08 червня 2021 р. 15:32

В Одеському Комітеті виборців вважають, що Труханов толерує "кнопкодавів"

В Одеському Комітеті виборців вважають, що Труханов толерує "кнопкодавів"

Толерантність міського голови Геннадія Труханова щодо неперсонального голосування, а також використання його депутатами від партії мера заохочує "кнопкодавів". 

Таку думку висловив під час пресконференції голова Одеської обласної організації "Комітет виборців України" Анатолій Бойко

За його словами, навіть коли партія "Довіряй ділам" мала більшість у раді і для ухвалення рішення присутнім обранцям потрібно було просто проголосувати, все одно траплялись випадки неперсонального голосування за відсутніх у сесійній залі депутатів. 

"Я вважаю, що це можливо через те, що "кнопкодавство" толерується у міській раді з боку міського голови Геннадія Труханова та секретаря міської ради. І не лише толерується, а й використовується задля протягування "потрібних" рішень. І найцинічніше те, що голосують здебільшого саме лояльні до мера депутати. Навіть у минулому скликанні, коли їм треба було лише забезпечити наявність своїх депутатів у залі. Проте вони йшли на порушення закону. Бо їм за це нічого не буде", - зазначив Анатолій Бойко.

Аналітик організації Ігор Луговський зазначив, що формально міська рада бореться із "кнопкодавами", проте неперсональне голосування продовжується. 

"Одеська міська рада в цьому плані одна з небагатьох рад, де взагалі розповсюджена ця практика неперсонального голосування. Депутати ухвалюють регламент, проте самі ж його порушують. І далі формальності у боротьбі із цими процесами Одеська міська рада не йде", - зазначив Ігор Луговський. 

За словами Ігоря Луговського, попередити "кнопкодавство", коли депутату треба відійти можна, просто якщо він забиратиме свою картку з системи голосування під час відсутності у залі. 

"Тут глибока проблема насправді - нерозуміння того, що таке "представницька демократія". Мандат надається конкретній особі. І ця особа несе відповідальність за свої дії на посаді, на яку її уповноважили виборці. Законодавство не передбачає, що депутат А. може уповноважити ще когось відстоювати інтереси своїх виборців", - зазначив аналітик. 

Видання ІзбірКом у партнерстві з Центром публічних розслідувань здійснює постійний моніторинг випадків неперсонального голосування депутатами Одеської міської та обласної рад. З усіма зафіксованими випадками "кнопкодавства" можна ознайомитися на Youtube-каналі

Нагадаємо, у травні 2021 року правоохоронці завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України IХ скликання за фактом умисного здійснення на пленарному засіданні Верховної Ради України голосування замість іншого народного депутата. 

У січні 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях Верховної Ради України», ухвалений парламентом 19 грудня 2019 року.

Поділитися