28 січня 2022 р. 16:51

На реалізацію безпекових та екологічних програм у Доброславі витратили понад три мільйони

На реалізацію безпекових та екологічних програм у Доброславі витратили понад три мільйони

На позачерговій сесії Доброславської селищної ради, яка відбулась 27 січня, начальник відділу житлово-комунального господарства Доброславської селищної ради Володимир Пушкар доповів про хід виконання кількох програм.

Наприклад, програми з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої та інших карантинних рослин на території Доброславської селищної ради на 2021 – 2025 роки.

За його словами, з амброзією боролись різними методами: скошували бур’ян, використовували препарат «Unimag», який розпилювали на карантинний організм. Протягом року приділяли увагу по утриманню в належному санітарному стані вулиць, спортивних та дитячих майданчиків, територій, прилеглих до навчальних закладів, установ та організацій. На фінансування програми з селищного бюджету виділили 50 тисяч гривень.

Також він розповів про виконання програми «Благоустрій Доброславської селищної ради на 2021 рік». Начальник відділу житлово-комунального господарства повідомив, що селищною радою у сфері благоустрою профінансовано видатки на прибирання території, збір та вивіз побутового сміття, поточний ремонт доріг, дитячих майданчиків, озеленення парків, встановлення автозупинок, лавок та інші роботи. Він повідомив, що все, що було заплановано по даній програмі виконано, а голова селищної ради Людмила Прокопечко нагадала присутнім, що 10 лютого відбудеться чергова сесія Доброславської селищної ради, на якій буде детально розповідатись про зроблену роботу по всій території Доброславської селищної ради з питань благоустрою.

Володимир Пушкар звітував також по програмі «Збереження екології Доброславської селищної ради», на яку у 2021 році витратили 200 тисяч гривень та придбали і висадили 1 тис. 785 дерев, 2 тис. 560 кущів, 4 тис. 225 квітів.

Начальник відділу житлово-комунального господарства доповів присутнім і про хід виконання програми енергозбереження та енергоефективності у 2021 році і повідомив, що для забезпечення виконання I-го етапу цієї програми (програма розрахована на три роки) замінили газовий котел в Трояндівській ЗОШ, на що витратили 283 тисячі 560 гривень, закупили газовий котел Ониськівській ЗОШ, на це пішло 50 тисяч гривень бюджетних коштів, на теплоізоляцію теплотраси в Доброславському дитячому садку - 40 тисяч гривень. Минулого року проводились роботи з модернізації систем вуличного освітлення в селищі Доброслав, селах Вовківське, Степове, Благодатне, Трояндове, замінили лінії електромережі від щита управління до водонапірної башти в селі Ониськове. В жовтні 2021 року було проведено день сталої енергії, проведено конкурс «Збережи енергію – зупини зміни клімату», в якому взяли участь школярі та діти, які відвідують дитячий садок.

Цього ж дня депутати розглянули програму «Поводження з побутовими відходами на території Доброславської селищної ради», яка розрахована на 5 років. Відповідно до програми, ліквідовано 12 стихійних сміттєзвалищ та проведено упорядкування сміттєзвалищ. Послуги з вивезення твердих побутових відходів надає ТОВ «ГрадСервіс» - обслуговує 70 сміттєвих контейнерів, щоденно проводиться вивіз сміття по вулицях Доброслава. На виконання програми витрачено 1 мільйон 266 тисяч 800 гривень.

Володимир Пушкар повідомив присутнім, що в 2021 році інспектор з благоустрою контролював, щоб не було стихійних сміттєзвалищ, з населенням заключили договори на вивезення сміття, обстежено контейнерні майданчики і їхній технічний стан, але поки що не запроваджено роздільне збирання твердих побутових відходів у зв’язку з відсутністю суб’єктів господарювання для сортування пластику, скла, паперу та одержання вторинної сировини.

При наявності коштів, планується придбати сміттєвоз, сортувальну лінію, прес для твердих побутових відходів та контейнери для сміття - тоді можливо буде запровадити роздільне збирання сміття.

Заслухали депутати програму «Безпечна Доброславська громада», розраховану на 3 роки. 

У 2021 році проведено поточний ремонт приміщення поліцейської станції в Доброславі та закуплено до неї обладнання на 300 тисяч гривень для роботи двох поліцейських офіцерів громади (в Кремидівці та Доброславі). Мета, щоб офіцер поліції постійно знаходився поряд із мешканцями своєї територіальної громади, співпрацював з жителями, орієнтувався на їхні потреби,

«Але поки що жоден із бажаючих не зміг пройти конкурс та зайняти відповідну посаду», - повідомила голова селищної ради Людмила Прокопечко.

Депутати заслухали також хід виконання програми цивільного захисту техногенної та пожежної безпеки Доброславської селищної ради, яка розрахована на 4 роки.

