03 травня 2021 р. 15:57

Одеські фахівці беруть участь у відновленні порту Бейруту

Одеські фахівці беруть участь у відновленні порту Бейруту

У Лівані тривають роботи з відновлення порту Бейрут, де 4 серпня 2020 року вибухнуло майже три тисячі тонн аміачної селітри.

Зараз в порту триває ліквідація наслідків катастрофи. 30 квітня успішно завершився важливий етап відновлювальних робіт: порт і на прилеглу територію очистили від особливо небезпечних відходів, повідомляє "Думська".

За багато років на території порту скупчилися особливо небезпечні для людей і навколишнього середовища відходи, які потрібно було підготувати до утилізації згідно з міжнародними конвенціями і дуже жорстким німецьким екологічним нормам. Виконати це виключно ліванськими силами було неможливо, і на допомогу прийшли уряди Німеччини і Франції.

В ході робіт, які фінансує уряд Лівану спільно зі структурами ООН і Євросоюзу, вдалося зібрати, впорядкувати, ідентифікувати, очистити, упакувати і приготувати до утилізації близько 1 тисяча тонн особливо небезпечних відходів. Навантаження і доставку 52 контейнерів з токсичним вантажем на утилізацію до Німеччини виконали фахівці фірми Combi Lift - дочірньої структури німецької компанії Harren & Partner.

У роботах взяли безпосередню участь українські фахівці. Керує проектом з німецької сторони одесит Юрій Маланін. Контейнери доставляє на утилізацію судно Amoenstas з російською екипажем під командуванням капітана Олега Козакевича.

В екіпажі Amoenstas - 21 громадянин України, більшість з яких одесити. У нинішній ситуації вони залишилися на судні практично під замком - в спеку, на території напівзруйнованого порту, при навантаженні особливо небезпечних вантажів. Щоб підняти настрій моряків, до них в гості приїхав посол України в Лівані Ігор Осташ. Він привіз традиційні подарунки - крашанки і паски, які особисто спекла його дружина. У свою чергу, моряки подарували послу паски, які приготував судновий кок.

Вибух у Бейруті стався у серпні 2020 року жертвами руйнівного вибуху стали понад дві сотні людей. 

Вважається, що вибух стався під час процесу зварювання дверей в ангарі: іскра потрапила на амоній (аміачна селітра), який зберігався там 6 років, і загальний обсяг якого дорівнює в еквіваленті 1800 тоннам тротилу.

«Вибух стався під час процесу зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі, що, в свою чергу, призвело до вибуху кількості 2750 тонн амонію, еквівалентного 1800 тоннам тротилу», – йдеться у повідомленні експертів з безпеки.

Амоній був конфіскований в 2014 році на кораблі під назвою Rhosus, який прямував до Африки. Його перевозили і зберігали у відповідному місці, потім він був перевезений в складське відділення № 12 на відповідальне зберігання до ухвалення рішення про його вилучення. Для сторонніх вхід до цього приміщення був заборонений, проте двері були несправні, що дозволяло потрапити на склад. Двері вирішили відремонтувати, однак, як вже відомо, ці роботи завершилися трагічно.

Як відомо, нітрат амонію використовують для виготовлення вибухових речовин.

Внаслідок вибуху була знищена вся пшениця, яка зберігалась у бункерах, а порт був фактично повністю зруйнований.

Поділитися