06 лютого 2021 р. 11:32

Ренійські депутати досі не визначилися з прийомом виборців

Ренійські депутати досі не визначилися з прийомом виборців

На офіційному сайті Ренійської міської ради, в розділі «Графік прийому» до сих пір опубліковані відомості про місце і час прийому виборців депутатами Ренійської міської ради VII скликання. Але, справа в тому, що депутатський корпус цього скликання склав свої повноваження 8 грудня 2020 року, в день проведення першої сесії Ренійського міської ради VIII скликання. І, по суті, вести прийом виборців не зобов'язані.

Нагадаємо, що відповідно до п. 5 ст. 10 закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради зобов'язаний вести прийом виборців не рідше одного разу на місяць. Тобто, пропрацювавши два місяці, депутати Ренійської міської ради VIII скликання до виконання цієї свого обов'язку так і не приступили.

Справедливості заради треба сказати, що ведення прийому виборців ніколи не було сильною стороною роботи депутатів Ренійської міськради. Так моніторинг, який проводився всі п'ять років каденції сьомого скликання Ренійської міськради, в рамках «Атестації депутатів місцевих рад», показав, що в зазначений на офіційному сайті час і в зазначеному місці виборці могли знайти 5-6 депутатів з 26. Таку ситуацію депутати пояснювали тим, що не бачать сенсу в формальному сидінні в прийомних, бо, якщо знадобляться виборцям, вони можуть легко їх знайти: місто маленьке і всі один одного знають.

І ось тут є одна відмінність між попереднім і нинішнім скликаннями Ренійської міськради. Попередній депутатський корпус представляв інтереси тільки жителів міста Рені. І, теоретично, виборці, при бажанні, могли знайти когось зі своїх обранців з мінімальними зусиллями. Депутати ж нинішнього скликання повинні представляти інтереси жителів Рені і семи сіл. Однак за результатами останніх виборів до складу міськради не пройшли представники сіл Лиманське і Плавні. 

Тобто жителі цих сіл, навіть при великому бажанні не зможуть знайти в своїх населених пунктах депутатів. Їздити в сусідні села з цією метою вони навряд чи будуть. Не важко спрогнозувати, що в такій ситуації роботи побільшає у старост. І їм доведеться виконувати і свої прямі обов'язки, і займатися проблемами, вирішення яких могли б взяти на себе народні обранці.

Поділитися