06 липня 2022 р. 11:57

Податки, добровольці та бюджет: що обговорювали на позачерговій сесії в Доброславі

Податки, добровольці та бюджет: що обговорювали на позачерговій сесії в Доброславі

Доброславські депутати 5 липня, на позачерговій сесії, внесли зміни до рішення Доброславської селищної ради від 30 травня 2022 року "Про встановлення ставок і пільг із сплати земельного податку на території Доброславської селищної ради на 2023 рік".

Начальник фінансового відділу Доброславської селищної ради Ольга Задорожна повідомила, що  ставки по земельному податку не змінюються, залишаються тими, що були на 2022 рік, які були збільшені порівняно з 2021 роком, але в додатку №2  вносяться зміни у зв`язку з тим, що було ряд пропозицій з обласної та районної державних адміністрацій, щоб не надавати пільги земельного податку комунальним підприємствам. 

Депутати також внесли зміни до рішення Доброславської селищної ради № 1073- VІІІ від 30.05.2022р. на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».  Голова селищної ради Людмила Прокопечко повідомила, що на нараді в Одеській обласній адміністрації підкреслили, що в Доброславській селищній раді дуже низькі ставки на нерухоме майно і тому вносяться відповідні зміни, а саме з 0,1 % від розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр до  0,2% (для фізичних осіб). Ольга Задорожна пояснила депутатам, що такі відсотки мають платити ті громадяни, у яких  житловий будинок більше 120 квадратних метрів, а квартира – більше 60-ти. В усіх інших випадках оплата не змінюється. Вона підкреслила, що таких платників в Доброславській громаді дуже мало.

Депутати також внесли зміни до рішення Доброславської селищної ради від 18.02.2021р.№168- VІІІ «Про програму цивільного захисту техногенної та пожежної безпеки Доброславської селищної ради на 2021-2024 роки» Начальник фінансового відділу розповіла народним обранцям, що кошти, які виділялись на цю програму залишаються такими ж,  а це   900 тисяч гривень, які передбачались на 4 роки  (на 2021-2024 роки), на поточний рік  відповідно до програми передбачено виділення 240 тисяч гривень, але звернувся 7 загін пожежно-рятувальний для того, щоб внести зміни в п.2.3 – утримання в належному стані будівель і споруд підрозділу - по програмі було на 22 –й рік -50 тисяч гривень – залишити 0 гривень та перенести ці кошти в п. – 8.1 – закупівля матеріально-технічних та ресурсних засобів спеціалізованої аварійно-рятувальної техніки та оснащення - додати сюди  50 тисяч гривень (з п.2.3), раніше було передбачено по цьому пункту 50 тисяч гривень і тому разом на ці потреби вийде 100 тисяч гривень.

Цього ж дня депутати затвердили програму підтримки добровольчого формування Доброславської територіальної громади №1 на 2022 рік. Цією програмою передбачається виділити 100 тисяч гривень, з них 30 тисяч гривень – на  придбання паливно-мастильних матеріалів, 60 тисяч гривень – на  спецодяг, амуніції та спорядження та 10 тисяч гривень – на канцтовари.

Також  депутати  внесли  зміни до рішення від 10.1121р. №718-VІІІ «Про затвердження «Цільової програми фінансування заходів з мобілізаційної підготовки на 21-25 роки зі змінами». Ольга Задорожна нагадала присутнім, що 30 травня цього року  до вищезгаданої програми додали пункт 3.2 – територіальна і військова оборона та передбачали 20 тисяч гривень на паливно-мастильні матеріали для добровольчого формування, але формування не є юридичною особою, тому  видатки будуть здійснюватись через селищну раду,  передаватись по акту приймання і виникла потреба  з цієї програми з розділу територіальна і військова оборона вилучили  пункт 3.2 і залишили лише пункт 3.1- територіальна оборона і замість 20 тисяч гривень передбачили автоматично 100 тисяч гривень, таким чином по програмі мобілізаційної підготовки замість 1мільон 173,5 тисяч гривень, як було передбачено раніше, залишити  1 мільйон 153,5 тисяч гривень (забрали 20 тисяч гривень). Голова селищної ради Людмила Прокопечко пояснила присутнім чому виникла ця необхідність: «Добровольче формування підпорядковане 126 бригаді територіальної оборони, ми мали б ці кошти перераховувати 126 бригаді, а от чи могли б отримувати  саме наше добровольче формування ці кошти – не зрозуміло, тому ми порадились з представниками формування і дійшли висновку, що ці кошти необхідно направити конкретно на добровольче формування і вони будуть отримувати те, що необхідно для них».  

