26 травня 2022 р. 16:49

В Ізмаїлі розробили концепцію з перейменування вулиць, пов’язаних з росією

В Ізмаїлі розробили концепцію з перейменування вулиць, пов’язаних з росією

Наразі в Ізмаїлі нараховується 359 вулиць, провулків, проспектів та об’єктів топоніміки. На фоні агресії рф перейменування тих, які пов’язані з історією росії, набуло гострої актуальності.

Про це під час брифінгу повідомив журналістам мер Ізмаїла Андрій Абрамченко, передає кореспондентка ІзбірКома.

«Попередній аналіз назв міських вулиць та провулків показав наявність чужого для України наративу. На сьогоднішній день топонімічний ландшафт Ізмаїла зберігає приблизно сто вулиць та провулків, що названі на честь російських та радянських вчених, діячів культури, історичних персоналій, військових начальників. Сто об’єктів – це кожна четверта вулиця чи провулок. Це дев’яносто імен на мапі міста. Чому дев’яносто? Тому що деякі проспекти та провулки носять одну й ту саму назву. Через це у нас сто об’єктів топоніміки, а імен – дев’яносто. Вони не мають відношення ані до історії Ізмаїла, ані до історії України», - пояснив міський голова.

В історії Ізмаїла було кілька перейменувань. Найбільш масштабне з них – у 2016 році, коли у процесі декомунізації змінили назву 66 об’єктів. Також нещодавно – вже під час воєнних дій – проспект Суворова перейменований на проспект Незалежності. 

Як повідомив Андрій Абрамченко, подальший процес перейменування вулиць в Ізмаїлі проходитиме послідовно та у кілька етапів:

  • На першому етапі фахівці сформують перелік критеріїв, відповідно до яких створюватиметься перелік вулиць та провулків для перейменування.
  • На другому етапі буде проведений ретельний аналіз існуючих назв і сформований безпосередньо перелік об’єктів для зміни назв. 
  • Третій етап передбачає збір пропозицій з новими назвами. Планується, що вулиці будуть поділені на кілька груп, за типами найменувань.
  • Фінальний етап – це затвердження нових назв Ізмаїльською міською радою. 

Андрій Абрамченко доручив міському управлінню культури та туризму підготувати робочу групу для організації процесу перейменування та розпланувати цю роботу за часом. 

«Причому основне завдання робочої групи носить більш технічний характер, - зазначив мер. – Вона буде акумулювати пропозиції з врахуванням критеріїв до перейменування, організовувати їхній аналіз та обговорення з громадою. Можливо, останнє відбуватиметься шляхом інтернет-голосування. Потім робоча група буде підбивати підсумки».

Очікується, що процес перейменування вулиць та об’єктів в Ізмаїлі триватиме кілька місяців. Більша частина цього часу піде на збір пропозицій нових назв від містян. 

Раніше депутати Ізмаїльської міськради у віддаленому форматі зібралися на пленарне засідання сесії, щоб розглянути одне питання - "позбуття символіки імперського російського минулого".

Нагадаємо, Теплодарська міська рада Одеського району Одеської області оголосила громадське обговорення пропозиції щодо перейменування вулиць.

Міська рада Подільська Одеської області запрошує містян до участі в обговоренні нових назв вулиць, які пропонуються для дерусифікації міста Подільським міським краєзнавчим музеєм. 

Раніше в Роздільній повідомили про намір перейменувати понад 20 вулиць. 

Поділитися