05 листопада 2022 р. 13:18

Депутати Ізмаїла узгодили нові назви 53 міських вулиць та провулків

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

4 листопада на пленарному засіданні 36 сесії Ізмаїльської міської ради Одеської області депутати одностайно підтримали перейменування об’єктів топоніміки у місті – 53 вулиць та провулків.

Про це повідомляє кореспондентка ІзбірКома.

Нові назви для вулиць обрані за підсумками громадського обговорення. Воно проходило у жовтні протягом двох тижнів у форматі онлайн-голосування на сайті міської ради. Ключова мета – позбавитися від радянського минулого та зв’язків з країною-агресором, імперських та радянських ідеологем.

Перелік перейменованих вулиць в Ізмаїлі виглядає так:

Управлінню житлово-комунального господарства доручено замінити таблички зі старими назвами перейменованих вулиць та провулків. Робити це планують за рахунок коштів, передбачених на благоустрій міста.

На початку процедури громадського обговорення кандидат історичних наук, очільник Придунайської історико-меморіальної комісії Ізмаїльського державного гуманітарного університету Віктор Дроздов зауважив, що у варіантах нових назв об’єктів топоніміки майже не враховані пропозиції його комісії, які були публічно оприлюднені ще в середині червня й надані на розгляд місцевій владі через офіційний лист. За словами історика, в Ізмаїлі фахівців з Придунайської історико-меморіальної комісії до жодної співпраці, як, наприклад, Болградська райдержадміністрація, ніхто не запрошував.

В Одесі планують перейменувати 96 топонімів, пов'язаних із росією та радянським минулим.

В Ренійській громаді також вирішили, як перейменовуватимуть вулиці Гагаріна та Пушкіна.

Поділитися