23 червня 2021 р. 19:24

Портові концесії, зерно, коньяк і «Немо»: Одеса в світових ЗМІ

Портові концесії, зерно, коньяк і «Немо»: Одеса в світових ЗМІ

З 9 по 20 червня Одеса і те, що відбувається в ній неодноразово виявлялося на сторінках світових видань. 

ІзбірКом вибрав і переклав для вас найцікавіші публікації.

Україна: Розблокування потенціалу концесії. Олег Матюша, радник, керівник відділу інфраструктури компанії Kinstellar (Київ), спирається на особистий досвід, щоб пояснити роль поліпшених концесійних угод в планах українських портів, повідомляє Port Strategy.

Портова галузь відіграє ключову роль в українській економіці і відповідає за 40% міжнародної торгівлі країни. Однак, незважаючи на наявність найбільшого портового потенціалу в регіоні з 13 державними морськими портами, розташованими на узбережжі Чорного і Азовського морів, портова промисловість країни продовжує боротися з різними проблемами. Нещодавно прийнята Національна транспортна стратегія і Стратегія розвитку морських портів демонструють намір уряду вирішити ключові проблеми галузі шляхом прийняття конкретних заходів з реформування та модернізації портового сектора. Вони вирішують такі проблеми як недостатнє державне управління, відсутність глибоководних якірних стоянок, неадекватний стан інфраструктури громадського транспорту, фрагментація портових земель та активів і т.д.

Як і очікувалося, через брак бюджетних ресурсів уряд шукає альтернативні способи фінансування своїх амбітних планів без збільшення державного боргу. Взаємодія з приватним сектором для модернізації портової інфраструктури країни представляється найбільш життєздатним варіантом для реалізації таких планів. Наступні проєкти, завершені за останні три роки, демонструють зацікавленість і здатність приватного сектора підтримати стратегію уряду:

  • підписання 35-річних концесій на морські порти Ольвія і Херсон у 2020 році;
  • інвестиції HHLA в розвиток Одеського контейнерного терміналу і нещодавнє створення власної інтермодальної компанії;
  • запуск терміналу «Нептун» компанією Cargill в 2019 році;
  • придбання корейської Posco Daewoo 75% акцій Миколаївського зернового терміналу в 2019 році;
  • придбання DP World 51% акцій контейнерного терміналу в порту Південний в 2020 році;
  • оголошений Портінвестом план інвестувати 150 млн доларів США в будівництво зернового терміналу в порту "Південний".

Ухвалення нового закону про концесії українським парламентом в 2019 році і успішне закінчення двох пілотних концесій - для морських портів Ольвія і Херсон влітку 2020 року - відкрили приватному сектору можливість брати участь в модернізації портової інфраструктури України на концесійній основі. Поступка морського порту Ольвія катарській QTerminals з очікуваними інвестиціями в модернізацію порту в розмірі 120 мільйонів доларів США стала однією з найбільших іноземних інвестицій в український портовий сектор. Натхненний цим успіхом уряд планує протягом наступних 10 років повністю або частково передати в концесію 10 з 13 морських портів, включаючи порт Південний, пасажирський термінал в Одеському порту, поромно-залізничний комплекс, контейнерні термінали в Чорноморську, а також в морських портах Маріуполь, Бердянськ і Ізмаїл.

Три порти, що дещо менші - Скадовськ, Білгород-Дністровський та Усть-Дунайськ - готуються до продажу (приватизації). Оголошення тендерів на приватизацію морських портів Усть-Дунайськ та Білгород-Дністровський очікується протягом приблизно двох місяців, а оголошення тендера на Скадовськ - до кінця 2021 року.

Зараз уряд активно готує до здачі в концесію Чорноморський поромно-залізничний комплекс і Чорноморський контейнерний термінал. Напередодні концесійного конкурсу, який очікується до кінця 2021 року, уряд зосередить увагу на реструктуризації поточної фрагментованої структури активів підприємств, вирішенні проблем з судовими суперечками і забезпеченні необхідних техніко-економічних обгрунтувань і тендерної документації.

Україна перетворюється на великого конкурента по зерну. За словами високопоставленого представника сільського господарства, Україна буде жорстким конкурентом на зернових ринках в цьому році і в найближчі роки. Як повідомляє The Western Producer, Микола Горбачов, президент Української зернової асоціації, прогнозує рекордний урожай в 2021-2022 роках.

За офіційною оцінкою асоціації, урожай зернових, олійних і зернобобових культур становить 97,3 млн т. Але після недавньої поїздки з Одеси до Києва він вважає, що урожай складе більше 100 млн тонн, що перевищить попередній рекорд в 98,3 млн, встановлений в 2019-2020 роках. «Що я можу сказати вам про Україну, так це те, що умови тут просто ідеальні», - сказав Горбачов делегатам на конференції Міжнародної ради по зерну. Горбачов вважає, що фермери зроблять більш 30 млн тонн пшениці. Поточний рекорд - 28 млн тонн.

