12 липня 2022 р. 21:13

Ренійська міська рада ухвалить нові ставки податків

ФОТО: М.Бойко

(ФОТО: М.Бойко)

З засідань постійних депутатських комісій, розпочала свою роботу чергова двадцять шоста сесія Ренійського міської ради VIII скликання.

До рекомендованого порядку денного внесено 17 проєктів рішень. Без перебільшення, найважливішими є шість проектів рішень, якими передбачається встановити ставки та пільги з податків і зборів у Ренійській територіальній громаді.

Відповідні проекти рішень та пояснення до них були представлені депутатам фахівцями апарату виконавчого комітету міськради. Перший заступник міського голови Людмила Чакір дала докладні роз'яснення та відповіла на питання, що виникли за ставками єдиного та транспортного податків, за ставками та пільгами щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та ставкам туристичний збір. Щодо розміру орендної плати на землю та ставкам та пільгам із земельного податку необхідні роз'яснення та відповіді на запитання дав начальник відділу земельних відносин та екологічних питань Володимир Кромкін.

Окрім «податкових» проектів рішень на розгляд депутатів були представлені проекти рішень щодо внесення змін до складу виконавчого комітету міської ради та затвердження порядку приватизації об'єктів малої приватизації комунальної власності Ренійської громади, управління якими здійснює Ренійська міська рада.

Через корективи, внесені війною в життя нашої країни, зокрема у роботу її місцевого самоврядування, на порядок денний сесії міськради, вже не вперше, внесено проекти рішень про відміну раніше прийнятих рішень.

Така сама ситуація, з тих же причин, склалася і щодо «земельних» проектів рішень, які раніше завжди були самими численними на порядку денному сесій. У ході роботи двадцять шостий сесії їх буде розглянуто сім. І один із них називається «Про визнання Рішенні Ренійської міської ради, що втратило чинність, від 11 серпня 2021 року № 307-VIII «Про викуп земельних ділянок для суспільних потреб, які розташовані на території с. Новосільське (колишній Ренійський район) Ізмаїльського району Одеської області». Згаданим рішенням міськрада намагався вирішити гостру проблему, що виникла в селі Новосільське, виділення землі під будівництво нового цвинтаря. На старому сільському цвинтар вже немає вільної землі. Доходить до того, що померлих ховають «у два яруси».

У той же час, раніше рішенням сільської ради, всі землі придатні для будівництва нового цвинтаря, були розпайовані. І єдиним виходом із ситуації, що склалася, був викуп цих земельних ділянок у своїх власників. Для цього і було прийнято згадане рішення. Але з початком війни були заборонені всі операції з відчуженням нерухомості, у тому числі і з купівлею-продажем землі. Таким чином, вирішення проблеми з новим цвинтарем у селі Новосільське Ренійської територіальної громади відкладається на невизначене час.

Нагадаємо, три порти на Дунаї - Ізмаїльський, Ренійський та Усть-Дунайськ – за підсумками березня 2022 року разом перевантажили 400 тисяч тонн вантажів. У квітні цей показник виріс у два рази, до 800 тисяч, а у травні вже становив 1 мільйон 300 тисяч.

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про виділення Міністерству інфраструктури 250 мільйонів гривень з резервного фонду Держбюджету України для гарантування безпеки судноплавства в акваторії українських портів у Дунайському регіоні та перевезень залізничним транспортом. 

Наприкінці травня в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п’яти барж загальною місткістю 300 TEU. 

Поділитися