На виконання I етапу програми розроблено та затверджено план заходів цивільного захисту на 2021 рік, утворено комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та з питань евакуації населення громади. Володимир Пушкар доповів, що в ході виконання програми провели обстеження основної частини захисних споруд цивільного захисту, які розташовані на території Доброславської селищної ради, розроблено схему оповіщення і керівного складу, і населення громади. Оповіщення керівного складу здійснюється по службовим телефонам, а населення – за допомогою гучномовців, якими обладнанні спеціальні автомобілі. Для ефективного пожежогасіння проведено роботи по обладнанню трьох башт Рожновського пристроями забору води, спецтехнікою для пожежогасіння. Також витратили 108 тисяч гривень на придбання радіостанцій та іншого необхідного обладнання для ліквідації пожежі. Для запобігання травмувань населенням в осінньо-зимовий період в разі стихійного лиха придбано піщано-сольову суміш на 310 тисяч гривень.

Цього ж дня заслухали програму з охорони навколишнього природного середовища у 2021 році, яка розрахована на 5 років. За рахунок державного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено кошти в сумі 1 мільйон 350 тисяч гривень на розробку проєкту «Капітальний ремонт – благоустрій території біля центрального ставка та його очищення в Доброславі» та 50 тисяч гривень на експертизу проєкту. 

«Будівництво каналізаційної очисної споруди в Доброславі – одна з найважливіших екологічних проблем»- пояснив Володимир Пушкар.

В Доброславі каналізаційні очисні насосні станції потребують ремонту та не в змозі очистити каналізаційні стоки селища. Доброславська селищна рада неодноразово зверталася з проханням до Одеської обласної державної адміністрації, Кабінету Міністрів України щодо вирішення питання про надання фінансової допомоги на розробку проєкту будівництва очисних споруд. Необхідно на ці потреби 1 мільйон 200 тисяч гривень, але поки що це питання не вирішено. Як наголосила голова селищної ради Людмила Прокопечко, це вкрай важливе питання і без його вирішення буде важко розвиватись громаді.

Цього ж дня заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Альона Шихалієва доповіла депутатам про розроблення детального плану частини території Доброславської селищної ради (за межами населених пунктів) для будівництва електростанції з використанням енергії вітру.

Як повідомила Альона Шихалієва, для будівництва електростанції з використанням енергії вітру заплановано задіяти 3300 гектарів за межами населених пунктів. До селищної ради звернулась литовська компанія ТОВ «2ВІНД» для розміщення вітрової електростанції.

Проєкт рішення був розглянутий на засіданнях комісій з земельних питань та житлово-комунального господарства і був ними схвалений. В проєкті рішення передбачено надати згоду на розроблення детального плану – 3 300 га – від Старих Шомполів до Христо-Ботеве для будівництва електростанції з використанням вітру (буде розміщено вітряки), визначити замовника містобудівної документації, виконавчому комітетові потрібно буде оприлюднити рішення та визначити джерела фінансування.

«Це будуть інвестиційні кошти, бо вони значні», - повідомила Альона Шихалієва.

Вона наголосила, що детальний план пройде обговорення в громаді, погодження, а тоді буде затверджений. Заступник селищного голови зазначила, що «земельні ділянки не віддаємо, а розробляємо детальний план».

«Ці земельні ділянки будуть визначатись, якщо це приватна компанія – виключно їхнє питання, будуть домовлятись з власниками паїв. Якщо це будуть землі запасу, то ми будемо приймати рішення», - наголосила Альона Шихалієва і підкреслила, що це вигідно, бо ці землі будуть надаватись в оренду.

Вона також повідомила, що інвестор в подальшому обіцяє відновити всю дорогу, яка проходить від Кремидівського округу до Старих Шомполів. Під’їздні дороги також обіцяють відремонтувати.

«Компанія буде зареєстрована і всі податки будуть надходити до бюджету селищної ради», – повідомила Альона Шихалієва.  

Також вона нагадала, що такі вітряки є в Визирській громаді –розташовані в Любополі та Сичавці, які побудовані цими ж інвесторами.

«Середня зарплата інженерів, які працюють на станції, 20 тисяч гривень», - зазначила Альона Шихалієва.

Голова селищної ради Людмила Прокопечко розповіла депутатам, що мала особисту зустріч з представниками компанії і зрозуміла, що ці інвестори зацікавлені в розвитку території, «а ми зацікавлені, що ця станція буде знаходитись близько до нашого майбутнього індустріального парку, а компанія залучає інвестиції і під інші проєкти, тому ми будемо мати можливість не тільки забезпечити майбутній індустріальний парк електроенергією, але з їхньою допомогою його швидше зробити».

За розробку детального плану селищна рада не платить, компанія буде платити сама. Таких станцій планують побудувати від 20 до 25.

Поділитися