14 березня 2021 р. 11:29

Сьома сесія Ренійської міськради: перші суперечки і конфлікти інтересів

Сьома сесія Ренійської міськради: перші суперечки і конфлікти інтересів

У порядку денному позачергової сьомої сесії Ренійського міської ради VIII скликання, з урахуванням двох проектів рішень внесених з голосу, блок «земельних питань» склав більшу частину - 17 з 32 питань. 

Тож не дивно, що з сорока хвилин загального часу роботи пленарного засідання сесії, за винятком розділу «Різне», прийняття «земельних» рішень зайняло тридцять дві хвилини, а з них півгодини двадцять хвилин пішли на суперечки навколо проекту рішення № 102 «Про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам України для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту - с. Орлівка Ренійського району Одеської області».

Ініціатором дискусії стала депутатка Катерина Куртева, яка ще на засіданні постійної депутатської комісії поцікавилася, з яких земель будуть виділятися ділянки. Їй пояснили, що з земель колишнього колективного підприємства, що розташовано на території цього села. Але депутатка вважала, що це порушення закону, тому що якщо це підприємство припинило діяльність, а його землю не передали, то ними має розпоряджатися комунальна структура. Тож Катерина Куртєва вимагала від комісії із земельних відносин витяг про припинення цим підприємством діяльності або рішення загальних зборів колективу підприємства про відмову від власності.

Катерина Куртева

Впродовж 11 хвили депутатка цитувала Конституцію, закони та укази президентів. А на довершення виступу вкотре вказала, що треба надати документи, що надають громаді право користуватися цією землею. Якщо цих документів не нададуть, то колеги, за її думкою не мали підтримувати рішення.   

Однак начальник відділу земельних відносин та екологічних питань виконкому Ренійської міськради Володимиру Кромкину. Він пояснив, що дозвіл на розробку проєктів землеустрою ділянок своїм рішенням надала Орловська сільська рада, яка вже припинила існування. 

Тож Ренійська міська рада має поставити крапку в цьому питання. Стосовно землі через яку виникла суперечка, то вона раніше належала підприємству "Прикордонник", що вже припинило існування, але надати зараз інформацію яку вимагає депутатка він невзмозі через те, що ані спеціалісти його відділу, ані спеціалісти Цендру надання адміністративних послуг Ренійської міської ради не мають доступу до відповідних баз даних. Втім можна отримати підтвердження у непрямий спосіб за допомогою Єдиного державного реєстру підприємств та організацій. Мовляв, якщо там підприємство відсутнє, то його не існує.  

Володимира Кромкіна підтримала секретар міської ради Оксана Єфименко, за її словами, в неї є підтвердження про те, що СПК «Прикордонник» припинило свою діяльність ще в 2000 році.

Володимир Кромкін

Депутат Іван Кобзаренко запропонував відправити проект рішення на доопрацювання. Депутат Андрій Медведик обурився: «Про що ми сперечаємося? Люди отримали кадастрові номери, тобто пройшли вже всю процедуру. Ми тільки стверджуємо документацію, а не даємо дозвіл на виділення землі».

Іван Кобзаренко

Дискусію зупинив міський голова Ігор Плехов: «Трохи передісторії. Перед виборами в кожній сільській раді проводилися сесії, на яких людям лунала земля. Із земель запасу. Тоді виходить, що всі ці рішення були незаконні»? Він звернувся до депутатів: «Вам дано право голосувати чи не голосувати. Кожен з вас, на сьогоднішній день, бере на себе відповідальність». І поставив проект рішення на голосування. 

Але перед цим, вже за традицією, в заступника профільної постійної депутатської комісії з «земельним» відносинам Володимира Ковальжі запитали, чи були при розгляді даного проекту рішення на засіданні їх комісії якісь зауваження і заперечення. Він зазначив, що ні, тож Катерина Куртева запитала: коли на сесії сільради приймалося рішення, чи пояснювали людям, що розподіляють землі колективної власності. Питання вийшло риторичним, тому що на момент ухвалення згаданого рішення Орловською сільською радою Володимир Ковальжі, який проживає в сусідньому селі Нагірне, ніяким чином не міг брати участь у цьому процесі. І не може нести відповідальності за дії депутатів Орлівської сільської ради. Результати голосування по проекту рішення № 102: 20 «за», 4 утрималися і 1 проти.

Розгляд «земельних» проектів рішень принесло не тільки перші суперечки в історії Ренійської міської ради VIII скликання, а й перші заяви про конфлікт інтересів. Першим таку заяву зробив депутат Юрій Петку. Потім про конфлікт інтересів оголосив міський голова Ігор Плехов. При цьому він зробив визначна пояснення: «Не знаю, моя родичка, не моя. Але, з одного боку, прізвище... Про всяк випадок». Ще дві заяви про конфлікт інтересів пішли від депутатів Олексія Андріанова і Сергія Узунова.

Але і оголошенням конфлікту інтересів не вичерпаний перелік обставин під маркою «вперше», що відбулися на цій сесії. Уже в розділі «Різне» мер озвучив повідомлення надійшло керівництву міської ради про те, що відповідно Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та регламенту Ренійської міської ради створено депутатську групу «Фермери Бессарабії». До групи увійшли депутати: Олексій Андріанов, Валентина Епітроп, Ілля Келіогло, Іван Кіронакі, Іван Кобзаренко та Сергій Узунов. Головою депутатської групи обрано Івана Кобзаренко.

 

 

Поділитися