26 липня 2019 р. 21:08

В Україні - новий Голова Моніторингової місії ООН з прав людини

В Україні - новий Голова Моніторингової місії ООН з прав людини

На посаду Голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні вступила юристка з Австралії Матільда Богнер.

За повідомленням офіційної сторінки ООН в Україні, віднині вона очолюватиме Місію, до мандату якої входить здійснення моніторингу, підготовка доповідей та адвокація щодо захисту прав людини для всіх у країні.

«Сприяти доступу до правосуддя та відповідальності за порушення прав людини залишається пріоритетом Місії. Ми працюватимемо з урядом та іншими партнерами для подолання основних викликів для прав людини в Україні: як системних, так і спричинених збройним конфліктом та окупацією Криму. Ми підтримуємо політику, яка є інклюзивною та недискримінаційною, і яка не залишає нікого осторонь. Я з нетерпінням чекаю на зустрічі з людьми з різних куточків України, аби вислухати їх та зрозуміти їхні проблеми. Одна з моїх перших робочих поїздок буде до зони конфлікту на сході», – зазначила Богнер.

Австралійка за національністю, Матільда Богнер працює в системі ООН з 2006 року. Вона очолювала регіональні представництва УВПКЛ (Управління Верховного Комісара ООН з прав людини) в Центральній Азії, Тихоокеанському регіоні та Південно-Східній Азії. Вона також очолювала Відділ прав людини, перехідного правосуддя та верховенства права Місії ООН з підтримки в Лівії. Її остання посада перед прибуттям до України – Головна радниця ООН з прав людини в Білорусі. Перш ніж приєднатися до команди Управління ООН з прав людини, Богнер дев’ять років працювала у сфері прав людини в Європі та Центральній Азії. Вона вільно володіє російською мовою. Богнер і її чоловік виховують чотирьох дітей. Зараз її родина разом із нею в Києві.

Богнер вступила на посаду після того, як її попередниця, Фіона Фрейзер, завершила своє п’ятирічне перебування в Україні. Фрейзер продовжує працювати в Управлінні ООН з прав людини, в Афганістані.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні була розміщена у 2014 році. Її офіси розташовані в Києві, Донецьку, Краматорську, Луганську, Маріуполі, Одесі та Харкові. Місія здійснює віддалений моніторинг ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (Україна), які є тимчасово окупованими Російською Федерацією. Щоквартально Місія публікує доповідь про права людини в України.

Поділитися