31 серпня 2022 р. 13:15

Депутатка Одеської міської ради звернулася до суду через сесії у змішаному форматі

Депутатка Одеської міської ради звернулася до суду через сесії у змішаному форматі

Депутатка Одеської міської ради Жанна Мандриченко звернулася до Одеського окружного адміністративного суду із позовом до Одеського міського голови Геннадія Труханова, через проведення сесій міської ради у змішаному форматі, тобто коли частина депутатів голосують онлайн.

Як повідомляють у пресслужбі суду, депутатка вимагає визнати протиправними та нечинними два розпорядження міського голови, які він віддав 14 та 17 червня цього року.

А саме: про затвердження Порядку проведення дистанційних засідань Одеської міської ради в умовах воєнного стану та про скликання та проведення дистанційного засідання XIV сесії Одеської міської ради VIII скликання. 

Суд планує провести підготовче засідання 22 вересня 2022 року. Між тим в Одеській міській раді анонсували проведення чергового XV пленарного засідання 28 вересня. Формат проведення цього засідання поки не відомий.

Голова Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Анатолій Бойко наголосив, що організація ще напередодні минулої сесії підготувала ґрунтовний юридичний аналіз цієї ситуації та публічно наголошувала, що юридичні підстави для проведення сесії у форматі онлайн є спірними та неоднозначними, що може поставити під сумнів легітимність прийнятих рішень і тягнути за собою їх оскарження в судовому порядку. І що офлайн-формат проведення сесії є більш бажаним, ніж онлайн.

"Крім того, як виявилося, жодної практичної необхідності для онлайн формату не було. В залі будо достатньо депутатів (40, мінімум), щоб провести сесію в межах законодавства", - зазначив він.

Перша сесія під час воєнного стану відбулася 29 червня. Тоді голова Одеського КВУ Анатолій Бойко назвав засідання міської ради найганебнішим на своїй пам'яті. 

А все через "гібридний формат" проведення, коли частина депутатів була підключена через відеоконференцію, що на його думку є юридично суперечливим, а морально - абсолютно неприйнятним, бо депутати мають бути в місті, разом зі своїми виборцями, піклуватись про яких вони обіцяли на виборах.

Проведення сесії міської ради в режимі "мікс" викликала критику і в обранців з фракції "Європейської солідарності". Депутати цієї політсили, які були присутні на сесії, просто покинули залу засідань. 

Крім того, з 10 питань порядку денного були оприлюднені тільки п'ять проєктів рішень.

Додамо, що бюджет Одеси через вторгнення росії недоотримав в першому півріччі понад 71 мільйон.

Поділитися