25 серпня 2021 р. 14:04

Виконувачем обов`язків міського голови Кривого Рогу став Юрій Вілкул

Виконувачем обов`язків міського голови Кривого Рогу став Юрій Вілкул

Криворізька міська рада обрала виконувачем обов`язків міського голови Юрія Вілкула, якого попередньо обрали секретарем міськради.

Про це стало відомо під час засідання, повідомляє "Суспільне".

У зв`язку з загибеллю очільника міста Костянтина Павлова, відповідно до чинного законодавства, сесію скликав секретар міськради Олександр Котляр. На розгляд винесли питання "Про дострокове припинення повноважень Криворізького міського голови".

На засідання сесії зареєструвалися 50 з 54 обраних депутатів міськради. На початку засідання за пропозицією Олександра Котляра загиблого Костянтина Павлова вшанували хвилиною мовчання. Після чого секретар міськради оголосив, що ухвалив для себе важке рішення - піти з посади.

"Починаючи з 16 серпня я неодноразово чув від різних людей, що я є перша особа, яка зацікавлена у тій сумній події, яка сталася у нашому місті. Я хочу сказати, що ніколи у своєму житті я не тримався за будь-які посади, не робив вчинки, за які потім буде соромно. Я дуже хотів би довести до кінця все те, що почав робити у нашому місті. І я прийняв дуже важке для себе рішення - відмовитися від своєї посади", - сказав Олександр Котляр.

Секретар міськради попросив депутатів підтримати його заяву про звільнення, "за" проголосувало 33 депутати.

Для подальшого проведення пленарного засідання потрібно було обрати головуючого серед числа присутніх депутатів. Депутатка Третяк запропонувала кандидатуру депутата від Блоку Вілкула "Українська перспектива" Юрія Вілкула, депутат Немченко - депутатку від "Сили людей" Світлану Сову. Голосували у порядку черговості надання пропозицій. За Вілкула проголосували 32 депутати, проти - 10. Він посів місце головуючого та поставив на розгляд питання обрання нового секретаря міської ради та дострокового припинення повноважень міського голови.

На посаду секретаря міськради запропонували кандидатуру Юрія Вілкула. Відповідно до законодавства, голосування було таємним. У голосуванні взяли участь 33 депутати, один бюлетень до скриньки голосування не вкинули. 32 голоси віддали за Юрія Вілкула. Відповідно, він став новим секретарем і в.о. міського голови Кривого Рогу та має подати клопотання до Верховної Ради щодо призначення позачергових виборів міського голови.

Депутати також ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Костянтина Павлова у зв`язку з його смертю.

Зазначимо, що в Одесі також мала місце ситуація, коли секретар міської ради ставав тимчасово виконуючим обов'язки міського голови. У 2013 році очільник громади Олексій Костусєв подав у відставку. Міська рада її прийняла та призначила на посаду т.в.о. міського голови Олега Бриндака. 

Вдруге довго відсутнім був вже Геннадій Труханов, а його обов'язки виконував заступник міського голови Анатолій Орловський. Тоді мер пішов у відпустку 18 грудня 2017 року, а потім в січні 2018 року замість виходу з відпустки поїхав спочатку до Греції, згодом до Швейцарії. Після цього Труханов почав брати короткострокові відпустки за свій рахунок. Ніяких коментарів щодо причин настільки тривалої відпустки ані мер, ні його оточення не давали, допоки Національне антикорупційне бюро не затримало його 14 лютого 2018 року, в аеропорту Бориспіль за підозрою у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем. Йдеться про "справу "Краяну".

Поділитися