08 жовтня 2021 р. 14:54

Російський журналіст та противник анексії Криму отримав Нобелівську премію миру

Російський журналіст та противник анексії Криму отримав Нобелівську премію миру

Лауреатами Нобелівської премії миру в 2021 році стали філіппінська журналістка Марія Ресса і російський журналіст, головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов

Про це Нобелівський комітет в Осло повідомив в п'ятницю, 8 жовтня. Їх нагородили за "зусилля щодо захисту свободи вираження думок, яка є передумовою демократії і міцного миру".

Марія Ресса і Дмитро Муратов представляють всіх журналістів, які борються за цей ідеал в світі, де демократія і свобода преси стикаються з усе більш несприятливими умовами, - вказали в комітеті.

Дмитро Муратов у березні 2014 року підписав звернення проти політики російської влади в Криму. У вересні 2020 року підписав лист на підтримку акцій протесту в Білорусії.

Нобелівська премія миру вважається найважливішою в світі політичної нагородою. З 1901 року її лауреатами стали 132 людини, серед яких 17 жінок.

Нагадаємо, 5 серпня в Одесі збирали кошти на приїзд нобелівського лауреата з літератури Світлани Алексієвич.

Нобелівський комітет 13 жовтня оголосив лауреатом найпрестижнішої в світі нагороди в галузі літератури американського співака Боба Ділана (Роберта Аллена Циммермана).

Поділитися