижують людську і національну честь і гідність, призводять до дискримінації та стигматизації», – переконана Представниця Уповноваженого.

Крім того, одним із важливих принципів і завдань Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, затвердженої Указом Президента України від 08.04.2013 № 201/2013, є здійснення заходів щодо запобігання дискримінації ромів та сприяння формуванню у суспільстві толерантного ставлення до них.

«Підтримка недискримінаційного, толерантного ставлення до ромів, недопустимість використання будь-яких проявів мови ворожнечі щодо них є важливими складовими в системі комплексного вирішення питання інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини», – вважає Аксана Філіпішина.

Відтак Представниця Уповноваженого звернулася до керівництва Закарпатської облдержадміністрації з проханням повідомити про заходи, які вживаються для запобігання та протидії поширенню матеріалів, що принижують національну честь і гідність ромів, передають неповагу до культурних традицій цієї етнічної меншини, сприяють їх стигматизації та дискримінації, а також посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу, спрямовану на протидію упередженому ставленню до осіб, які належать до ромської національної меншини.

Також було направлено лист і до керівництва ГУ НП у Закарпатській області з проханням вжити заходів реагування за вищеописаними фактами поширення мови ворожнечі та розпалення ненависті й агресії стосовно представників ромської національної меншини.

«Друковані ЗМІ в Україні не можуть бути використані для розпалювання національної ворожнечі. Водночас публікація матеріалів, які можливо кваліфікувати як розпалювання національної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності або підбурювання до дискримінації, тягне за собою зокрема і кримінальну відповідальність. Також прошу звернути увагу на неприпустимість поширення представниками правоохоронних органів інформації про правопорушників із зазначенням їх національного, етнічного чи расового походження», – йдеться у листі Представниці Уповноваженого.

 

Поділитися