12 квітня 2021 р. 11:25

За два місяці на Одещині витратили понад 320 мільйонів на утримання місцевих чиновників

За два місяці на Одещині витратили понад 320 мільйонів на утримання місцевих чиновників

Видатки місцевих бюджетів на 1 мешканця у січні - лютому поточного року становили 67,5 грн в середньому по Україні. Це менше, ніж у перші два місяці минулого року, про що свідчать дані моніторингу децентралізації від Міністерства розвитку громад та територій.

Якщо розглядати абсолютні показники, то найбільше бюджетних коштів на одного мешканця витратили Полтавська і Харьківська області – 108,3 і 106,2 грн відповідно. У порівнянні зі звітним періодом минулого року найбільшого прогресу досягла Кіровоградська область, Полтавщина – друга. 

В Одеській області на одного мешканця припало 71,5 грн бюджетних видатків за два звітні місяці. І це менше, ніж минулоріч. 

У моніторингу також наявна іноформація про витрати на утримання органів місцевого самоврядування у січні - лютому. Разом по Україні вони становили 5 млрд 334 млн грн, або 10,6% від загального обсягу видатків місцевих бюджетів. Найбільше грошей на зазначені цілі витратили у Сумській і Чернігівській областях – понад 13%. 

Загальний обсяг видатків місцевих бюджетів Одеськой області у перші два місяці 2021 року становив 2 млрд 985 млн 500 тис. грн. На утримання органів місцевого самоврядування спрямовано 320,7 млн грн, тобто 10,7% зазначених коштів. 

Нагадаємо, майже 180 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення перейшли у власність територіальних громад Одеської області станом на 31 березня поточного року. А доходи місцевих бюджетів регіону у розрахунку на 1 мешканця у січні - лютому склали 1232,9 грн.

У жовтні минулого року Президент України підписав указ «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», який передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.

Покращення фінансових показників спостерігається в більшості громад Одеської області за результатами 2020 року. Про це повідомила Олеся Голинська, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Цьогоріч в Одеській області виділять понад 23 млн грн на підвищення конкурентоспроможності сільських периферійних громад півдня Одеської області шляхом диверсифікації їх економіки та впровадження новітніх підходів в господарській діяльності.

Поділитися