08 липня 2021 р. 11:55

Інцидент в Чорному морі, загроза врожаю і фальшива наречена: Одеса в світових ЗМІ

Інцидент в Чорному морі, загроза врожаю і фальшива наречена: Одеса в світових ЗМІ

З 20 червня по 6 липня Одеса і те, що відбувається в ній, неодноразово з’являлося на сторінках світових видань. ІзбірКом вибрав і переклав для вас найцікавіші публікації.

У цей період велика кількість матеріалів іноземних медіа були присвячені збройному інциденту в Чорному морі за участю військових країн-партнерів України та російських збройних сил. Видання писали як про сам інцидент, так і про його можливі причини і наслідки. Так, Aljazeera випустила такий матеріал.

«Росія заявила, що в Чорному морі був проведений попереджувальний постріл по британському ескадерному міноносцю». У тексті наводиться позиція Росії, яка заявила, що зробила спробу стримати британський есмінець. Однак Великобританія заперечує це твердження, заявляючи, що її судно здійснювало «мирний прохід» через українські води. 

За словами російської сторони, її військові здійснили попереджувальні постріли, щоб стримати есмінець британського Королівського флоту. Сполучене Королівство заперечує це твердження. За даними Міноборони, HMS Defender «отримав попереднє попередження про те, що в разі порушення державного кордону Російської Федерації буде застосована зброя. На попередження він не відреагував». Інцидент стався неподалік мису Фіолент в Криму, який Росія окупувала в 2014 році.

Дані про перебування двох кораблів НАТО поблизу військово-морської бази Росії в Чорному морі виявилися сфальсифікованими. Дані спостереження за двома військовими кораблями НАТО, що начебто перебували біля узбережжя контрольованої Росією військово-морської бази в Чорному морі, виявилися спотвореними. Справжні кораблі були пришвартовані в 180 милях від них. Про це стало відомо USNI News .

 

18 червня в Одеський порт увійшли есмінець Королівського флоту Великобританії і фрегат Королівського флоту Нідерландів. Під час переходів група перебувала під наглядом російських військових кораблів. Згідно з сигналом автоматичної системи розпізнавання (AIS), яка передає дані про місцезнаходження для підвищення безпеки на морі, згадані кораблі залишили Одесу незадовго до півночі 18 червня. Дані свідчать, що вони прямували в Севастополь, наблизившись до гавані в межах двох морських миль. У стратегічному порту знаходиться штаб-квартира Чорноморського флоту Росії.

Незважаючи на відстеження AIS, є явні докази того, що два бойові кораблі не залишали Одесу. Наприклад, це підтверджують прямі трансляції з веб-камери. Видання зазначає, що вся Одеса бачила - судна стоять біля причалів. Веб-камери забезпечують трансляцію в прямому ефірі на YouTube через Odessa Online. Скріншоти, заархівовані сторонніми метеорологічними сайтами, такими як Windy.com, показують: есмінець і фрегат одночасно перебували в Одесі.

Прибуття двох військових кораблів НАТО до входу в головну російську військово-морську базу було розцінено як провокаційна акція, заснована на суперечливих претензіях на суверенітет. Велика частина міжнародної спільноти, включаючи США, Великобританію і Нідерланди, не визнає Крим частиною Росії.

Хоча мотиви обману неясні, цей крок викликає питання про ефективність розвідувальних даних з відкритих джерелна кшталт AIS, що стають все більш поширеними як для цілей оборони, так і для журналістів. Є переконливі докази того, що дані AIS були підроблені, підкреслює медіа. Представники НАТО не відразу відповіли на запити про коментарі, а згодом голландський сайт новин про військово-морські війни Marineschepen.nl підтвердив, що дані сфальсифіковані.

Позиції AIS були передані агрегатору AIS MarineTraffic.com приймальнл. станцією в Чорноморську, неподалік Одеси. Інші агрегатори AIS також повідомили про помилкові позиції. HMS Defender був показаний під обліковими даними, які він наразі використовує, IMO 4907878. HNLMS Evertsen був зареєстрований як «Нідерландський військовий корабель», MMSI 244942000. Незрозуміло, як помилкові дані AIS були введені в канал.

Хто «переніс» позицію корабля ВМС США з Одеси в Крим? У червні есмінець Королівського флоту Великої Британії та корабель Королівського військово-морського флоту Нідерландів, пришвартовані в Одесі (Україна), були перекинуті в район розташування російської військово-морської бази в Криму. Через тиждень туди ж був спрямований корабель ВМС США, що перебував в тому ж порту. Це цікаві випадки з декількох точок зору, повідомляє The Maritime Executive.

По-перше, як це було зроблено?

- Схоже, що ніякі інші судна не були задіяні, отже, це сильно відрізняється від маневрів, які росіяни вже давно проводять в цьому районі.

