20 липня 2020 р. 17:44

"Сі Бриз" в умовах карантину: відкриття телефоном та безконтактний формат

"Сі Бриз" в умовах карантину: відкриття телефоном та безконтактний формат

Сьогодні, 20 липня розпочалося українсько-американське навчання «Сі Бриз – 2020» із залученням держав-партнерів.

Про це повідомляє служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Метою міжнародних навчань є підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, держав-партнерів та постійно діючих морських груп НАТО, у ході виконання спільних завдань по сприянню безпеки в Чорноморському регіоні. Окрім України та Сполучених Штатів Америки у заході беруть участь Болгарія, Грузія, Іспанія, Румунія, Туреччина та Норвегія.

"З метою запобігання розповсюдженню вірусної інфекції COVID-19 навчання проходитимуть протягом семи днів у безконтактному форматі із залученням виключно морського та повітряного компоненту. Враховуючи вимоги попередження пандемії, церемонія відкриття «Сі Бриз – 2020» проходила у виді телефонного зв’язку між командувачем ВМС ЗС України контр-адміралом Олексієм Неїжпапою та командувачем 6-го флоту ВМС США віце-адміралом Євгеном Блеком, під час якої керівники флотів двох країн наголосили на важливості проведення навчань за для забезпечення безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні, а також підвищенні взаємосумісності між флотами держав-учасників та держав-партнерів НАТО", - йдеться у повідомленні служби зв'язків з громадськістю.

Цього року однією з основних цілей навчання є підготовка багатонаціональних сил до проведення операції з безпеки у кризовому регіоні із зосередженням зусиль на відпрацюванні питань дій, у складі багатонаціональних тактичних груп, елементів ведення протичовнової, протикатерної та протиповітряної оборони, прибережних і річкових операцій, морських операції з перехоплення, а також відпрацювання взаємодії морського і авіаційного компонентів. Загалом до складу багатонаціональних сил та засобів залучать понад 20 кораблів, катерів і суден та близько 20 літаків і вертольотів держав-учасниць та держав-партнерів Північноатлантичного Альянсу.
Загальне керівництво українсько-американського навчання здійснюватиметься спільно, шляхом дистанційної інтеграції штабів керівництва навчання двох країн, а керівниками «Сі Бриз – 2020» від української сторони – заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато, від американської сторони – заступник командира з’єднання надводних кораблів "60" 6-го флоту ВМС США в Європі – капітан 1 рангу Кайл Гант.

Довідково. Спільне українсько-американське навчання "Сі Бриз" бере початок з 1997 року у відповідності до "Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво у питаннях військових відносин між МО США та МО України", який був підписаний у 1993 році.
Початковою метою проведення серії навчань "Сі Бриз" стала підготовка та підвищення бойової готовності ВМС ЗС України. Крім того, проведення навчань сприяє покращенню співпраці і координації між країнами Чорноморського регіону, окрім РФ, відпрацюванню спільних маневрів на морі і на суходолі. Навчання серії "Сі Бриз" проводяться як з державами-членами НАТО, так і з іншими державами-партнерами. У 2020 році відзначається 23-та річниця з початку проведення навчання.

Нагадаємо, торік міжнародні навчання "Сі Бриз" відкрилися 1 липня.

Поділитися