09 січня 2022 р. 14:54

За 2021 рік не опубліковано майже 2 тисячі розпоряджень Труханова

За 2021 рік не опубліковано майже 2 тисячі розпоряджень Труханова

Центр публічних розслідувань опублікував аналіз опублікованих у 2021 році розпоряджень одеського міського голови Геннадія Труханова.

Згідно Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження (ст. 59 ч.8).

Повноваження міського голови визначаються ст. 42 того ж закону, також цією статтею визначається, що при здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним - перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади. 

За Законом України "Про доступ до публічної інформації" (ст.15) розпорядники інформації зобов'язані оприлюднювати нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, проекти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нормативно-правові засади діяльності невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа.

На офіційному сайті Одеської міської ради є окремий підрозділ з нормативними актами, серед яких розпорядження міського голови. Сортування документів можливе за номером та датою. Розпорядження мають три типи: звичайні, кадрові та про відрядження. Кожен з типів має окрему нумерацію. 

Загалом у 2021 році мер Одеси підписав понад 3 тисячі розпоряджень, більшість з них - кадрові (60%). На 8 січня (на цей момент на сайті опубліковано вже перше розпорядження 2022 року) з щонайменше 3087 (кількість розпоряджень підрахована за останнім в кожній категорії номером) підписаних розпоряджень опубліковано лише 1219. Не опубліковано щонайменше 1802 кадрових(97% від загальної кількості в цій категорії), 26 звичайних (2%) та 40 розпоряджень про відрядження (82%).

Серед найбільшої з опублікованих категорій розпоряджень (1159) більшість складають питання матеріальної допомоги (497 документів), нагородження (212) та виділення коштів (50). Серед нагороджених цього року президент Асоціації портів України "УКРПОРТ" Юрій Крук, начальник Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради Олександр Авдєєв, член Виконавчого комітету Одеської міської ради Олександр Ахмеров та низка депутатів міської ради.

Серед 51 кадрового розпорядження більшість стосуються звільнення та призначення топ-посадовців мерії (заступники міського голови, начальники департаментів та управлінь), ще два - відпустки мера.

Серед 9 опублікованих розпоряджень про відрядження 5 не мають в назві конкретики та стосуються самого Геннадія Труханова, ще 4 стосуються делегацій до Момбаси, Генуї, Констанци та Регенсбурга.

В цілому кількість розпоряджень міського голови, опублікованих на сайті мерії у 2021 році, становить менше 40%. 

Поділитися