01 листопада 2021 р. 16:21

Турки з випередженням графіку будують бойовий корабель для України

Турки з випередженням графіку будують бойовий корабель для України

Наразі в Туреччині триває будівництво першого корвету для Військово-Морських Сил України, головною базою яких є Одеса.

Про співпрацю Києва й Анкари у військовій сфері Надзвичайний та повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар розповів у інтерв'ю "Радіо Свобода Донбас Реалії"

"Надзвичайно конструктивною є співпраця у розвитку військово-морського співробітництва, - відзначив дипломат. - Вже відбувається співпраця у створенні корвета для українських Військово-Морських Сил, і це тільки початок. Ми маємо плани на розширення цього виробництва. На те, щоби застосовувати, в тому числі, вироби і частини, які будуть продукуватися в Україні, тобто це так само взаємотехнологічні сумісні речі".

За створенням бойового корабля стежать українські фахівці, повідомив посол. Він навіть зазначив, що будівництво йде з певним випередженням графіків. І висловив сподівання, що незабаром корпус буде зібрано. І, згідно з домовленістю, частину вітчизняного обладнання змонтують на цьому корветі. Тобто в 2022 році, сказав Василь Боднар, українська сторона сподівається побачити майже готовий продукт.

Також дипломат розповів, що Україна і Туреччина співпрацюють в інших сферах. Зараз триває процес створення на нашій території виробничих потужностей, де має розпочатися виробництво відомих безпілотних літальних апаратів «Байрактар». Крім того, турецькі партнери розробили новий тип БПЛА – Akinci, до якого українська сторона постачає двигуни і деякі інші запасні частини. Тривають і перемовини щодо залучення підприємства "Антонов" до спільній діяльності.

Нагадаємо, вже з наступного року українські прикордонники отримуватимуть сучасні патрульні катери французької компанії "ОСЕА". Про це у дописі у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. 

29 жовтня 2021 року на Одеському морвокзалі відбулася церемонія перейменування науково-дослідних суден криголама James Clark Ross, який став «Ноосферою» та Belgica, яку назвали на честь директора Інституту морської біології Національної академії наук Бориса Олександрова. Вітрильний фрегат «Дружба», що стоїть у порту Одеси, відремонтують та передадуть інституту військово-морських сил Одеської морської академії. Глава держави зазначив, що таким чином курсанти матимуть змогу виходити на ньому на морську практику.    

Британські тральщики Ramsy та Blyth виведені з бойового складу Королівського військово-морського флоту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Надалі їх передадуть Україні, повідомив вебпортал британського ВМФ.

Фото: Міністерство оборони України

Поділитися