15 лютого 2021 р. 14:54

Гучні заяви і видатні земляки: Одеса в світових ЗМІ

Гучні заяви і видатні земляки: Одеса в світових ЗМІ

З 8 по 14 лютого Одеса і те, що відбувається в ній неодноразово виявлялося на сторінках світових видань.

ІзбірКом вибрав і переклав для вас найцікавіші публікації.

Президент України заявив, що його країна може бути гарантом продовольчої безпеки ОАЕ.

«Україна може і буде гарантом продовольчої безпеки Еміратів», - вважає президент України Володимир Зеленський, який перебуває з офіційним візитом в ОАЕ. В ексклюзивному інтерв'ю Emirates News Agency (WAM), яке цитує Gulf News, він заявив, що близько 15 тисяч українських жителів ОАЕ, а також українські туристи (250 тисяч відвідали ОАЕ в 2019 році) високо цінують існуючу в країні свободу віросповідання і можливість бути «у власній церкві на їхній рідній мові». 43-річний Зеленський, наймолодший президент в історії України, також додав: «Ми вітаємо досягнення вашої країни в космосі, в тому числі успішну місію Зонда Надії».

Одеса була згадана в інтерв'ю завдяки контейнерному терміналу DP World - успішному, за словами Зеленського, прикладу залучення інвестицій ОАЕ на український ринок. Відзначимо, що раніше оператор DP World (ОАЕ), придбав контрольний пакет акцій контейнерного терміналу ТІС в порту «Південний».

Міністерство закордонних справ України попередило Саакашвілі про необхідність утриматися від закликів до протестів в Грузії.

Міністерство закордонних справ України відповіло на заяву колишнього президента Грузії і голови виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїла Саакашвілі, написавши, що звинувачення, висунуті проти посла України в Грузії Ігоря Долгова, не мають під собою ніяких доказів.

Як повідомляє The Messenger, МЗС України в черговий раз закликав громадських діячів країни утриматися від закликів до непокори в дружній Грузії державі.

«Такі заяви можна розцінювати як втручання у внутрішні справи нашого стратегічного партнера. Українська держава ніколи не вдавалася і не буде вдаватися до подібних дій в майбутньому і категорично проти таких дій», - цитує видання заяву зовнішньополітичного відомства.

«Звинувачення, висунуті проти посла України в Грузії Ігоря Долгова, не мають жодних доказів, крім емоцій обвинувача. Українська дипломатія не поступиться їм і продовжить ефективно протистояти російській гібридній агресії, мобілізує світ на підтримку України, відкриє нові ринки збуту для українських експортерів і успішно захистить права наших співвітчизників за кордоном», - йдеться в заяві.

Видання також нагадує, що Долгов, коментуючи заяву Саакашвілі, заявив, що Саакашвілі як особистість має право висловлювати свою думку, але «зараз, коли ситуація з парламентськими виборами більш-менш врегульована і увага зосереджена на більш важливих питаннях, заклики до непокори і незаконних демонстрацій не допоможуть створити атмосферу довіри для розвитку стратегічного партнерства між нашими країнами».

Саакашвілі відповів на заяву Долгова звинуваченням посла в тому, що він «корумпований хабародавець» і колишній «радянський функціонер». Він також повідомив, що «вже багато місяців два українських капітана, Володимир Дьяченко та Юрій Хомич, а також грузин українського походження Михайло Батурин незаконно утримуються в полоні у грузинської хунти, яка, як і сомалійські пірати, зловила їх у морі і намагається щось вимагати». Саакашвілі звинуватив Долгова в бездіяльності та корупції, так як вважає, що справа одеських моряків пов'язана з корупційними інтересами грузинських посадовців.

Міністерство закордонних справ України також відповіло на згадану справу українських громадян, затриманих за звинуваченням у незаконному перетині кордону в Грузії.

«Одним з останніх резонансних випадків, коли українці потребували допомоги своєї держави за кордоном, стало захоплення судна, на якому знаходилися два українських громадянина - Володимир Дьяченко та Юрій Хомич, а також громадянин Грузії Михайло Батурин. Твердження про бездіяльність МЗС України в цій справі необґрунтовані і вводять в оману громадськість». Стверджується, що дане питання є одним з головних пріоритетів українського посольства в Тбілісі: «Щоб домогтися їх звільнення, посольство провело численні зустрічі з представниками грузинського уряду і прокуратури. Консул нашого посольства допоміг забезпечити контакт з родичами затриманих українців. Міністерство закордонних справ України та посольство України в Грузії направили відповідні ноти і подали клопотання про затримання затриманих громадян України». "Користуючись нагодою, ми ще раз закликаємо владу Грузії провести швидке і неупереджений розгляд цієї справи, змінити запобіжний захід і звільнити громадян України"», - заявив МЗС.

