13 вересня 2022 р. 08:59

Доброславська селищна рада перейнялася радіаційною безпекою та переселенцями

Доброславська селищна рада перейнялася радіаційною безпекою та переселенцями

Депутати Доброславської селищної ради під час сесії 12 вересня узгодили внесення змін до селищного бюджету, а саме збільшення доходної частини на 26 мільйонів 486,1 тисяч гривень, а видаткової - на 30 мільйонів 686,1 тисяч гривень.

Як пояснила під час засідання керівниця фінансового відділу Доброславської селищної ради Ольга Задорожна, доходи збільшаться за рахунок податку з доходів фізичних осіб від військовослужбовців, які перебувають на території Доброславської селищної ради. 

Щодо видатків, то витрачати гроші в Доброславі планують так: на ремонт приміщень, щоб розмістити внутрішньо переміщених осіб (200 переселенців), необхідно виділити кошти на капітальні ремонти двох приміщень: 800 тисяч гривень на одне приміщення та 3 мільйона 500 тисяч – на друге. У Трояндовому капітальний ремонт обійдеться селищному бюджету у 3 мільйона гривень. Загалом планується витратити на ремонт цих приміщень 10 мільйонів гривень, окрім вже згаданих коштів очікується виділення грошей з державного бюджету. У Вовківському загальний ремонт коштуватиме 7 мільйонів гривень, з селищного бюджету на нього виділять 5 мільйонів 546 тисяч гривень, в Кремидівці – 6 мільйонів 500 гривень.

Ольга Задорожна

Як зазначила голова селищної ради Людмила Прокопечко, до 1 листопада людей треба буде розмістити і зробити все необхідне для їхнього комфортного проживання, а після їхнього повернення додому, ці приміщення можна буде використати для розміщення молодих спеціалістів.

У клітчастому піджаку Людмила Прокопечко

Ольга Задорожна також повідомила присутнім, що кошти мають витратити на капітальні ремонти водонапірних башт Рожновського в Кремидівці та Трояндовому і виділити на це по 1 мільйону 100 тисяч гривень.

За словами Ольги Задорожної, у зв'язку з обстрілами, які постійно відбуваються з території росії, необхідно придбати палетний котел для Доброславської лікарні, щоб мати альтернативне джерело енергії і витратити на це 296,1 тисяч гривень.

Начальниця фінансового відділу пояснила присутнім, що більше як пів року не вмикалось вуличне освітлення, а вимкнули його по-різному (як зазначив перший заступник голови селищної ради Максим Калюжний, навіть військовим довелось стріляти по деяким з ліхтарів), тому необхідно знову витратити час і гроші на забезпечення вуличного освітлення та виділити з селищного бюджету 143 тисячі гривень.

Також депутати виділили кошти на капітальний ремонт двох вулиць – Грубніка в Доброславі (1 мільйон 498 тисяч гривень) та Гоголя в Кремидівці (1 мільйон 750 тисяч гривень). 

Як пояснила голова селищної ради Людмила Прокопечко, у зв'язку з радіаційною загрозою (перебування росіян на території Запорізької АЕС) необхідно придбати радіаційний пристрій і виділити 64 тисячі гривень. Ольга Задорожна також зазначила, що на реалізацію заходів з мобілізаційної підготовки виділили 1 мільйон гривень, а на прохання військової частини необхідно виділити ще 3 мільйона 825 тисяч гривень.

Як зазначила голова селищної ради – це 15% від податку з доходів фізичних осіб, який сплачують військові, а селищна рада зобов'язалась надавати допомогу військовим через те, що має відповідні кошти. Вона пояснила присутнім, що податок на доходи фізичних осіб від військових намагались забрати до державного бюджету, тому довелось писати листи в різні органи влади (обласну адміністрацію, Верховну Раду, Кабінет Міністрів) і просити залишити ці кошти громаді. З представниками влади вдалось домовитись при умові допомоги військовим частинам. Як зазначила голова селищної ради, в Доброславській громаді з цим проблем ніколи не виникало і керівництво селищної ради постійно допомагає військовим.

Щодо переселенців зазначимо, що під час сесії Одеської обласної ради голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко закликав готуватися до прийому на Одещині 49 тисяч переселенців.  

Поділитися