29 квітня 2022 р. 21:05

Виконком Ренійської міської ради розширив свої повноваження

Виконком Ренійської міської ради розширив свої повноваження

На порядку денному чергової двадцять третьої сесії Ренійської міської ради Одеської області розглядалися два проєкти рішень щодо майна Ренійської об'єднаної громади та повноважень виконавчого комітету міської ради у цій сфері.

Перший проєкт рішення «Про визначення органу приватизації житлового фонду Ренійської міської територіальної громади», яким пропонувалося визначити виконком міськради, у депутатів питань та заперечень не викликав.

А ось при розгляді проєкту рішення «Про делегування виконкому Ренійської міської ради повноважень з управління майном Ренійської міської територіальної громади» у депутатів питання виникли.

Під час прочитання проєкту створювалося враження, що ці повноваження передаються лише на час дії воєнного стану, але у тексті про це нічого не сказано. Крім того, не зовсім ясно, які саме дії з майном матиме право провадити виконком. Буквально у тексті проєкту рішення йшлося: «Делегувати виконавчому комітету Ренійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області повноваження щодо управління майном Ренійської міської територіальної громади (крім відчуження)».

Тому вже в ході роботи пленарного засідання міському голові Ігореві Плєхову довелося роз'яснювати депутатам, що спочатку справді передбачалося передати ці повноваження виконкому лише на час дії воєнного стану, але потім вирішили зробити це на постійній основі.

Необхідність такого рішення Плєхов пояснив тим, що не лише у військовий, а й у мирний час періодично виникає потреба швидко вчинити якісь дії з майном громади, а ухвалення такого рішення сесією займає багато часу. Крім того, мер запевнив депутатів, що йдеться лише про майно комунальних підприємств громади, і передаватиметься це майно лише між цими підприємствами.

Окрім згаданих проєктів рішень, на затвердження депутатів було винесено звіт про виконання бюджету Ренійської громади за 2021 рік. Щодо цього проєкту рішення на засіданні постійних комісій, так само постало питання, чому воно виноситься на сесію наприкінці четвертого місяця року, тоді як відповідно до вимог Бюджетного Кодексу це мало бути зроблено не пізніше 1 березня.

Нагадаємо, що на засіданні виконкому міськради, що відбулося 29 жовтня 2021 року, було якраз прийнято відповідне рішення: «Про затвердження плану заходів щодо організації роботи з підготовки річної звітності про виконання бюджету Ренійської громади за 2021 рік», у якому також встановлювалися зазначені терміни.

На це секретарка міської ради Оксана Єфименко відповіла, що звіт про виконання бюджету громади за 2021 рік розглядався на засіданні виконкому у встановлений термін. Щоправда, на офіційному сайті Ренійської громади, у розділі «Рішення виконавчого комітету», зазначено, що рішення «Про схвалення проєкту «Про затвердження звіту про виконання бюджету Ренійської міської територіальної громади за 2021 рік» було прийнято на засіданні виконкому, яке відбулося 29 березня 2022 року.

Примітна деталь, що теж пов'язана із запровадженням військового стану: з дати проведення пленарного засідання чергової двадцять першої сесії до дати засідання чергової двадцять третьої сесії міськради, її виконкомом було прийнято п'ять рішень до бюджету громади на 2022 рік без винесення цих рішень на сесію.

Також після більш ніж двох місячних перерв Ренійська міськрада розглянула проєкти рішень у сфері поводження із земельними ресурсами. Із загального порядку денного сесії з тринадцяти проєктів рішень дев'ять були «земельними».

Поділитися