07 квітня 2022 р. 18:53

ООН зупинила членство рф в Раді з прав людини

ООН зупинила членство рф в Раді з прав людини

7 квітня Генеральна асамблея Організації об'єднаних націй зібралася на 10 засідання Надзвичайної спеціальної сесії присвяченої вторгненню Росії в Україну в 2022 році під час російсько-українська війни.

За призупинення членства рф в Раді виступили 93 країни-членів ООН.

Проти - 24, утрималися - 58. Для цього рішення було достатньо половини голосів.

Після результатів голосування представник країни-терориста зробив заяву, що тепер вона в односторонньому порядку покине Раду з прав людини.

Згідно резолюції, Генеральна Асамблея, посилаючись на свою резолюцію 60/251 від 15 березня 2006 року, зокрема на пункт 8 її постановної частини, в якому встановлено, що Генеральна Асамблея може призупинити членство в Раді з прав людини будь-якого члена Ради, яка вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини,

приймаючи до уваги резолюцію 49/1 Ради з прав людини від 4 березня 2022 року, зокрема серйозне занепокоєння Ради повідомленнями про грубі та систематичні порушення та утиски прав людини та порушеннях міжнародного гуманітарного права, скоєних російською федерацією під час її агресії проти України,

посилаючись на свої резолюції ES-11/1 від 2 березня 2022 року та ES-11/2 від 24 березня 2022 року,

висловлюючи серйозне занепокоєння правозахисним і гуманітарною кризою в Україні, особливо у зв'язку з повідомленнями про порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права з боку Російської Федерації, включаючи грубі та систематичні порушення та утиски прав людини, враховуючи рішучі висловлення стурбованості у заявах Генерального секретаря та Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини та відзначаючи останню оновлену інформацію щодо ситуації з правами людини в Україні від 26 березня 2022 року, підготовлену місією зі спостереження за правами людини в Україні,

1. ухвалює призупинити права членства російської федерації у Раді з прав людини;
2. ухвалює також повернутися до розгляду цього питання за наявності належних умов;
3. ухвалює надалі тимчасово перервати роботу одинадцятої надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї та уповноважити Голову Генеральної Асамблеї відновити її засідання на вимогу держав-членів.

Нагадаємо, Надзвичайна сесія була скликана 28 лютого 2022 року.

2 березня Генеральная Асамблея ООН прийняла перше рішення та засудила агресію росії.

24 березня ГА ООН також прийняла ще більш жорстоке рішення з вимогою негайного припинення військових дій рф проти України.

Вирішення питання в Раді безпеки ООН незаконно блокується самою росією, яка займає там місце СРСР та не має права голосування по пов'язаному з ними питанню, однак робить це.

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН також визначив тимчасові заходи у відношенні рф.

Агресор не виконав жодної міжнародної постанови та продовжує вчиняти військові злочини.

Надзвичайна спеціальна сесія — це позапланове засідання Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй для прийняття термінових, але необов’язкових рішень або рекомендацій щодо певного питання. Надзвичайні спеціальні сесії трапляються рідко, досі їх скликали лише десять разів за всю історію Організації Об’єднаних Націй.

Поділитися