- Це могла бути цілеспрямована підміна даних GPS, яка торкнулася тільки трьох кораблів. Але судна стояли в порту біля пристані . Чи були активовані їх GPS і AIS?

- Може статися так, що типова підміна GPS не має до цього ніякого відношення, і це були просто сигнали AIS, які імітувалися й виявлялися супутниками.

- Можливо, що обладнання AIS на борту трьох кораблів було запрограмовано екіпажами суден на передачу неправдивої інформації.

 По-друге, хто це зробив?

- Росіяни явно на це здатні. Протягом останніх п'яти років вони регулярно перекидали велику кількість суден в Чорне море. 

- Екіпажі НАТО (Великобританія, Нідерланди, США) могли це зробити. У них напевно був доступ до обладнання та можливість це зробити.

- Це могла бути третя сторона. Можливо, це трохи складніше (але не надто) для досить компетентного радіочастотного хакера.

 По-третє, чому це було зроблено?

- Якби це були росіяни, це, ймовірно, була б ще одна демонстрація їх вражаючих можливостей радіоелектронної боротьби і шанс продемонструвати панування над Заходом.

- Якщо це були екіпажі кораблів НАТО, можливо, це був спосіб зачепити росіян. Також це могла бути спроба заплутати їх за допомогою маневру. Британський корабель HMS Defender кілька днів потому пройшов недалеко від хибного маршруту і зазнав переслідувань з боку російських військових.

- Якщо це була третя сторона, можливо, це просто викликало сумбур і невдоволення. У фільмі про Джеймса Бонда 1997 року «Завтра не помре ніколи» суперлиходій вводить корабель Королівського флоту в китайські води, щоб спровокувала збройний конфлікт.

DW випускає матеріал під заголовком «SeaBreeze: Україна і американські навчання в Чорному морі посилюють напруженість у відносинах з Росією». На тлі напруженості навколо британського есмінця біля анексованого Кримського півострова Україна і США почали навчання в Чорному морі з десятками військових кораблів. Видання задається питанням: як Москва відреагує на найбільші за останні десятиліття маневри?

Видання зазначає, що Sea Breeze має особливе значення для України з тих пір, як в 2014 році Росія анексувала Крим, в результаті чого ВМС України втратили базу і кілька кораблів. До анексії російський Чорноморський флот явно був на голову вищий за український, і з тих пір він розширив свою перевагу, отримавши  додаткові бойові кораблі (деякі з них навіть оснащені крилатими ракетами «Калібр»). З тих пір Одеса стала головною військово-морською базою України та часто використовується кораблями, що належать НАТО. Через нерівний баланс сил з Росією Sea Breeze розглядається як спосіб продемонструвати міжнародну солідарність з Україною.

Росія уважно стежить за маневрами на Чорному морі. У квітні Чорноморський флот РФ провів незвично великі навчання в Криму за участю 10 000 військовослужбовців і 40 бойових кораблів. Були також задіяні кораблі з інших регіонів. Крім того, з тих пір Росія оголосила частини узбережжя Чорного моря біля Криму закритими для заходу іноземних суден до кінця жовтня. За словами представника Міноборони РФ, Москва буде дуже уважно стежити за українсько-американськими навчаннями і за необхідності реагувати.

Україна може втратити частину врожаю зернових через негоду - аналітик. Несприятливі погодні умови в ключових зернових регіонах України можуть спричинити значні втрати врожаю ячменю і пшениці, повідомляє Hellenic Shipping News з посиланням на «АПК-Інформ».

Україна вже почала збирання зернових 2021 року і чекає рекордно високого врожаю - близько 76 млн тонн. За даними синоптиків, в перші дні липня зливи були зафіксовані в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській і Донецькій областях. «В результаті проливних дощів ... фіксуються локальні повені та вилягання ранніх зернових культур, що значно ускладнює збирання врожаю і може призвести до збільшення втрат зерна», - відзначають експерти консалтингової компанії.

У постраждалих регіонах вирощено 3,2 млн га пшениці і 1,4 млн га ячменю, що становить 46% і 57% від загальної посівної площі цих культур в країні. Відзначається, що синоптики передбачали «високу ймовірність несприятливих погодних умов із значною кількістю опадів» в найближчі дні, і це може збільшити ризики втрат для ранніх зернових культур.

Фальшиве весілля і шахрайство на 250 тисяч доларів. Коли британський благодійник заручився з молодою українкою, він подумав, що будує нове життя для них обох в Одесі - та помилився, пише BBC.

