13 лютого 2021 р. 11:37

У власності Ренійської громади з'явилися школи, амбулаторії та довгобуд

У власності Ренійської громади з'явилися школи, амбулаторії та довгобуд

Під час роботи позачергової четвертої сесії Ренійської міської ради VIII скликання депутати дали згоду на прийняття в комунальну власність Ренійської міської територіальної громади в особі Ренійської міської ради об'єктів права спільної комунальної власності територіальних громад Ізмаїльського району, управління якими здійснює Ізмаїльська районна рада.

Відразу ж треба пояснити, що мова йде про державні установи та організації, а також про будівлі, споруди та обладнання, що використовувалося ними в своїй роботі, які раніше знаходилися в управлінні Ренійської районної ради. Наведене вище формулювання відображає процедуру передачі, прийняту в ході адміністративно-територіальної реформи. Відповідно до цієї процедури, все спільне майно колишніх районних громад спочатку передається новоствореній Ізмаїльській райраді, а потім вже об'єднаним територіальним громадам.

Ще в ході підготовки і проведення адміністративно-територіальної реформи висловлювалися побоювання, що об'єднані громади відмовляться приймати на свій баланс всі організації та установи, що знаходяться в управлінні райрад через неможливість їх фінансування. Наприклад, бібліотеки. І, як показала практика, ці побоювання були небезпідставними. Але не в Ренійській об'єднаній громаді. У додатку до відповідного рішення, прийнятого 12 лютого на пленарному засіданні четвертої сесії Ренійської міськради, числяться 53 організації, установи, комплекси будівель і окремі будинки. Всі ці об'єкти зібрані в п'ять груп.

Група перша, установи освіти. У неї входять тринадцять шкіл, Центр дитячої та юнацької творчості, Районна станція юних натуралістів, Регіональний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, Районна дитячо-юнацька спортивна школа, Районна станція юних техніків, Міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

Група друга, установи культури. У цю групу включені: Районний будинок культури, Котловінский сільський будинок культури, Дитяча школа мистецтв, Районний історико-краєзнавчий музей, Центральна районна бібліотека для дорослих, Районна дитяча бібліотека, Центральна бібліотечна система разом з її дев'ятьма сільськими бібліотеками-філіалами.

Група третя, установи охорони здоров'я. У цю категорію віднесені: КНП «Центральна районна лікарня», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» і сім сільських амбулаторій.

До третьої групи увійшли комунальні підприємства, організації і установи. У тому числі: КУ «Об'єднаний трудовий архів сіл і міста Ренійського району», Ренійська районна виборча комісія, КУ «Районний центр по обслуговуванню організацій і установ культури», КУ «Районний центр по обслуговуванню організацій і установ освіти» та КУ «Інклюзивно-ресурсний центр».

В одному пакеті з рішенням про прийняття у власність цих організацій, установ і підприємств були затверджені їх структура і штатна чисельність. Міський голова Ігор Плєхов і співробітники виконкому міськради акцентували увагу депутатів на те, що мова йде про кількість штатних одиниць, а не реальних співробітників. І, по суті, поки все приймається в тому вигляді, в якому воно існувало раніше. Надалі, якщо знадобиться, будуть проводитися необхідні коректування і структури, і штатної чисельності.

А ось для чого точно не знадобляться коригування структури та штатної чисельності, так це для об'єктів незавершеного будівництва, будівель, частин у власності організацій і інвентарних об'єктів, які увійшли до п'ятої групи згаданого переліку. У цій групі всього три об'єкти.

Перший - об'єкт незавершеного будівництва Ренійської районної поліклініки. Будівля районної поліклініки в місті Рені може претендувати на сумнівний титул самого відомого довгобуду. У цій категорії йому може скласти конкуренцію тільки станція другого підйому води в м. Рені. Будівництво нової поліклініки в Рені почалося ще в 1989 році, після чого було заморожено більш ніж на 20 років. Довгобуд реанімувався в 2012 році. Після цього, мало не щороку з бюджетів різного рівня виділялися суми, які обчислюються мільйонами гривень для закінчення будівництва, придбання обладнання. Змінювали один одного губернатори, віце-губернатори, народні депутати неодноразово обіцяли, що вже до кінця цього-то року об'єкт буде введений в експлуатацію. Але, віз і нині там. Будівлю поліклініки в експлуатацію не здано і в такому статусі вона перейшла у власність Ренійської територіальної громади.

Будівля районної поліклініки

Другий - частина приміщення в будівлі колишнього дитячого садка «Крепыш» (залишок площі 155,2 кв. м). В історії дитячого садка «Крепыш», як у краплі води відбилася історія занепаду Ренійського морського торгового порту. Саме це підприємство в кінці 80-х років минулого століття побудувало дитячий садок «Крепыш» для дітей своїх співробітників. Установа навіть встигла попрацювати кілька років за своїм прямим призначенням. Потім воно було в числі інших об'єктів «соціалки», що порт передав на баланс міста. Тоді ж місту були передані і дитячі сади, що раніше належали залізниці. Доля більшості з цих садочків сумна. Збережені і за прямим призначенням сьогодні працюють тільки дитячі сади «Ягідка» та «Чебурашка». Будівля «залізничного» садка «Тепловозік» перетворилася на руїни. У будівлі колишнього «портового» садка «Теремок» нині розташовується митниця. Доля «Крепыша» десь посередині між двома останніми. Одне крило будівлі віддано приватному підприємцю, який відкрив там пекарню і магазин. В іншому крилі розташовується Обласний центр національних культур. Решта приміщень, ті самі 155 кв. м, пустують і знаходяться в жалюгідному стані.

Будівля колишнього дитячого садка «Крепыш»

Третій - частина майна Ренійського міжгосподарського дитячого оздоровчого закладу «Аист». Рішення про прийняття у власність об'єктів освіти та культури, судячи з усього, не останнє, адже поки прийняті ті, що знаходилися в спільній власності районної громади. Але треба ще прийняти об'єкти, що перебували у власності громад кожного з сіл колишнього Ренійського району. Мова йде про дитячі садки та будинки культури.

Поділитися