01 червня 2022 р. 17:58

Велика Британія та ЄС узгодили заборону на страхування суден, які перевозять російську нафту

ФОТО: ілюстративне

(ФОТО: ілюстративне)

Велика Британія та Європейський Союз узгодили спільну заборону на страхування суден, що перевозять російську нафту.

Таким чином Москву виключили з життєво важливого страхового ринку Lloyd's of London, повідомляє Financial Times.

Як повідомляється, під заборону попадатиме й страхування заборона страхувати танкери, які перевозять російську нафту в будь-яку точку світу. 

При цьому не зазначається, коли така заборона може набрати чинність – відразу чи після перехідного періоду.

Це рішення повністю позбавить Росію доступу до страхового ринку Lloyd's of London. Аналогічне рішення до осені мають ухвалити і лідери країни G7. Рішення суттєво знизить можливості РФ транспортувати свою нафту морським шляхом. 2/3 нафти, яку РФ експортувала до ЄС, постачалася морем. Наступним кроком буде повна відмова страхувати всі кораблі, які виходитимуть із портів РФ. Санкції не дозволять Росії знайти новий ринок збуту нафти в Азії, оскільки більшість кораблів отримують страхування саме в ЄС та Великій Британії.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков запропонував експортувати українське зерно через порти поблизу Одеси

Одеська область через блокаду морських портів позбавлена можливості експортувати зерно в довоєнних обсягах, проте у порівнянні із березнем 2022 року планує в травні збільшити обсяг експорту в 7,5 разів. А на початок квітня Одещина увійшла у ТОП-3 регіонів за кількістю засіяних площ, план роботи у весняному полі для одеських аграріїв становить 757 тисяч гектар

Поділитися