22 квітня 2021 р. 11:33

Ренійський «Водоканал» отримає дотацію, але під контролем депутатів

Ренійський «Водоканал» отримає дотацію, але під контролем депутатів

В ході роботи восьмої чергової сесії Ренійської міської ради VIII скликання були прийняті сім програм для Ренійської громади.

Ухвалення шести з них на пленарному засіданні сесії пройшло за спрощеною процедурою. Але при розгляді проєкту рішення «Про затвердження програми фінансової підтримки комунальних підприємств Ренійської міської територіальної громади» розгорілася довга і напружена суперечка.

Зауваження з приводу даного проєкту рішення виникли у депутатки Валентини Епітроп. Вона звернула увагу на те, що депутатам розданий лише текст програми, без додатків, в яких повинно бути відображено, для виконання яких конкретних завдань приймається програма. І які кошти під це передбачаються. Відповідь на це питання депутатка знайшла в проєкті рішення «Про внесення змін до бюджету Ренійської громади на 2021 рік». З додатків до цього проєкту рішення можна зрозуміти, що гроші виділяються КП «Водоканал» (м. Рені) - 3 мільйони гривень, КП «Гарант» (с. Долинське) - 58 тисяч гривень і КП «Вікторія» (с. Лиманське) - 50 тисяч гривень. Виникає питання, чому саме цим комунальним підприємствам. У Ренійської громади є ще п'ять комунальних підприємств, вони взагалі знали, що можна увійти в цю програму, або їм не потрібні гроші?

Валентина Епітроп

Але найголовніше питання в іншому, КП «Водоканал» виділять 3 мільйони гривень, в той час як для Центральної міської лікарні, в рамках такої ж програми - 1 мільйон 900 тисяч гривень, а для Центру первинної медико-санітарної допомоги - 890 тисяч гривень. Валентина Епітроп заявила, що на засіданні постійної депутатської комісії з гуманітарних питань, членом якої вона є, через ці питання одноголосно вирішили не підтримувати даний проєкт рішення. А найголовніше, керівництво «Водоканалу» має переконати депутатів, на що потрібні ці 3 мільйони.

Міський голова Ігор Плєхов зауважив, що за його даними на засіданні комісії проти ухвалення програми голосувала лише Валентина Епітроп. Але депутатка наполягала, що рішення було одноголосним. Ясність в суперечку, що виникла, спробував внести голова постійної депутатської комісії з гуманітарних питань Ілля Келіогло. Він заявив, що на комісії вирішили голосувати за прийняття програми, але з внесенням до проєкту рішення доповнення про створення тимчасової депутатської комісії для проведення аудиту фінансової діяльності «Водоканалу». На цьому етапі в суперечку вступила секретар міської ради Оксана Єфименко. Вона нагадала Іллі Келіогло, що була присутня на засіданні очолюваної ним комісії і не пам'ятає ні про які доповнення. Більш того, у неї на руках є протокол засідання комісії і в ньому зафіксовано, що комісія голосує за прийняття програми, і ні про які доповнення в протоколі не згадується. На це Ілля Келіогло відповів, що ніхто і не говорить, що не треба програму приймати. Приймати треба, але з внесеними зауваженнями і доповненнями. Зрештою сесія для того і існує, щоб вносити зміни.

Ілля Келіогло

Стосовно висунутих претензій, міський голова Ігор Плєхов пояснив, що суми які виділяються медустановам, попередньо узгоджені з їх керівниками, які подали відповідні заявки. Якщо виникне необхідність в додатковому фінансуванні, це буде зроблено. Що стосується комунальних підприємств, то, наприклад, в селі Котловина працює успішне підприємство, яке на сьогоднішній день самостійно, за свої кошти, проводить заміну водопроводів. А комунальне підприємство в селі Лиманському запросило фінансової допомоги на 100 тисяч гривень, але після опрацювання питання у виконкомі міської ради цифра була знижена вдвічі. Якщо взяти комунальне підприємство в селі Новосільському, то там потрібно замінити 700 метрів водопроводу, щоб забезпечити подачу води нормальної якості в дитячий садок. Крім того, в цьому селі є проблема з очисними спорудами.

Ігор Плєхов та Оксана Єфіменко

А що стосується депутатської комісії, то він би хотів, щоб ця комісія була сформована з голів постійних депутатських комісій, до яких можуть приєднатися всі бажаючі. І щоб ця комісія, разом з міським головою та директором «Водоканалу», не відкладаючи справу надовго, проїхала б по всіх об'єктах підприємства, починаючи від артезіанських свердловин, і закінчуючи очисними спорудами. Щоб депутати своїми очима побачили, які існують проблеми. А ще було б добре, щоб депутати прийняли участь спільно з міським головою і контролерами підприємства в «розборках» із злісними неплатниками і розкрадачами води. А на наступній сесії директор «Водоканалу» представить детальний звіт, на що були витрачені отримані 3 мільйони. Ігор Плєхов нагадав, що протягом всієї каденції попередньої Ренійської міської ради VII скликання КП «Водоканал» так само отримувало дотації з міського бюджету, і так само були депутати, що обурювалися цим і вимагали проведення аудиту фінансової діяльності цього підприємства.