«Група трейдерів вважає, що урожай пшениці може скласти до 35 млн тонн, - сказав Горбачов. - У цьому випадку ми можемо експортувати від 25 до 27 млн ​​тонн».

На даний момент асоціація дотримується свого прогнозу з експорту пшениці в 21 мільйон тонн, тому що до збору врожаю ще кілька тижнів, і з цього моменту багато що може статися. Якість врожаю може бути знижено через тривалі дощі. Надлишкова вологість може викликати проблеми з грибком, але на даний момент все виглядає фантастично.

Урожай пшениці в Україні зазвичай становить від 70 до 80 відсотків якості борошномельної пшениці, але в цьому році ця частка може бути нижче. Існує ризик того, що фермери не зможуть досягти цього рівня білка 12,5 або 13 відсотків через відсутність сонячного світла.

Горбачов також очікує рекордних врожаїв кукурудзи і ячменю. Однак він зазначив, що аналітики прогнозували 35 млн тонн кукурудзи в цей час в минулому році, але вона скоротилася до 30 млн тонн через спекотну погоду. Експерт прогнозує 37 млн ​​тонн кукурудзи, але може вирости до 40 млн, що призведе до експортної програми від 34 до 35 мільйонів тонн. Виробництво соняшнику прогнозується на рівні 16,56 млн тонн, що на 28 відсотків більше, ніж в минулому році.

Виробництво зернових, олійних культур і зернобобових в Україні неухильно росло до 100 млн тонн в 2021-2022 роках в порівнянні з 9,5 млн тонн 20 років тому. І прогнозується продовження зростання. За оцінкою Української зернової асоціації, до 2026 року виробництво досягне 113 млн тонн. Цей прогноз заснований в першу чергу на підвищенні врожайності за рахунок збільшення зрошення.

Чемпіон бренді-2021: Шустов. За останні кілька років в коньячному секторі стався спад продажів, а глобальна пандемія не поліпшила ситуацію.

Але інновації від виробників підвищили інтерес до цієї категорії, і великі гравці також інвестують в виробників бренді, повідомляє The spirits business.

Продажі бренді Shustoff в 2020 році зросли на 8,4% до 1,3 млн ящиків, що є найвищим показником серед конкурентів. Бренд, що належить Global Spirits, в 2019 році перевищив 1 млн випадків. 

«Не дивлячись на економічні проблеми в 2020 році, на ринок було виведено понад 20 унікальних продуктів, а також розширено присутність бренду в торгових мережах на міжнародних ринках», - каже бренд-менеджер Shustoff Євген Сухарев.

Shustoff доступний в десятках країн, включаючи Китай, Уганду, Ліван, Ізраїль і Маврикій.

За його словами, Музей виноробні «Шустов» в Одесі, на півдні України, дозволяє споживачам «зануритися в багату історію бренду». «Щорічно для споживачів проводяться тисячі екскурсій, і скоро буде доступна онлайн-екскурсія по музею», - додає Сухарєв.

Shustoff проводиться на Одеському коньячному заводі, який веде свою історію з 1836 року. Завод був придбаний Global Spirits в 2007 році.

Christian Brothers з Heaven Hill і Old Admiral Brandy від Radico Khaitan були єдиними іншими брендами, котрі продемонстрували зростання в 2020 році, причому останній вперше реалізував 4 мільйони ящиків. Ряд брендів, в тому числі Old Kenigsberg і Torres, повідомили про двозначне зниження, в той час як бренді McDowell's № 1 впав на 9,6%. Акції Dreher компанії Campari Group також продовжили знижуватися, впавши на 1,8% до 2,7 млн випадків.

Відео: Дельфін вистрибує з води і кусає руку шестирічної дитини. Інцидент стався в дельфінарії «Немо» в Одесі, Україна. На шокуючому відео, опублікованому NDTV, відображено момент, коли дельфін вистрибнув з басейну і вкусив за руку шестирічного хлопчика, можливо, прийнявши її за їжу.

Кадри, зняті матір'ю хлопчика, стали вірусними в Інтернеті. На відео можна побачити дитину, що стоїть з простягнутою рукою над басейном. Через кілька секунд з води вистрибує дельфін і вистачає хлопчика за руку. Коли він кричить від болю, дельфін відпускає руку і знову ховається в воді. Шокуючий кліп зібрав тисячі переглядів в соціальних мережах.

Як повідомляє Metro News, хлопчика одразу ж доставили в лікарню, де йому наклали шви. Дресирувальник дельфінів сказав, що ссавець не намагається заподіяти хлопчикові шкоду, і, ймовірно, прийняв його руку за сигнал про частування. Як повідомляється, мати хлопчика під час розмови з місцевими ЗМІ звинуватила себе в тому, що трапилося і заявила, що не збирається подавати до суду на акваріум. Дельфінарій «Немо» планує посилити заходи безпеки, щоб уникнути повторних інцидентів.

Поділитися