30 вересня 2017 р. 12:18

Всесвітні кафе як соціальне інноваційне середовище

Всесвітні кафе як соціальне інноваційне середовище

Через невисоку вартість заходу, а також через те, що буквально кожен може влаштувати «всесвітнє кафе», вони всі виглядають по-різному, влаштовані різними організаціями та людьми, мають різні цілі

World Cafes - Всесвітні кафе - визначають себе як "діалоговий процес, заснований на сукупності інтегрованих принципів дизайну, які розкривають більш глибокий спосіб життя в мережі, за допомогою якого ми спільно розвиваємо своє колективне майбутнє". Це методологія для проведення розмов з відповідними питаннями та темами. Головна ідея полягає у поєднанні безлічі думок для поглибленого вивчення проблеми. Учасники World Cafes, опираючись на власний досвід, цінності та інтереси, вчяться взаємодіяти у групі. Загальна мета – створення або реалізація спільної цілі.

Метод світових кафе є потужним інструментом для роботи над стратегічними завданнями в прийнятті рішень, який в той самий час дозволяє бачити багатошаровість проблем, над вірішеннями яких відбувається робота та множинні варіанти їх вирішення. Метод можу застосовуватись як під час засідань постійно-працюючих громадських органів, так і під час зборів більш широких верств громадян, які не залучені на постійній основі до консультацій з приводу прийняття рішень органами врядування.

Цікаво, що в "World Café" може бути стільки учасників, скільки хоче організатори – це може бути кілька людей, а може бути навіть сотні людей. В той же час витрати, які потребує організація такого заходу, це зазвичай лише витрати на необхідні або бажані матеріали, такі як скатертини, маркери, папір, їжа та напої. І через невисоку вартість заходу, а також через те, що буквально кожен може влаштувати «всесвітнє кафе», вони всі виглядають по-різному, влаштовані різними організаціями та людьми, мають різні цілі. До прикладу, така ж форма заходу має ще багато назв серед яких Conversation Cafes, Socratic Cafes, а також Kitchen Table Cafes.  

Детальніше просвітовий досвід World Cafes в статті

Довідково: Проект «Впровадження в Україні 10 принципів успішного залучення громадян до процесу прийняття рішень від ОЕСР виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в партнерстві з Регіональними ресурсними центрами з розвитку самоорганізації та місцевої демократії в Луганській, Волинській та Чернігівській областях за підтримки МФ «Відродження». Проект спрямовано на підвищення рівня залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні та збільшення поінформованості населення про практики та можливості залучення до процесу прийняття рішень в чотирьох обласних центрах України. Оцінку рівня залучення громадян до вироблення міської політики розроблено на основі змісту «10 керівних принципів залучення громадян до вироблення політики ОЕСР». Позиція Міжнародного Фонду «Відродження» може не співпадати з думками та точками зору авторів. Думки та позиції авторів також не відображають думки та позиції ОЕСР.

 

Поділитися