Але, справа в тому, що альтернативою дотації є підвищення тарифу на воду для населення, яке й існуючі тарифи оплачує насилу. «Ви хочете підняти населенню тарифи?», - звернувся до Валентини Епітроп Ігор Плєхов. На що була лаконічна відповідь: «Це шантаж».

Характерна деталь, восьма чергова сесія Ренійської міськради працювала з 14 по 16 квітня. У той же час на офіційному сайті міськради 15 квітня було опубліковано повідомлення КП «Вікторія» про підняття тарифу на воду в селі Лиманське для населення з 12 до 15 гривень за м куб. і для юридичних осіб з 17 до 20 гривень за м куб. А 16 квітня на тому ж сайті було опубліковано оголошення КП «Водоканал» про перегляд тарифів на вивезення твердо-побутових відходів в Рені. До оголошення було докладено розрахунки і обґрунтування. Головна зміна полягає в тому, що раніше тариф розраховувався на одне домоволодіння, а тепер буде розраховуватися на одного мешканця. Так, наприклад, якщо раніше мешканці приватних будинків платили за вивезення сміття 30 гривень «з двору», то тепер будуть платити по 21 гривні з кожного мешканця в будинку.

А тим часом обстановка в сесійній залі потроху загострювалася. Ігор Плєхов запропонував Валентині Епітроп не займатися популізмом, і нагадав, що в ході останньої передвиборної кампанії один з кандидатів на пост міського голови говорив своїм виборцям, що він досконально розбирається в проблемах Ренійського порту і у нього є програма з порятунку цього містоутворюючого підприємства. З тих пір пройшло вже без малого півроку, але ніякої програми від цього кандидата не видно. Подальша дискусія більше нагадувала перетягування каната. Кожна зі сторін завзято по кілька разів висловлювала вже озвучені пропозиції з приводу створення комісій та контролю витрачання керівництвом «Водоканалу» отриманої дотації. При цьому Ігор Плєхов кілька разів запевнив: «Валентино Петрівно, я вас почув». Підсумок голосування за програму фінансової підтримки комунальних підприємств: 21 голос «за» і один утримався.

Каналізаційна насосна станція КП "Водоканал"

Після вичерпання основного порядку денного, в розділі «Різне», Валентина Епітроп із заявою: «На засіданні постійної депутатської комісії з гуманітарних питань піднімалося питання про проведення фінансового аудиту КП «Водоканал». Члени комісії підтримали пропозицію про створення робочої групи депутатів. Пропонується, згідно зі ст. 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та глави 5 розділу 4 регламенту Ренійського міської ради VIII скликання, створити тимчасову контрольну комісію ради з проведення фінансового аудиту КП «Водоканал». До складу комісії входять: Валентина Епітроп, Олексій Андріанов, Ілля Келіогло, Іван Кобзаренко, Іван Кіронакі і Ніна Кокош. Мета тимчасової контрольної комісії провести фінансовий аудит КП «Водоканал» за період з 2019-го по I квартал, включно, 2021 року. За результатами роботи комісії буде підготовлений звіт і наданий на розгляд ради».

Оксана Єфименко попросила прояснити, це депутатський запит або депутатське звернення. Валентина Епітроп відповіла, що це запит і його потрібно зараз проголосувати. Ігор Плєхов нагадав, що в ході роботи пленарного засідання це питання вже було опрацьовано, і прийнято рішення, за яке проголосували депутати, про створення комісії, яка з понеділка разом з міським головою та директором «Водоканалу» об'їде всі об'єкти цього підприємства. Валентина Епітроп заявила, що вона за створення такої комісії не голосувала і, взагалі, питання стоїть не про ознайомчої поїздки по спорудах «Водоканалу», а про аудит його фінансової діяльності.

«Валентина Петрівна, вам конкретно на наступній сесії директор «Водоканалу» покаже ці копійки, прорахує, розповість», - парирував міський голова.

Питання про створення тимчасової контрольної комісії ради з проведення фінансового аудиту КП «Водоканал» на голосування поставлено не було.

Довідка: Стаття 88 регламенту Ренійського міської ради VIII скликання: «Рішення про створення тимчасової контрольної комісії ради, вважається прийнятим, якщо за це проголосувало не менше однієї третини депутатів від загального складу ради».

Поділитися