01 жовтня 2022 р. 11:43

Росія блокувала резолюцію Радбезу ООН щодо "анексії" українських територій

Фото: Укрінформ

(Фото: Укрінформ)

Росія скористалася правом постійного члена Ради Безпеки ООН та застосувала вето під час голосування за резолюцію, яка засуджує анексію росією тимчасово окупованих українських територій.

Голосування відбулося під час засідання Радбезу 30 вересня.

Текст резолюції не оприлюднювався. Однак, як повідомляє CNN, в документі засуджувалась "організація росією незаконних так званих референдумів у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України". В резолюції повідомлялося, що псевдореферендуми "не мають юридичної сили".

Там також був заклик до росії "негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Під час голосування за резолюцію утрималися чотири країни: Бразилія, Габон, Індія та Китай. Підтримали документ Албанія, Велика Британія, Гана, Ірландія, Кенія, Мексика, Норвегія, ОАЕ, США та Франція.

Росія була єдиною країною, яка виступила проти резолюції.

Виступаючи перед голосуванням, посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, яка внесла резолюцію разом зі своїм албанським колегою, заявила, що вона узгоджується з цілями Ради Безпеки щодо захисту суверенітету, захисту територіальної цілісності та забезпечення миру та безпеки.

«Ми говоримо про те, що держава-член ООН, член Ради Безпеки намагається силою анексувати частину іншої країни», – сказала Томас-Грінфілд. «Результати цих бутафорських референдумів були заздалегідь визначені в москві, і це всім відомо. Їх тримали під дулами російських гармат».

27 вересня Рада Безпеки ООН провела відкрите засідання у Нью-Йорку на вимогу делегацій США та Албанії після звернення України до голови Радбезу у зв’язку з псевдореферендумами, організованими окупаційними силами рф в Україні.

З 23 по 27 вересня на окупованих територіях в областях України – Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській – росія намагається провести "псевдореферендуми" щодо приєднання цих регіонів. При цьому війська рф не контролюють повністю жодну із цих областей.

Вчора, 30 вересня, Україна подала заявку про вступ у Північно-Атлантичний альянс (НАТО) в пришвидшеному порядку. 

Також президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не вестиме діалогу з російською федерацією, поки її президентом є володимир путін.

Поділитися