 

Ось як видання описує те, що трапилося: «Автомобіль Джеймса під'їхав до вілли "Отрада". 52-річний британський благодійник чекав цього моменту кілька місяців. Він був схвильований, побачивши свою наречену Ірину, яка очікує його біля ресторану на чорноморському узбережжі України. На двадцять років молодша за нього, вона виглядала чарівно, її світле волосся було укладене в гарну зачіску. Неподалік знаходилися, на думку Джеймса, батьки Ірини та 60 запрошених гостей, теж пафосно вбраних. Джеймс вийшов з машини, натовп, що чекав на нього, почав аплодувати. Це був липень 2017 року, початок спекотного літа в Одесі, і на терасі вілли "Отрада" з видом на море були накриті столи».

Кілька хвилин потому Джеймс і Ірина виголосили свої весільні клятви під аркою з квітів. Але те, що повинно було бути ідеальним моментом, насправді таким не було. Близько півночі Джеймс вже був сам у лікарні. Погане самопочуття, ймовірно, було викликано кількістю випитого. При цьому він був одружений, але не на тій жінці, яку любив. Це історія про те, як британець втратив більшу частину своїх заощаджень і свою гідність. І як українська судова система посміялася йому в обличчя.

Описуючи історію обдуреного британця, BBC вказує, що в Україні процвітає індустрія знайомств. Вона багатогранна і варіюється від послуг з листування з оплатою поштою до особистих «романтичних турів», коли західні чоловіки платять тисячі доларів за зустріч з низкою потенційних молодих українських «дружин».

Джеймс - працівник благодійної організації, що живе у Великобританії. У 2015 році друг попросив його допомогти створити новий проєкт на підтримку дітей, що втікають з зони конфлікту на сході України. Робота за кордоном була для Джеймса чимось новим, але він зважився на неї за допомогою перекладача Юлії. Протягом декількох місяців він їздив туди і назад, поєднуючи волонтерську роботу в Одесі з постійною роботою у Великобританії.

Саме Юлія запропонувала Джеймсу сходити на побачення з її подругою Іриною. Різниця у віці складала 20 років, але, за словами Джеймса, вони жили, «як в палаючому будинку». Пара гуляла кілька вечорів поспіль, насолоджуючись нічним життям Одеси. Джеймс весело проводив час з Іриною, але вони ніколи не були одні. Майбутня наречена трохи володіла англійською. Як і у випадку з більшою частиною одеської сцени «побачень», перекладач, в даному випадку Юлія, завжди був поруч - і отримувала до 150 доларів на день. Пара зустрічалася кілька місяців, але близькість, навіть поцілунки, були заборонені. Перекладач Юлія завжди була поруч, і Ірина сказала йому, що не вірить в секс до заміжжя. «Я подумав: «Це дуже високий моральний стандарт», - розповідає Джеймс.

Згодом домовилися про весілля. Однак бюрократичні перешкоди для переїзду Ірини до Великобританії були занадто серйозними. Тому Джеймс зробив рішучий крок - він зібрався переїхати в Україну і почати нове життя з Іриною. Британець звільнився з роботи, продав будинок, і за підтримки Ірини вони почали підшукувати місце для спільного проживання в Одесі. Переказ грошей з Великобританії в Україну ніколи не був простим. Тому для Джеймса не було повною несподіванкою, коли Ірина запропонувала незвичайну схему передачі його 200 000 доларів «квартирних» грошей в Україну. Замість того, щоб покласти гроші на особистий рахунок Ірини, Джеймсу сказали, що він повинен переказати їх на рахунок компанії її подруги Христини, організатора весіль. Потім виявилося, що доступ до грошей буде можливий тільки в тому випадку, якщо Джеймс офіційно одружиться з Христиною. При цьому Ірина загрожувала скасувати їх весілля, якщо гроші не будуть отримані і в пари не буде оселі, в яку вони зможуть переїхати. «Я розгублена, - написала Ірина в повідомленні в Viber. - Ви хочете, щоб я виглядала повією в очах моїх родичів».

BBC виклало докладний опис історії обману. Купівля квартири (нібито за 200 тисяч доларів), розлучення з Христиною і нове весілля з Іриною, після якого Джеймс опинився в лікарні, і перекази новоспеченій «дружині» на лікування. Зрештою безумство припинилося. Втрутився доброзичливий українець, який повідомив Джеймсу, що реальна вартість його квартири становить всього 60 тисяч доларів. Далі британцеві потрібно було пройти прискорений курс вивчення недоліків української системи правосуддя. Чотири рази він звертався в одеську поліцію, розповідаючи про те, що трапилося, і надаючи зібрані ним докази. «Іноді вони сміялися мені в обличчя», - розповів ошуканий британець. Видання зазначає, що звернулося в поліцію за коментарем, але отримало відмову. 

Врешті-решт Джеймс звернувся по допомогу до місцевого приватного детектива, який не приховує методів роботи. «Два тижні тому мої хлопці були в Чорноморську, - йдеться в його останньому повідомленні Джеймсу. - Ми знайшли Ірину біля будинку. Ми дали їй термін до 20 червня, щоб вирішити питання про виплату боргу».

Поділитися