Видання нагадує, що 20 лютого Батумський міський суд затримав двох українських громадян, заарештованих за звинуваченням у незаконному перетині кордону, а також Михайла Батурина, колишнього охоронця Міхєїла Саакашвілі. Суддя Віолета Порчхидзе відхилила клопотання захисту про зміну запобіжного заходу і припинення кримінального переслідування в суді, де були розглянуті докази. Слухання по суті справи розпочнуться 24 лютого в Батумському міському суді.

Громадянин України засуджений за шахрайство в розмірі 296 тисяч доларів.

Його засудили до 87 місяців позбавлення волі і зобов'язали виплатити $98 тис. 751,64 в якості компенсації. Як повідомляє 3WBTV, раніше підсудний визнав свою вину і участь в схемі відмивання коштів для східноєвропейських кіберзлочинців, які вкрали кошти з рахунків американського бізнесу в онлайн-банку.

Згідно з угодою про визнання провини і іншим судовим документам, з 2009 по 2012 роки 38-річний Олександр Мусієнко з Одеси (Україна) співпрацював з східноєвропейськими комп'ютерними хакерами з метою отримання більш ніж 3 млн доларів США з банківських рахунків американських громадян і відмивання вкрадених коштів з американських банківських рахунків за кордоном. Партнери Мусієнко за цією схемою зламали і вкрали інформацію у жертв в США і використовували цю інформацію, щоб видати себе за постраждалих. Обманом вони змусили банки повірити в те, що зняття коштів з рахунків потерпілих було затребувано постраждалими, так Мусієнко і спільники змогли вкрасти великі суми грошей з рахунків потерпілих.

Мусієнко брав участь у вербуванні, нагляді і керівництві мережею «фінансових мулів» або фізичних осіб, які передавали кошти з американськими корпоративними і індивідуальними банківськими рахунками. Використовуючи псевдонім, Мусієнко наймав американських «мулів», розміщуючи на сайтах з працевлаштування рекламу про те, що він наймає фінансового асистента. Мусієнко доручав тим працівникам, що вважали, що працюють на законний бізнес, допомагати клієнтам переказувати кошти за кордон. У вересні 2011 року партнери Мусієнко за цією схемою зламали онлайн-рахунки компанії з Північної Кароліни і перевели на два банківських рахунки, контрольованих «мулами» Мусієнко, в цілому 296 тис. 278 доларів США.

Уродженець України Ярослав Паніот струснув американське фігурне катання.

На чемпіонаті США з фігурного катання 2021 року в Лас-Вегасі минулого місяця Елвіс Преслі безумовно незримо був в будівлі. Під час обертання під попурі від Короля рок-н-ролу Ярослав Паніот приземлився в трьох четверних стрибках, щоб перемогти бронзового призера Джейсона Брауна у вільному катанні, і прийшов з 0,36 очками відриву від срібного призера Вінсента Чжоу. В цілому, він зайняв четверте місце, прорвавшись на нього з десятого місця в минулому сезоні.

«Це було дуже гладко, - розповів Паніот. - Кожен елемент відчувався для мене набагато легше, ніж зазвичай. Технічно, все було відмінно». «Це був невеликий сюрприз, - сказав тренер ковзаняра Тодд Елдредже. - Я бачу Ярослава кожен день на тренуваннях і знаю, на що він здатний».

Народжений в Одесі, на батьківщині олімпійського чемпіона 1992 року Віктора Петренка, Паніот вийшов на лід у віці 5 років. В юності він кілька років тренувався в Москві, де його тренерами був срібний призер Олімпіади 1972 року Сергій Четверухін. Ярослав і його мати Оксана переїхали до Каліфорнії близько десяти років тому, оселилися приблизно в 35 милях на північний захід від Лос-Анджелеса. Інший українець, чемпіон Європи 1996 року В'ячеслав Загороднюк, взяв під своє крило Паніота і тренував його в Льодовому палаці «Лейк Форест».

«Я був хлопчиськом, 13 або 14 років, коли переїхав сюди, так що це було не моє рішення, моє життя просто пішло так», - сказав Паніот, якому зараз 23 роки. «Я ще вчився в українській заочній школі, але ніщо не утримувало мене в Україні. Це мій дім. Моя мама знову вийшла заміж, і моя нова сім'я тут», - додає він.

Поділитися