01 січня 2021 р. 19:17

Плани на 2021 рік: чого чекати від нового року

Плани на 2021 рік: чого чекати від нового року

Після 2020 року багато хто відмовився від планів на рік. Однак наша редакція вважає, що все буде добре і зібрала події та явища, які заплановані або очікуються в 2021 році.

2021 рік - невисокосний рік, за східним календарем символ року - білий бик.

Найголовнішим очікуванням від 2021 року стане вирішення проблеми коронавірусу. В світі майже щодня зявляються новини про впровадження чи прогрес у розробці вакцин. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні багаторівнева кампанія з вакцинації проти COVID-19 охопить щонайменше 50% населення країни. Вона триватиме протягом 2021-2022 років та буде проходити у 5 етапів. А з 8 по 24 січня в Україні заплановано локдаун.

Нововведення

Цього року українців очікують багато ноу-хау. Вже з 1 січня змінився рівень мінімальної зарплати, змінилися тарифи та деякі норми оподаткування.

16 січня набуває чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» - відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відтак, відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. 

1 липня очікується початок роботи ринку землі в Україні.

Також влада розпочне у 2021 році проведення Всеукраїнського перепису населення, запланованого на 2023 рік.

Політика

В Україні у 2021 році великих виборів не заплановано, однак вже призначені повторні вибори на січень, лютий та березень. В Одеській області 7 лютого заплановано перевибори у Кароліно-Бугазі, також очікуються вибори у Борисполі, Броварах, Новгороді-Сіверському. Також мають відбутися повторні вибори мера у Харкові, однак їх ще не призначено. У світі календар виборів у 2021 році виглядає різноманітним. Одразу 4 країни проводять референдуми, 20 країн обирають президентів, понад 40 країн обирають парламент або частину депутатів національних законодавчів органів. Зокрема вибори заплановані у Ізраїлі, Німеччині, Росії та Чехії. Також дострокові парламентські вибори цього року очікуються в Молдові. 

В Україні експерти не очікують дострокових виборів. За результатами опитування «Політичний квартал: підсумки 2020 року» проведенного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 15 по 19 грудня 2020 року у перспективі найближчих місяців наступного року найвищу ймовірність  (50% і більше) отримали три події. Насамперед – це масові акції протестів та мітинги підприємців у зв'язку з запровадженням повного локдауну  (64%); відновлення співпраці України з МВФ (56%) та медичний колапс (заповнення ліжкомісць для хворих на COVID-19 на 100%) (51%). Інші події експерти оцінили як менш ймовірні: відставка Кабінету міністрів (46%); створення політичної сили членами колишньої команди Президента (44%); фактично нереальним є проведення місцевих виборів в ОРДЛО до 31 березня 2021 року – 19%.

20 січня президентом США офіційно стане Джозеф Байден.

Світ

ООН на 2021 рік встановила декілька традиційних тематик: Міжнародний рік творчої економіки для сталого розвитку, Міжнародний рік овочів і фруктів,Міжнародний рік миру і довіри та Міжнародний рік ліквідації дитячої праці.

Ювійлейний 65-й конкурс "Євробачення" цього року заплановано 18-22 травня у Нідерландах. На черевень-липень також заплановано проведення перенесеного з 2020 року Чемпіонату Європи з футболу. На честь ювілею його проведення заплановано одразу в 12 країнах.

З 23 липня по 8 серпня заплановано проведення також перенесенної через пандемію Олімпіади в Токіо.

Цього року на небі жителі Землі зможуть побачити два сонячних та два місячних затемнення. Щоправда українцям щоб їх побачити вживу доведеться мандрувати. 10 червня Сонця не буде видно в зоні північного полярного кола, а 4 грудня в Антарктиді. А от місячні затемнення 26 травня та 19 листопада буде видно лише на Далекому Сході.

Поділитися