28 листопада 2021 р. 16:14

В середині століття населення України становитиме 35 мільйонів - ООН

В середині століття населення України становитиме 35 мільйонів - ООН

Організація Об'єднаний Націй оприлюднила прогноз демографічного процесу в Україні на найближчі десятиліття. 

Експерти ООН з'ясували, що населення України скорочується одним із найшвидших у світі темпів, та, ймовірно,
зменшиться до 35 мільйонів до 2050 року. Основні причини скорочення:

  • низький коефіцієнт народжуваності; 
  • високий рівень смертності;
  • постійний ріст рівня зовнішньої міграції.

Недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми залишається одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей.

Близько третини українців помирає у віці до 65 років.

За даними приблизних підрахунків, за межами країни постійно перебуває близько 3 мільйонів українських
працівників, і їхня чисельність, ймовірно, надалі зростатиме. Високий рівень бідності та труднощі з пошуком працевлаштування з гідною оплатою підсилюються політичними, соціальними та безпековими факторами, які стимулюють міграційний відтік.

Майже половина українських мігрантів зайнята в низькокваліфікованих видах діяльності. Третина нещодавнього зростання рівня міграції відбулася за рахунок українців віком до 35 років, які переважно мають кращу освіту, ніж ті, хто залишається в Україні. Зростання кількості українських студентів за кордоном збільшує відтік кадрів.

Кількість жителів сільських місцевостей в Україні скорочується.

Населення України є одним із тих, які найшвидше старішають у Європі, що є прямим наслідком зниження рівня народжуваності. Більш як п’ята частина населення старша за 60 років, і ця частка, за прогнозами, зросте до 36% до 2050 року.

Жінки становлять близько двох третин населення віком понад 65 років і майже 3/4 населення віком понад 80 років; вони стикаються з підвищеним ризиком вразливості та бідності.

Пов’язані з потребами літніх людей витрати в Україні переживатимуть одне з найвищих зростань у Європі та, за прогнозами, становитимуть 25% ВВП до 2050 року.

Очікується, що чисельність робочої сили в Україні, що характеризується низьким рівнем залученості, особливо серед старших українських чоловіків і жінок, а також жінок працездатного віку, зменшиться більш ніж на 30% до 2050 року. 

Нагадаємо, Український культурний фонд в рамках проєкту "Культурна демократія" з 1 липня по 1 вересня опитав мешканців п’яти громад Одеської області – Ананьївської, Вилківської, Кілійської, Любашівської та Ренійської. Більшість опитаних вважають власні громади комфортним місцем проживання.

Громадський центр правосуддя запрошує ініціативні групи з територіальних громад Одеської, Харківської, Чернігівської та Чернівецької областей взяти участь в менторській програмі розвитку гендерної рівності в громадах.

Центральна виборча комісія разом з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) проаналізували  дотримання гендерного балансу на місцевих виборах-2020, зокрема, на виборах до районних рад. Відповідні дані викладені на сайті ЦВК. 

Поділитися