16 березня 2022 р. 23:22

Історичне рішення Міжнародного суду ООН (повний текст)

Історичне рішення Міжнародного суду ООН (повний текст)

Сьогодні, 16 березня, Міжнародний суд ООН визначив тимчасові заходи у відношенні рф.

ІзбірКом публікує повний текст перекладу рішення суду.

Звинувачення в геноциді відповідно до Конвенції прав запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).

ГААГА, 16 березня 2022 р. Сьогодні Міжнародний суд, головний судовий орган Організації Об’єднаних Націй, ухвалив рішення по поданому Україною запиту щодо визначення тимчасових заходів у справі про звинувачення в геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).  
У своєму рішенні, яке є обов’язковим для виконання, Суд визначає такі тимчасові заходи: 

(1) Тринадцятьма голосами проти двох, 
Російська Федерація має негайно зупинити військові дії, які вона розпочала на території України 24 лютого 2022 року;

ЗА: Головуючий Донох'ю; Судді Томка, Абрагам, Беннуна, Юсуф, Себутінде, Бхандарі, Робінсон, Салам, Івасава, Нолті, Чарльзворт; Суддя ad hoc Доде;

ПРОТИ: Заступник голови Геворгян; Суддя Сюе;

(2) Тринадцятьма голосами проти двох,
Російська Федерація повинна негайно забезпечити припинення будь-яких заходів, що сприяють військовим операціям, зазначеним в пункті (1), та вживаються будь-якими військовими підрозділами або нерегулярними збройними формування, які підконтролні Російські Федерації або підтримуються нею, а також будь-якими організаціями та особами, які можуть перебувати під її контролем або керівництвом.

ЗА: Головуючий Донох'ю; Судді Томка, Абрагам, Беннуна, Юсуф, Себутінде, Бхандарі, Робінсон, Салам, Івасава, Нолті, Чарльзворт; Суддя ad hoc Доде;

ПРОТИ: Заступник голови Геворгян; Суддя Сюе;

(3) Одноголосно,
Обидві сторони повинні утримуватися від будь-яких дій, які можуть погіршити чи подовжити цю суперечку у Суді або ускладнити її вирішення.

Заступник голови ГЕВОРГЯН додає декларацію до наказу Суду; Судді БЕННУНА та СЮЕ додають декларації до наказу Суду; Суддя РОБІНСОН додає окрему думку до наказу Суду; Суддя НОЛЬТЕ додає декларацію до наказу Суду; Суддя ad hoc ДОДЕ додає декларацію до наказу Суду.

Міжнародний суд є головним судовим органом Організації Об'єднаних Націй. Він був заснований Статутом Організації Об’єднаних Націй у червні 1945 року і почав свою діяльність у квітні 1946 року. До складу Суду входять 15 суддів, які обираються на дев’ятирічний термін Генеральною Асамблеєю та Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Суд знаходиться в Палаці миру в Гаазі (Нідерланди). Суд виконує подвійну роль: по-перше, вирішувати, відповідно до міжнародного права, через судові рішення, які мають обов'язкову силу та не підлягають оскарженню для зацікавлених сторін, законні спори, передані йому державами; і, по-друге, надавати консультативні висновки з правових питань, переданих суду належним чином уповноваженими органами та установами системи Організації Об'єднаних Націй.

Поділитися