23 липня 2022 р. 10:54

У Ренійській громаді планують перейменувати 80 вулиць та провулків

У Ренійській громаді планують перейменувати 80 вулиць та провулків

В Ренійській територіальній громаді Одеської області планують провести громадське обговорення щодо перейменування вулиць та провулків.

Відповідне повідомлення опубліковано на офіційному сайті громади.

Організатор обговорення - міський голова Ігор Плєхов.

У переліку на зміну назви зазначені вісімдесят вулиць та провулків:

  • у місті Рені – 34 вулиці та 12 провулків,
  • у селі Плавні – 5 вулиць,
  • у селі Новосільське – 8 вулиць,
  • у селі Нагірне – 4 вулиці,
  • у селі Орлівка – 6 вулиць,
  • у селі Долинське – 8 вулиць,
  • у селі Лиманське – 3 вулиці.

Причини, через які ініційовано зміну назв, можна умовно розділити на дві групи: «ідеологічну» та «граматичну».

У першу групу потрапляють, наприклад, такі вулиці міста Рені, як 25 Чапаєвська дивізія (варіанти перейменування: Поперечна, Святкова, Михайла Грушевського), 3-го гвардійського полку (варіанти перейменування: Центральна, Поштова, Героїв України). Вулицю Бєлінського пропонується назвати Миколи Гоголя, а вулицю Бебеля перейменувати на Бабеля.

У другій групі знаходяться вулиці, назви яких приводяться у відповідність до сучасних правил правопису української мови. Так у місті Рені вулиця Лісна стане вулицею Лісова, вулиця Шевченко - вулицею Шевченка, а провулок Овражний - провулком Яружний.

У селах Плавні, Нагірне та Орлівка вулиці з однаковою назвою імені Максима Горького запропоновано так само однотипно назвати вулицями Озерними. А от у селі Новосільське вулицею Озерною може стати вулиця Чкалова. За тією ж схемою вулицям Кутузова у місті Рені та селі Плавні планується надати ім'я Ліни Костенко.

Зазначений перелік вулиць та провулків, а також найменування, які пропонується їм присвоїти, сформовані робочою групою з перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Ренійської міської територіальної громади (керівник групи - заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Самбурський).

Пропозиції (зауваження) з цього питання бажаючі можуть подати в усній формі (під час громадських слухань) або у письмовій формі до виконкому Ренійської міської ради. Для цього потрібно вказати прізвище, ім'я, по батькові та адресу й надіслати протягом 60 днів з дати публікації повідомлення про проведення обговорення (20 липня 2022 року).

Адреса виконкому: 68803, Одеська область, Ізмаїльський район, місто Рені, вул. Вознесенська, 157. Електронна пошта: merreni@ukr.net, або звернутися за телефоном: (04840) 4-17-59.

У разі надходження таких пропозицій (зауважень) вони будуть враховані під час проведення громадських слухань, проведення яких планується на 23 вересня 2022 року о 17.00 годині у приміщенні Будинку культури.

Це вже не перший випадок перейменування вулиць у Ренійській громаді. Попередня така процедура відбулася рівно рік тому, у липні – вересні 2021 року. 

Якщо ж говорити про місто Рені, то перше перейменування вулиць відбулося у 2016 році.

В Одесі нещодавно також створили робочу групу для перейменування вулиць. Туди увійшли філологи, історики та краєзнавці.

У червні під час засідання комісії вирішили унормувати назви 20 топонімічних об'єктів

Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати додатково 62 вулиці та провулки. Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що не підтримує ідею про перейменування вулиці Пушкінської в центрі міста.

Поділитися