25 лютого 2022 р. 12:47

Гаазький суд може розпочати розслідування щодо вторгнення Росії в Україну

Гаазький суд може розпочати розслідування щодо вторгнення Росії в Україну

Міжнародний кримінальний суд (МКС), який знаходиться у місті Гаага (Нідерланди), заявив, що пильно слідкує за вторгненням Росії в Україну і може взятися за цю справу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі з посиланням на заяву очільника Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан.

"Із усе більшою занепокоєністю слідкую за тим, що відбувається в Україні… За наявності підстав буде розпочато розслідування", - йдеться в офіційній заяві суду.

Наголошується, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) з 2015 року, від подання заявки з боку українського уряду, офіційно має повноваження на розслідування вчинених на українській території злочинів.

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду у грудні 2020 року ухвалив рішення про завершення попереднього вивчення подій в Україні, пов’язаних із міжнародним збройним конфліктом на Донбасі та в Криму. Завершення попереднього розслідування означає, що за його результатами злочини, які відбулися в Криму та на Донбасі, можуть бути повноцінно розслідувані. Порушення норм міжнародного гуманітарного та кримінального права Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду аналізував з 2015 року. За час збройної агресії Україна доправила до кримінального суду докази найтяжчих воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Україна передала на розгляд кримінального суду в Гаазі дві заяви. Перша – події на Майдані. Друга – Крим та Донбас.

Міжнародний кримінальний суд був заснований на основі Римського статуту. Ратифікація Римського статуту означає поширення компетенції дії МКС на держави, які його ратифікували. На сьогодні це понад 100 країн.

20 січня 2000 року Україна підписала Римський статут МКС, але не ратифікувала. І хоча Україна не є державою-учасницею Статуту, це не завадило їй звернутися до МКС, адже сам Римський статут передбачає таку можливість для країн, які його підписали.

Водночас Росія відкликала свій підпис під Римським статутом. Однак це не перешкоджає переслідуванню російських громадян за злочини, вчинені на території України.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію на території усіх регіонів країни та Києва.

В Одесі та Одеській області запроваджена комендантська година.

Верховна Рада підтримала запровадження воєнного станув Україні 300 голосами не голосував один депутат, відсутні були 41, а проти не голосував ніхто.

Президент України Володимир Зеленський скликав Раду Національної безпеки і оборони зранку через агресію РФ.  

23 лютого Верховна Рада підтримала запровадження надзвичайного стану. За це рішення проголосували 335 депутатів.

23 лютого РНБО звернулася до Верховної Ради щодо введення надзвичайного стану в Україні.

Напередодні президент Російської Федерації Володимир Путін повідомив про офіційне визнання так званих Донецької та Луганської народних республік (окуповані окремі райони Донецької та Луганської області)

Дивіться також, хто з нардепів-одеситів підтримав закон про право на цивільну вогнепальну зброю.

Більше про російське вторгнення у хрониці ІзбірКома та про надзвичайний стан у розділі ІзбірКом-Експерт

Поділитися