20 квітня 2022 р. 14:11

В місцевих радах, де було багато депутатів з проросійських партій, пропонують зменшити кворум

ФОТО: Віталій Безгін/Facebook

(ФОТО: Віталій Безгін/Facebook)

Парламентський комітет з питань місцевого самоврядування пропонує на період воєнного стану та 90 днів перехідного періоду після війни "опустити" планку кворуму для прийняття рішень до половини від депутатського складу у місцевих радах з великою кількістю депутатів у розпущених фракціях проросійських партій.

Про це в інтерв'ю виданню "Лівий берег" повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін

За його словами, небезпека втрати кворуму та здатності ухвалювати рішення спостерігається у 91 місцевій раді. Зокрема, в Одеській міській, районній та обласній радах.    

"Наразі кворум місцевої ради – це дві третини депутатів. Тобто якщо допустити припинення повноважень депутатів заборонених партій, то у нас 91 місцева рада стає неповноважною. Втрачає кворум для прийняття рішень. 

Зараз у нас 1 тисяча 469 громад плюс Київ. Тому 91 рада – це достатньо велика кількість. Для прикладу, до переліку 91 ради входить Одеська міська, Одеська районна та Одеська обласна ради. От всі вони можуть втратити повноваження.

Тому для розв'язання цієї проблеми "номер один" треба просто тимчасово, на період воєнного стану, можливо, на 90 днів перехідного періоду після війни, на час до проведення місцевих виборів, «опустити» кворум до однієї другої. Тобто більшості плюс один голос у будь-якій місцевій раді.

Але це рішення вирішить не всі питання. Бо у нас є 19 місцевих рад, де понад 50% депутатів представлені забороненими партіями", - зазначив нардеп.

За словами Віталія Безгіна йдеться про ради трьох областей: Донецької, Луганської та Запорізької. З цих 19 рад вже три розпущені. Там впроваджені військові адміністрації. В такому випадку можливе лише введення військових адміністрацій або військово-цивільних.

Нагадаємо, 14 квітня, в парламенті було оголошено рішення Ради національної безпеки та оборони про призупинення діяльності фракції "Опозиційна платформа — За життя".

30 березня 100% депутатів партії "Опозиційна платформа - За життя" в Одеській міськраді залишили лави політсили. Крім того, фракція ОПЗЖ припинила існування в Одеській обласній раді, Одеській районній раді та Чорноморській міській раді.

Протягом місяця фракція саморозпустилася у Херсоні та у Вінницькій обласній раді.

Додамо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону проросійських партій.

ХРОНІКА ВІЙНИ

Поділитися