08 червня 2021 р. 13:23

Напруга у Чорному морі, в’єтнамська дипломатія і зерно: Одеса у світових ЗМІ

Напруга у Чорному морі, в’єтнамська дипломатія і зерно: Одеса у світових ЗМІ

З 1 по 8 червня Одеса й те, що у ній відбувалось, неодноразово опинялось на сторінках світових видань.

ІзбірКом обрав і переклав для вас найцікавіші публікації. 

Патрульний корабель Королівського флоту на задньому дворі Путіна: HMS Trent помічений у протоці Босфор після місії з підтримки України у Чорному морі. Патрульний корабель Королівських ВМС HMS Trent залишив Чорне море і попрямував вздовж протоки Босфор в Туреччині через кілька тижнів після прибуття у цей регіон на тлі зростаючої напруги у відносинах між Україною і Росією. повідомляє The Daily Mail.

Корабель вартістю 100 мільйонів фунтів стерлінгів був помічений у Стамбулі при виході з Чорного моря через протоку Босфор. Це відбулося лише через декілька тижнів після того, як HMS Trent пройшов через протоку Дарданелли і протоку Босфор для розгортання в українському порту Одеса на тлі напруги через наміри Кремля на сході України. У травні корабель прибув до портового міста Одеса для проведення навчальної операції на знак солідарності з Україною і для роботи з НАТО й регіональними партнерами в рамках передової присутності Королівського флоту.

Колишній командувач Чорноморського флота адмірал Володимир Комоєдов заявив, що британський корабель "не полоскоче їм нерви". І додав: "Я би навіть не сказав, що британський [флот] зможе полоскотати нам нерви". 

Адмірал Володимир Кравченко сказав, що Tremt "зустрінуть" біля протоки Босфор, де його пересування контролюватимуть за допомогою "радіообладнання", повідомляє видання з посиланням на "Інтерфакс". ВІн також додав: "Кораблі Чорноморського флоту Росії постійно знаходяться поруч, поки іноземні кораблі не залишать цей район. Звісно, це неприємно. Доводиться відволікатися, наглядати за ними, що вони збираються робити у Чорному морі". Національний центр управління обороною Росії також підтвердив, що відслідковує корабель ВМС.

У квітні Володимир Путін посилив побоювання з приводу можливого вторгнення Росії, віддавши наказ про блокаду стратегічно важливої Керченської протоки. Російські військові кораблі зайняли позицію для контроля над протокою, перекривши доступ з моря до південно-східного узбережжя України й східного Криму. 

Кремль підтвердив, що всім іноземним і українським військовим судам буде заборонено виходити з Чорного моря у Азовське протягом наступних шести місяців, хоча комерційні судна не постраждають.

Експерти з безпеки побоювались, що Росія планує повторно окупувати східну Україну під приводом захисту корінних російськомовних, які там живуть. НАТО висловило серйозну стурбованість з приводу нарощування сил на кордоні, а папа Франциск закликав до зниження напруги на сході України. "Благаю! Дуже сподіваюсь, що збільшення напруги вдасться запобігти.  Навпаки, потрібні жести, які можуть сприяти взаємній довірі і примиренню, які так необхідні".

Між іншим президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловили підтримку президенту України Володимиру Зеленському і закликали Росію вивести війська з прикордонного регіону. 

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, попередив про "дуже хворобливі наслідки" вторгнення Путіна і сказав, що "слів недостатньо", і союзникам потрібно довести практичну підтримку. ВІн виступив після зустрічі з міністрами закордонних справ Литви, Латвії і Естонії - союзників по НАТО у регіоні, заявивши, що "ми вчотирьох засуджуємо загострення ситуації з боку Росії".

Його коментарі надійшли після того, як стало відомо, що Вашингтон скасував рішення скерувати два військові кораблі у Чорне море наступного дня після того, як Росія запропонувала їм триматися подалі "для їх блага". Замість цього президент Джо Байден ввів санкції щодо Росії за спроби втручання у вибори у США і за злом даних уряду Сполучених Штатів, в якому американські спецслужби звинувачують Москву.

Рішення про призначення передано Почесному Генеральному консулу В’єтнама в Одесі. 27 травня посол В'єтнаму в Україні Нгуєн Хоан Тхань представив рішення міністра закордонних справ про призначення Нгуєн Ван Ханя почесним генеральним консулом В’єтнаму в Одеській області, повідомляє Voice of Vietnam

На церемонії посол Тхань привітав Ханя і висловив надію, що своєю відданістю, здібностями й авторитетом Хань зробить внесок у зміцнення дружби двох країн, а також підтримає розвиток в’єтнамської громади в Одесі. Зі свого боку Хань назвав це призначення великою честю, зазначивши, що зробить усе можливе для розвитку плідних відносин В’єтнаму й України, побудови стабільної спільноти в’єтнамців, що принесе практичну користь обом державам.

Хань, колишній президент асоціації в’єтнамців в Одесі, був відправлений в Україну у 1979 році для навчання і з тих пір мешкає у портовому місті Одеса. 2003 року в'єтнамська громада Одеси була визнана етнічною меншиною міста, і Хань зробив великий внесок у досягнення цього результату. 

Глава Одеської області нагороди Ханя почесною медаллю за його самовідданість і внесок у розвиток міста Одеси й України в цілому у 2011 році. Чотири роки по тому він увійшов у десятку кращих лікарів півдня України. 2017 року одеська газета "Думська" внесла Ханя у п’ятірку найвпливовіших іноземців у місті. 

Погана погода змушує українські порти обмежувати роботу з зерном.  Половина основних портів України на Чорному морі обмежили завантаження зерна через погану погоду, повідомила Адміністрація морських портів. Як інформує Successful Farming з посиланням на Reuters, обмеження розповсюджуються на наступні порти: Одеса, Чорноморськ, Миколаїв, Херсон і Ольвія. Україна входить у число найбільших світових експортерів зерна і планує відвантажити близько 48 мільйонів тонн зерна у сезоні 2020/2021 року. 

Поділитися