04 серпня 2021 р. 15:35

Одещина отримувала лише 5 відсотків від фінансування проєктів Єврорегіона "Нижній Дунай"

Одещина отримувала лише 5 відсотків від фінансування проєктів Єврорегіона "Нижній Дунай"

На засіданні постійної комісії Одеської облради з питань міжрегіонального і міжнародного співробітництва обговорили питання взаємодії регіону з придунайськими державами. 

Член комісії - голова ОДА Сергій Гриневецький нагадав присутнім, що з наступного листопада Україна головуватиме у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону протягом року. При цьому наша держава стала першою країною - не членом ЄС, яка обійняла посаду головуючого. 

Дунайська стратегія – це платформа і план дій по співпраці 14 країн дунайського регіону. Українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області. Держави-учасники Стратегії співпрацюють у сферах судноплавства, охорони навколишнього середовища, зокрема водних екосистем, включаючи збереження живих водних ресурсів.

Але на "дунайському напрямку" в Одещини, а значить, і в України накопичилися проблеми. Так, на засіданні постійної комісії облради розглянули питання співробітництва Одеської області з партнерами в рамках Єврорегіону "Нижній Дунай". Він був створений 14 січня 1998 року під час зустрічі керівників прикордонних регіонів України (Одеська область), Румунії (повіти Браїла, Галац, Тулча) і Республіки Молдова (райони Вулканешти, Кагул, Кантемір), які підписали Угоду про заснування Єврорегіону «Нижній Дунай», затвердили Статут та Регламент Єврорегіону.

Раніше питаннями цього об'єднання в Одеській області займалася низка суб'єктів: Агентство транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай», органи влади Ізмаїльського, Ренійського, Кілійського районів, громадські організації, що призводило до певного дисбалансу. Зараз усі повноваження покладені на агентство. Але інша проблема полягає в тому, що через адміністративно-територіальну реформу в Україні деяких суб'єктів з нашого боку вже не існує. Це ускладнює роботу представників Одещини в органах Єврорегіону. А внести зміни у статутні документи можна лише через доволі складну процедуру на засіданні Генеральної Асамблеї  Асоціації з транскордонного співробітництва. Через COVID-19 такі засідання певний час взагалі не проводились. Отже, окрім адміністративних, українській стороні потрібні дипломатичні зусилля. 

Крім того, на думку членів комісії, раніше Одеська облрада доволі формально брала участь в діяльності Єврорегіону. Взагалі роботу з просування інтересів Одещини в цій транскордонній організації члени комісії назвали недостатньою. 

Також після аналізу питання з'ясувалося, що Одеська область отримувала лише 5 відсотків від загальної суми фінансування проєктів Єврорегіону, пов'язаних з Дунаєм. Левова частка йшла Румунії, хоча, як зазначив Сергій Гриневецький, в договорі про створення Єврорегіону ішлося про рівноправні відносини трьох держав-засновниць. 

Нагадаємо, Басейнова рада обговорить багатомільйонний проєкт реконструкції судового ходу Дунай - Чорне море.

Одеський міський голова Геннадій Труханов підписав розпорядження про своє відрядження до міста-побратима Констанци (Румунія)  з нагоди святкування 30-річчя побратимських відносин.

Два нових острови, які утворилися у районі 76-78 кілометра кілійського гирла річки Дунай, виявили спеціалісти державної установи «Держгідрографія».  

Поділитися