13 грудня 2021 р. 21:03

Парламент Болгарії обрав новий уряд

Парламент Болгарії обрав новий уряд

Народні збори (парламент) Болгарії більшістю голосів депутатів обрали новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Кірілом Петковим.

За склад нового уряду проголосували 134 депутати з 238 присутніх в сесійній залі, 104 були проти, повідомляє болгарське видання БГНЕС.

Розподіл міністерських посад відбувся відповідно до рівня представництва політичних сил в парламенті. Найбільше міністерств отримала "Продовжуємо зміни" – 10, "Є такий народ" і соціалісти отримали по чотири і "Демократична Болгарія" – три.

Окрім лідерів "Продовжуємо зміну" Кіріла Петкова та Асена Василєва, які наразі займають посади прем’єр-міністра і віцепрем'єр-міністра з питань фінансів ЄС, міністра фінансів, в новому уряді також представлені інші колишні міністри тимчасового уряду. Це Бойко Рашков, який обіймає ту ж посаду, на якій перебував в тимчасовому уряді, – міністра внутрішніх справ, Ніколай Денков, який залишився на посаді міністра освіти і науки, а також Стефан Янев, який був тимчасовим прем’єр-міністром і тепер став новим міністром оборони. 

11 липня болгари обирали на позачергових парламентських виборах депутатів до Народних зборів – вищого законодавчого органу Болгарії. Народне волевиявлення відбувається у 31 виборчому районі.

На липневих виборах перемогу здобула партія "Є такий народ" болгарського співака, ведучого та шоумена Славі Трифонова – 24,08%, яка в підсумку матиме 65 мандатів. Тренд на нові обличчя, як можна бачити, впевнено крокує світом. На другому місці, з відривом у всього пів відсотка (23,51%), опинився правоцентристський консервативний блок ГЕРБ–СДС ("Громадяни для європейського розвитку Болгарії" колишнього прем’єра Бойко Борисова та Союз демократичних сил). Він отримає 63 місця в парламенті. Також до Народних зборів увійшли коаліції "БСП за Болгарію" (13,39%, соціалісти, у підсумку 36 депутатів), "Демократична Болгарія" (12,64%, правоцентристська, ліберальна, у підсумку 34 мандати), партія "Рух за права та свободи" (10,71%, представляє мусульманське населення Болгарії і отримає 29 мандатів) та коаліція "Встань! Мафіє, забирайся!", що об’єднала в собі партії правого та лівого крила (5,01%) та провела у законодавчий орган 13 представників.

Поділитися