Також депутати внесли зміни та доповненння до рішення Доброславської селищної ради від 22 грудня 2021 року№792-VІІІ «Про селищний бюджет Доброславської селищної ради на 2022 рік». Передбачалося в проєкті рішення 3мільони 861,9 тисяч гривень збільшення доходної і видаткової частини за рахунок доходів з податку фізичних осіб, одержаних від військовослужбовців.  Направляються ці кошти на благоустрій – 950 тисяч гривень, з них 700 тисяч гривень – на електроенергію, на апарат в цілому – 3мільйони 45 тисяч гривень, з них 100 тисяч гривень – комунальним підприємствам  на придбання посипальної суміші в осінньо-зимовий період (для посипання доріг), 500 тисяч гривень – поточний ремонт доріг, відповідно до військового стану, за  Постановою КМУ №590, яка передбачає обмеження щодо здійснення  видатків з місцевих бюджетів, тому казначейство здійснює тільки захищені видатки – заробітна плата з нарахуванням, енергоносії, продукти харчування, медикаменти, все, що пов`язано з аварійним ремонтом доріг, поліпшення водопостачання – незначні видатки, ремонт освітлення.

На ремонт доріг передбачається всього 500 тисяч гривень, на незначний поточний терміновий ремонт (коли затверджували бюджет передбачалося ще 500 тисяч гривень – 1мільйон гривень), але капітальні видатки казначейством не пропускаються, - пояснила Ольга Задорожна. 200 тисяч гривень передбачено на електроенергію по адміністративним приміщенням, в грудні минулого року тендерні процедури були відмінені, тому   затрати по електроенергію є більшими, ніж могли бути. Крім того, в проєкті рішення передбачено 600 тисяч гривень на капітальний ремонт системи  опалення адмінбудівлі №1 та 200 тисяч гривень на поточний ремонт системи опалення в адмінбудівлі №2 та  придбання котла для Кремидівського старостинського округу.

Начальник фінансового відділу повідомила, що просили КМУ внести зміни, щоб підготуватись до зими, але на цей час зміни не внесені, дуже великі витрати йдуть на утримання армії, як пояснили урядовці, і на єдиному казначейському рахунку залишається дуже мало коштів, тому поділили 600 тисяч гривень на поточний ремонт системи газопостачання в котельні (200 тисяч гривень), на послуги з монтажу та встановлення твердопаливного пілетного котла та 200 тисяч гривень на поточний ремонт обладнання котельні. Ще 200 тисяч гривень, які  передбачили на поточний ремонт котельні в адмінбудівлі №2 вирішили  замінити на "послуги з поточного ремонту" - за погодженням з казначейством, а 70 тисяч гривень, які передбачені на придбання котла для Кремидівського старостинського округу, замінити на «послуги з монтажу та встановлення котла».  Передбачено видатки - на реалізацію програми "Безпечна Лиманщина" - 500 тисяч гривень, на потреби поліції. Начальник фінансового відділу пояснила, що  це є субвенція з місцевого до державного бюджету,  110 тисяч гривень – на реалізацію програми "Пожежна безпека" - теж субвенція з селищного до державного бюджету, по управлінню освіти передбачено незначні зміни –  Дитячій юнацькій спортивній школі  - 54 тисячі гривень, 100 тисяч гривень – на оплату заробітної плати з нарахуванням, 30 тисяч гривень – на реалізацію програми "Освіта".

Депутати Доброславської селищної ради Віктор Котвіцький та Віктор Шаталов висловили побоювання, що кошти будуть витрачатись не зовсім практично та об`єктивно, тому голова селищної ради Людмила Прокопечко запропонувала створити робочу групу в яку увійдуть представники всіх комісій депутатського корпусу і потрібно звертати увагу на те, що реально необхідно, складати акти.
Запропонувала  підтримати зміни до бюджету, але кошти не виділяти до того моменту поки не буде все зрозуміло, а для цього потрібно провести необхідну роботу, щоб розуміти, які саме дороги потрібно ремонтувати, які котли встановлювати. 

Начальник юридичного відділу Геннадій Середа запропонував відповідно до протоколу зборів добровольчого формування  погодити  кандидатуру депутата Доброславської селищної ради Руслана Мамонтова на командира добровольчого формування. Голова селищної ради повідомила, що попередній керівник добровольчого формування став до лав Збройних сил України, тому на своєму зібранні в добровольчому формуванні вибрали нового керівника.

 

Поділитися