15 квітня 2021 р. 20:34

630 мільйонів запозичень, бюджетні гроші на саморекламу та пристрасті про двох принцес: що завтра розглянуть депутати облради

630 мільйонів запозичень, бюджетні гроші на саморекламу та пристрасті про двох принцес: що завтра розглянуть депутати облради

Завтра депутати Одеської обласної ради планують розглянути низку резонансних рішень. ІзбірКом проаналізував проєкти, винесені на сесію, та обрав топ-10 найцікавіших.

1. Напевно, найбільш дискусійним є питання про запозичення до обласного бюджету більше 600 млн грн. Взяти гроші планують у АК «Укргазбанк», хоча раніше у проєкті рішення фігурували й інші установи. Розмір запозичення не має перевищувати 630 млн грн у цілому, відсоткова ставка – в межах облікової ставки НБУ плюс 4,5% річних, але не більше 25%. Дивний збіг: саме з 16 квітня ставка НБУ збільшиться і становитиме 7,5%. Строк запозичення - 5 років.  В разі схвалення депутатами проєкту ці гроші підуть на ремонт 33,8 кілометрів автодоріг загального користування місцевого значення Одещини. Ділянки автошляхів вказані у додатку, серед них КПП "Федосіївка" - Подільськ - Ананьїв, Арциз - Виноградівка - Спаське. 

2.  Якщо депутати погодяться внести зміни у програму висвітлення діяльності Одеської обласної ради у засобах масової інформації на 2021-2023 роки, то її обсяг збільшиться з 6 млн 351 тис. грн до 8 млн 997 тис. грн. Причина - поява у додатку № 3 до програми пункту "Висвітлення діяльності Одеської обласної державної адміністрації засобами масової інформації", тоді як раніше в документі була вказана лише облрада. Цьогоріч на зазначені цілі можуть виділити близько 3 млн грн. 

3. Також на розгляд депутатів винесуть питання щодо призначення Омельченка Сергія Миколайовича на посаду директора комунального підприємства «Фортеця» строком на 3 роки.

4. Заплановано внесення змін до рішення обласної ради від 25.10.2019 № 1095-VII «Про затвердження Регіональної програми збереження і відновлення водних ресурсів у басейні Куяльницького лиману на 2019-2023 роки». Відповідно до запропонованого проєкту, загальні обсяги фінансування програми мають збільшитися з 555 млн 677 тис. 849 грн до 557 млн 052 тис. 634 грн. 

5.  Майже 1,4 млрд грн - такий обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми "Питна вода Одещини" на 2021-2024 роки. Автори проєкту рішення заклали у розрахунки кошти держбюджету (384 тисячі) і кошти місцевих бюджетів, однак не визначили суму, яку потрібно виділити з обласного. Отже, справа за депутатами. 

6. Відповідно до пропозиції департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин облдержадміністрації, для запобігання самовільного використання водних обʼєктів необхідно передбачити у обласному бюджеті на 2021 рік кошти у сумі 1 млн грн для виготовлення документації із землеустрою щодо формування земельних ділянок водного фонду на території Одещини. 

7. Обласна рада стурбована незаконним захопленням земельних ділянок на Одещині і буде наполегливо рекомендувати місцевим радам вжити відповідних заходів, зокрема, до 1 вересня 2021 року завершити державну реєстрацію земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. Втім, це скоріше декларація, але вона показує, наскільки кепські справи у сфері земельних відносин. 

8. Незвичайне звернення до Прем'єр-міністра підготували депутати фракції "ЗА МАЙБУТНЄ". Вони вимагають вилучити з бібліотек книгу «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» (автор Кейті О’Нілл) через те, що вона начебто суперечить сімейним цінностям, моралі та загрожує інституту сім’ї. З урахуванням того, що наші колеги журналісти полюбляють такі теми, можна очікувати на зростання популярності зазначеного видання серед читачів.

9. Депутат В. Унгурян пропонує ухвалити звернення до Міносвіти та інших органів влади щодо впровадження курсів з основ християнської етики у навчальних закладах. Народним обранцям, однак, слід пам'ятати, що ця тема активно дебатується на різних рівнях і вимагає дуже тонкого, навіть делікатного підходу.

10. Проєкт ще одного звернення містить прохання депутатського корпусу розглянути на рівні уряду питання відновлення горезвісного будинку Асвадурова в Одесі, який постраждав внаслідок великої пожежі в грудні позаминулого року. Грошей в місцевих бюджетах на реконструкцію бракує. 

Нагадаємо, що голова Одеської обласної ради Григорій Діденко підписав розпорядження про скликання шостої сесії обласної ради восьмого скликання 16 квітня. 

Одеський міський голова Геннадій Труханов підписав розпорядження про скликання сесії Одеської міської ради 28 квітня

А другого квітня відбулася сесія Одеської районної ради. А минулого разу депутати міської ради засідали 17 березня.

Поділитися