09 березня 2021 р. 08:59

Українські «Ірокези», ОБСЄ і NotPetya: Одеса в світових ЗМІ

Українські «Ірокези», ОБСЄ і NotPetya: Одеса в світових ЗМІ

З 24 лютого по 7 березня Одеса і те, що відбувається в ній неодноразово виявлялося на сторінках світових видань.

ІзбірКом вибрав і переклав для вас найцікавіші публікації.

«Укроборонпром» починає збірку нового вертольота загального призначення «Ірокез». Державний концерн «Укроборонпром» оголосив про багаторічний план по виробництву нового середнього вертольота загального призначення на Одеському авіаційному заводі, повідомляє Defence Blog.

У п'ятницю (26 лютого - прим. ІзбірКом) генеральний директор українського оборонного підприємства Юрій Гусєв повідомив, що на «Одеському авіаційному заводі», що входить в «Укроборонпром», планується запустити ліцензійне виробництво вертольотів класу Bell UH-1 Iroquois. За його словами, організація виробництва сьогодні знаходиться на завершальній стадії. Перша машина повинна бути виготовлена до 30-річчя Незалежності України, тобто влітку 2021 року. Проєкт фінансується за рахунок інвестиційних коштів.

Видання Aviation Week при цьому зазначає, що українське підприємство поки не має відповідної ліцензії на виробництво.

Щоденна доповідь спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні за 6 березня 2021 року. На основі інформації, отриманої від груп спостереження за станом на 19:30 5 березня 2021 року, повідомляється про найбільш значимі події на території окремих регіонів країни.

У Донецькій області зафіксовано 59 порушень режиму припинення вогню (в попередньому звіті - 11), в Луганській області - 46 порушень припинення вогню (36). Місія продовжує стежити за районами роз'єднання поблизу Станиці Луганської, Золотого і Петровського. У двох останніх районах були помічені люди. Вперше виявлено протитанкові міни поблизу Ясного, Донецька область.

Відзначається, що місія продовжує стежити за становищем цивільного населення, в тому числі на п'яти контрольно-пропускних пунктах в'їзду і на трьох відповідних контрольно-пропускних пунктах збройних формувань в Луганській області. 

Свобода пересування місії як і раніше обмежувалася.

Подкаст Malicious Life: NotPetya зсередини, частина 1. 28 червня 2017 року мільйони українців відзначали День Конституції. Їх національне свято перетворилося на кошмар, тому що десятки тисяч комп'ютерів по всій країні були заражені таємничими шкідливими програмами, пише Security Boulevard. До цього дня кіберпандемічна активність вже набула глобального масштабу. У цьому епізоді подкасту до Host Ran Levi приєднується Amit Serper, регіональний віцепрезидент з досліджень безпеки в Північній Америці компанії Guardicore, який був першим дослідником, що зіткнувся з проблемою NotPetya і надав рішення.

У матеріалі згадується і Одеса. Видання розповідає, що якщо ви їдете майже прямо на південь від головного офісу «Лінкос Груп» в Києві, то через шість з половиною годин ви опинитеся в місті Одесі, на північному узбережжі Чорного моря, де розташована офісна будівля найбільшої в світі судноплавної компанії «Майєрск». Контраст між цими двома місцями не може бути більше. Будівля «Майєрск». виглядає так, як якщо б будівля «Лінкос» була підстрижена, перероблена і влаштована на роботу: вона дев'ятиповерхова, елегантна, чиста і зігнута. І на відміну від похмурого, індустріального району Києва, ця будівля оточена парками, пляжами і красивими старовинними будинками.

Напередодні Дня Конституції 2017 року, напевно, було багато людей, які їхали з Києва до Одеси на відпочинок. Поруч з ними подорожував NotPetya. Виявилося, що в головному офісі «Майєрск» в Україні один з фінансових директорів попросив IT-адміністраторів встановити програму «М.Є.Док» всього на один комп'ютер. Цього виявилося достатньо, щоб шкідливе ПО поширилося на інші машини.

«Багато компаній, які ведуть бізнес з Україною, повинні подавати декларації про доходи. У них має бути це програмне забезпечення, встановлене на їх машинах, щоб вони могли робити все, що пов'язано з податками, в основному, щоб платити податки в Україні. Вийшло так, що було багато компаній, які або встановили програмне забезпечення «М.Є.Док», або якимось чином підключили свої комп'ютери до мережі з комп'ютерами, на яких було програмне забезпечення «М.Є.Док». [. . .] Таким чином, в якийсь момент шкідлива програма заразила безліч машин».

«[. . .] Вдень 27 червня 2017 р спантеличені співробітники «Майєрск» почали збиратися біля аварійної служби [ІТ] по двоє і по троє, майже у всіх були ноутбуки. [. . .] Всюди в штаб-квартирі «Майєрск» починав ставати зрозумілим весь масштаб кризи. У наступні півгодини співробітники компанії бігали по коридорах, кричачи своїм колегам, щоб вони вимкнули комп'ютери або відключили їх від мережі «Майєрск», перш ніж шкідливе ПО зможе заразити їх, так як їх осінило, що кожна хвилина може означати десятки або сотні пошкоджених комп'ютерів ... »

«[Аміт] Я думаю, що це просто вийшло з-під контролю. [...] Я не думаю, що Майєрск був первинною метою».

У той же самий час, коли закривалися українські заправні станції і постачальники послуг, закривалися також і великі транснаціональні корпорації в інших країнах Європи і по всьому світу.

В результаті тисячі водіїв вантажівок, які шикувалися в черги на терміналах компанії «Майєрск» по всьому світу - від Нью-Джерсі до Мумбая, перевозячі їжу, товари для дому та все, що ви тільки можете собі уявити, - не розуміли, що єдиний комп'ютер в Одесі (Україна), був причиною того, що їх день був таким відстійним. Відверто кажучи, сама компанія «Майєрск» теж нічого не розуміла.

Міжнародний конкурс композиторів в Україні. Щорічний конкурс організовано Міжнародним союзом диригентів (ICU), який ініціює освітні та концертні програми, співпрацює з величезною кількістю інститутів. За допомогою конкурсу союз прагне відкрити нові таланти та допомогти їм реалізувати свою кар'єру і представити свою музику світу, повідомляє MusicAfrica.

До складу журі увійшли російський композитор, диригент, піаніст, музикознавець і філософ Михайло Аркадьєв, австрійський композитор і піаніст Олександра Карастоянова-Герментін і норвезький композитор Руне Ребні. Вони будуть використовувати 100-бальну систему для оцінки кожної композиції і вибору п'яти кращих робіт за найвищими балами. Зацікавлені учасники можуть представити свої оцінки в двох категоріях: cимфонічна музика і музика камерного оркестру.

Музика переможців конкурсу буде виконана наживо Оркестром Одеської опери в Одеському оперному театрі в сезоні 2021-22. Перший приз - виступ 3 червня 2021 року в Одесі плюс три виступи в концертному сезоні 2021-22. Другий приз - виступ 3 червня 2021 року в Одесі плюс два виступи в концертному сезоні 2021-22 років. Третій приз - виступ 3 червня 2021 року в Одесі плюс один виступ на концерті 2021-22 років.

На фото: нігерійський піанист та композитор Ечезоначукву Ндука

Поділитися